Σουλούκου: «Η κατάργηση του διατάγματος ανάπτυξης συνιστά αυτογκόλ»

Η Λίνα Σουλούκου είναι από τον περασμένο Απρίλιο η διευθύνουσα σύμβουλος της Ρόμα, αφού προηγουμένως υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος στον Ολυμπιακό και στην ECA, την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων.

Η Ελληνίδα δικηγόρος μίλησε στην εφημερίδα “Il Sole 24 Ore” για θέματα που αφορούν το ιταλικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής κατάργησης του διατάγματος ανάπτυξης, το οποίο μειώνει ένα μέρος του κόστους για τους συλλόγους.

Σύμφωνα με την κυρία Σουλούκου, η κατάργησή του «θα σήμαινε αμφισβήτηση της βάσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ποδοσφαίρου μας και θα τιμωρούσε σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη όλου του κινήματος, με συνέπειες για την οικονομία της χώρας. Το ποδοσφαιρικό σύστημα αποτελεί θεμελιώδη κινητήρια δύναμη για το εθνικό ΑΕΠ, ικανό να έχει άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό, την εστίαση και τον ξενοδοχειακό τομέα. Ένα γεγονός είναι εμβληματικό: από την έναρξη ισχύος του διατάγματος για την ανάπτυξη, ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ αυξήθηκε από 10 σε 11,1 δισεκατομμύρια».

Το στέλεχος των “Τζαλορόσι” πρόσθεσε ότι «επιπλέον, για το Δημόσιο θα υπήρχε ζημιά από τις αλλαγές στα οφέλη για τους επαγγελματίες αθλητές, που οδηγούν στην είσοδο στην Ιταλία μεγαλύτερων φορολογητέων εισοδημάτων και, επομένως, υψηλότερων φόρων. Προσθέτοντας αυτές τις θετικές επιδράσεις, μπορεί επομένως να δηλωθεί ότι τα φορολογικά οφέλη δεν οδηγούν σε μείωση των φορολογικών εσόδων, αλλά μάλλον σε αύξηση».

Σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ιταλικού ποδοσφαίρου, η Ελληνίδα νομικός υποστηρίζει ότι «σε επίπεδο υποδομής εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ένα εντυπωσιακό κενό. Για να μην αναφέρουμε ότι, όσον αφορά την εγγραφή νέων παικτών εκτός Ε.Ε., έχουμε πολλούς περιορισμούς σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι πρώτιστο καθήκον μας είναι να εργαστούμε για να θέσουμε γερές βάσεις, από την πλευρά της ρυθμιστικής λειτουργίας και των υποδομών».

Το τελευταίο σχόλιο της κυρίας Σουλούκου αφορούσε την οικονομική κατάσταση της Ρόμα: «Ο τελευταίος ισολογισμός σηματοδοτεί μια αντιστροφή της τάσης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό: όταν μιλάμε για βιώσιμο ποδόσφαιρο φαίνεται πάντα ότι θέλουμε να μιλάμε με συνθήματα, αλλά στην πραγματικότητα η αύξηση των εσόδων της τάξης των 70 εκατομμυρίων και η μείωση του κόστους άνω των 54 εκατομμυρίων αντιπροσωπεύουν απτό αποτέλεσμα της στρατηγικής που εφαρμόστηκε με την άφιξη της οικογένειας Φρίντκιν».//Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ