Ο Ατζούν, η Χαλ, το ποδόσφαιρο και… ο Ατρόμητος

Από τις αρχές του Νοεμβρίου υπάρχει… κινητικότητα σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας του Περιστερίου, μιας και ο πασίγνωστος Τούρκος επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να επενδύσει σε αυτή.

Όπως διαβάσατε στο ertsports.gr στις 4 Νοεμβρίου, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για πιθανή συμφωνία του Ατζούν Ιλιτζαλί με τη διοίκηση του Ατρομήτου για μεταβίβαση είτε ολόκληρου του μετοχικού πακέτου της ΠΑΕ, είτε σημαντικού μέρους αυτού. Ο 54χρονος είναι γνωστός στον ποδοσφαιρικό κόσμο από την ενασχόλησή του με την αγγλική Χαλ Σίτι, η οποία αγωνίζεται στην Championship.

Τον Ιανουάριο του 2022 ανέλαβε τη διοίκηση του ιστορικού συλλόγου, αποκτώντας τον για ένα ποσό που φημολογείται πως ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αγόρασε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, μιας και περίπου δύο χρόνια νωρίτερα είχε πράξει το ίδιο με τη Φορτούνα Σιτάρντ. Η παρουσία του εκεί ωστόσο διήρκησε μόλις λίγους μήνες, μιας και τα… έσπασε με τον συμπατριώτη συνέταιρό του, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο ίδιος.

Στη Χαλ όμως, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Η επένδυση ήταν σαφώς μεγαλύτερη, όπως και οι απαιτήσεις. Από το 2009-2010 έως το 2016-2017 ο σύλλογος αγωνιζόταν στην Premier League. Τα τελευταία χρόνια ήταν απογοητευτικά, όμως ο Ιλιτζαλί θέλησε να φέρει… νέα πνοή.

«Μετά από ένα… κακό ξεκίνημα, ο Ιλιτζαλί μοιάζει να έχει “κερδίσει” του οπαδούς του συλλόγου. Η πρόσληψη του Λίαμ Ρόσενιορ, ενός ανερχόμενου προπονητή αλλά δίχως μεγάλη εμπειρία στο χώρο ήταν ρίσκο. Αλλά τελικά μοιάζει με… αριστούργημα» μας είπε ο Ντάρεν Γουίτκουπ, δημοσιογράφος της “Mirror” που έχει γνώση στο ρεπορτάζ της Χαλ.

«Παρά το γεγονός πως υπήρξαν και μερικές άσχημες στιγμές, η ομάδα δεν κινδύνεψε ποτέ να υποβιβαστεί. Στη συνέχεια ο προπονητής υποστηρίχθηκε και από μία επένδυση το καλοκαίρι, η οποία έφερε σημαντικές μεταγραφές. Κάπως έτσι ο ιδιοκτήτης κέρδισε τους φιλάθλους» συμπλήρωσε.

Ο Ατζούν, η Χαλ, το ποδόσφαιρο και… ο Ατρόμητος
Ο Ατζούν Ιλιτζαλί (αριστερά) με τον Δημήτρη Πέλκα (δεξιά) κατά τη διάρκεια της υπογραφής του συμβολαίου του Έλληνα μεσοεπιθετικού με τη Χαλ Σίτι. Ο 30χρονος αγωνίστηκε στις “τίγρεις” ως δανεικός από τη Φενερμπαχτσέ, έπαιξε 26 ματς και πέτυχε 2 γκολ.

Όπως είναι λογικό, όταν βρίσκεσαι… μία άνοδο μακριά από το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, δεν γίνεται να μην σκέφτεσαι αυτό το σενάριο. Ο Ιλιτζαλί σίγουρα… ρίχνει κλεφτές ματιές στα υψηλότερα στρώματα, όμως ποτέ δεν έχει μιλήσει επίσημα για κάτι τέτοιο.

«Η άνοδος στην Premier League είναι η επιθυμία, αλλά ποτέ δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι. Όταν απέκτησε τον σύλλογο είχε πει “έχουμε μεγάλα όνειρα και στόχους να κατακτήσουμε μαζί με τους οπαδούς μας”. Βρίσκονται… στο δρόμο για να το πετύχουν», τόνισε ο Γουίτκουπ.

Έως τώρα, στη φετινή σεζόν, η Χαλ βρίσκεται στην 8η θέση με 26 βαθμούς. Οι “τίγρεις” ισοβαθμούν με την 7η Γουέστ Μπρομ του Κάρλος Κορμπεράν και με την 6η Σάντερλαντ. «Ο σύλλογος έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Περιμένω να παλέψουν για μία θέση στα πλέι οφ φέτος» ανέφερε ο Άγγλος δημοσιογράφος. Βέβαια, με περισσότερες από 25 αγωνιστικές να απομένουν, τις ομάδες στις θέσεις 5 έως 14 τις χωρίζουν μονάχα επτά βαθμοί. Αυτό σημαίνει πως -ως συνήθως- θα γίνει… χαμός για τα εισιτήρια που μπορούν να οδηγήσουν στον τελικό ανόδου του “Wembley Stadium“.

Πέρα απ’ όλα τα αγωνιστικά, το σημαντικό στοιχείο για τον Ιλιτζαλί είναι ότι έχει χτίσει ένα έμπιστο προφίλ στο χώρο. «Η αλήθεια είναι πως στο αγγλικό ποδόσφαιρο υπήρξαν πρόσφατα αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν πλήρωναν φόρους, μισθούς και λογαριασμούς. Ωστόσο, η Χαλ δεν είχε κανένα τέτοιο θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γουίτκουπ. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο ομάδες στις οποίες έχει εμπλακεί.

Μπορεί η θητεία του στις Φορτούνα Σιτάρντ και Σέλμπουρν να μην διήρκησε όσο θα ήθελε, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν… εξωαγωνιστικά προβλήματα. Σε ότι αφορά την επένδυσή του στην ομάδα από την Ιρλανδία, η αποχώρησή του αφορούσε… ασυμφωνία με τους υπόλοιπους μετόχους. Ο Τούρκος επιχειρηματίας είχε αγοράσει το περασμένο καλοκαίρι το 60% των μετοχών έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ και εν τέλει τις παραχώρησε για το ίδιο ποσό.

«Έχουμε πλάνα για επένδυση σε ομάδα από άλλη χώρα», είπε ο Ιλιτζαλί στην ανακοίνωση της αποχώρησής του από τη Σέλμπουρν. Δεν θέλησε να αναφέρει ούτε τη χώρα που εννοούσε, αλλά ούτε φυσικά και το όνομα της ομάδας. Αυτό μπορεί να λέει… τα πάντα, όμως μπορεί και να μην λέει τίποτα, σε μία αγορά που είναι ευμετάβλητη. Οι επόμενες εβδομάδες φαίνεται πως θα είναι καθοριστικές για την κίνηση που θα κάνει ο 54χρονος.//

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ