Η… σκοτεινή πλευρά του Μουντιάλ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο, πρόκειται να ξεκινήσει σε ακριβώς ένα μήνα. Την αυλαία θα ανοίξει, στο Αλ Μπάιτ της Αλ Κορ, το παιχνίδι Κατάρ-Εκουαδόρ (20/11, 19:00 τοπική ώρα). Ωστόσο, υπάρχει και η… αντίπερα όχθη απόψεων, η οποία τάσσεται “ανοιχτά”, κατά της διοργάνωσης.

Το Μουντιάλ έχει και “σκοτεινή” πλευρά, καθώς τα στοιχεία που αποκάλυψε η “Guardian” είναι σοκαριστικά. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι περίπου 6.500 άνθρωποι, έχασαν την ζωή τους, στις εργασίες που ξεκίνησαν από το 2010, μέχρι και σήμερα. Εργάτες από το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα, σε μία “μαύρη” λίστα… ψυχών, που δεν έχει τελειωμό. Οι θάνατοι όμως, δεν οφείλονται αποκλειστικά σε ατυχήματα, καθώς όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, οι εργαζόμενοι, δούλευαν κάτω από… απάνθρωπες συνθήκες. Συγκεκριμένα τους “στρίμωχναν”, μέσα σε κοντέινερ και τους ανάγκαζαν να εργάζονται για πολλές ώρες, κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και άθλιες συνθήκες.

Ποια ήταν η θέση της FIFA; ότι αναλογικά με άλλα αντίστοιχα project, η συχνότητα των ατυχημάτων είναι πολύ… χαμηλή.

«Έχοντας λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργατών, η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα project σε όλο τον κόσμο».

Βέβαια υπάρχει και ένα δημοσίευμα από το γερμανικό “ZDF”, το οποίο κάνει λόγο για πάνω από 15.000 χαμένες ζωές, στο βωμό της διεξαγωγής του Μουντιάλ στα Εμιράτα. Το ίδιο μέσο αναφέρει, ότι πολλοί άνθρωποι από τις τριγύρω χώρες, μεταναστεύουν στο Κατάρ, προκειμένου να βρουν εργασία. Χώρες όπως το Νεπάλ, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα. Ωστόσο οι συνθήκες εργασίες, μόνο ευνοϊκές δεν είναι, καθώς επικρατεί η εκμετάλλευση και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με υπερωρίες, κάτω από “εξουθενωτικές” συνθήκες, έλλειψη ξεκούρασης, αλλά και ανεπαρκής σίτιση.

Μεγάλες προσωπικότητες τάχθηκαν κατά του Μουντιάλ

Ο παλαίμαχος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερίκ Καντονά, μέσω μίας επιστολής του, τόνισε ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσει ούτε ένα παιχνίδι από το Παγκόσμιο Κύπελλο της… ανθρώπινης φρίκης. Ο 56χρονος πλέον, Γάλλος, αποφάσισε να… απορρίψει την συγκεκριμένη διοργάνωση, καθώς όπως αναφέρει στην επιστολή του, μοναδικός στόχος είναι το κέρδος, ενώ για την διασκέδαση δύο μηνών χάσανε άδικα τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι. Κλείνοντας, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι πολύ πιο σημαντικά από το ποδόσφαιρο.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του Καντονά:

«Δεν θα δω ούτε ένα παιχνίδι αυτού του Μουντιάλ. Το Κατάρ δεν είναι ποδοσφαιρική χώρα! Χωρίς θέρμη, χωρίς γεύση! Είναι μια οικολογική καταστροφή, με όλα αυτά τα κλιματιζόμενα γήπεδα… τι τρέλα, τι βλακεία. Αλλά πάνω απ’ όλα, πάνω απ’ όλα, μια ανθρώπινη φρίκη… πόσες χιλιάδες θάνατοι, για να χτιστούν αυτά τα γήπεδα και να διασκεδάσει το πλήθος για δύο μήνες… και κανείς δεν νοιάζεται… Μια καρικατούρα του τι μπορεί να φέρει μέσα του ο άνθρωπος ως ακραία βρωμιά!
Το μόνο νόημα αυτής της εκδήλωσης, το ξέρουμε όλοι, είναι το κέρδος. Ξέρω ότι δεν τους νοιάζει και ότι εγώ δεν θα αλλάξω το πρόσωπο του κόσμου. Το να λέμε ότι δεν παίζουμε, να λέμε ότι δεν θα το μεταδώσουμε τηλεοπτικά, ότι δεν το διαφημίζουμε κλπ… Είναι αρκετά εφικτό. Μερικές φορές στη ζωή, πρέπει να πάρεις αποφάσεις, ακόμα κι αν μας κοστίσει. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα γεγονός που λάτρεψα από μικρός, που περίμενα και παρακολουθήσω με πάθος. Είτε η Γαλλία κερδίσει, είτε χάσει, τίποτα δεν έχει σημασία! Στη ζωή, υπάρχουν πράγματα πολύ πιο σημαντικά από το ποδόσφαιρο!
Αντίθετα, θα ξαναδώ όλα τα επεισόδια του Colombo, έχω πολύ καιρό που τα έχω δει. Και βγάλτε λεφτά για όσους κλείνουν τα μάτια τους και κρύβονται πίσω από το μικρό τους δάχτυλο λέγοντας ‘δεν είναι δική μας ευθύνη, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα…’ κράτη, ομοσπονδίες, ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, διαφημιστές κ.λπ. Αν μπορείτε να το κάνετε, απλώς πάρε μια απλή απόφαση».

Την ίδια γνώμη με τον Καντονά έχει και ο Φίλιπ Λαμ

Ο πρώην αρχηγός των “Πάντσερ” και της Μπάγερν Μονάχου, πήρε θέση και ανέφερε μέσω δηλώσεων που παραχώρησε στο “Kicker”, ότι δεν θα παρευρεθεί στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Συγκεκριμένα τόνισε, ότι προτιμάει να το παρακολουθήσει από το σπίτι του, καθώς όταν αποφασίστηκε η διεξαγωγή του Μουντιάλ στα Εμιράτα, μάλλον δεν λήφθηκε υπόψιν η βιωσιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, χαρακτήρισε το Κατάρ, μία χώρα χειρότερη από κάθε άποψη, για να αναλάβει τη διοργάνωση.

Δείτε όσα δήλωσε ο Λαμ:

«Δεν είμαι μέλος της αποστολής και δεν θέλω να πετάξω εκεί ως οπαδός. Προτιμώ να παρακολουθήσω το τουρνουά από το σπίτι. Τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να διαδραματίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην ανάθεση ενός τουρνουά. Εάν ανατεθεί σε μια χώρα που είναι από τις χειρότερες από αυτή την άποψη, αρχίζεις να σκέφτεσαι τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να λάβει κανείς την απόφαση. Δεν θα πρέπει να συμβεί ξανά στο μέλλον. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η βιωσιμότητα, το μέγεθος της χώρας… τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να έπαιξε ρόλο».

Οι ομοσπονδίες έδειξαν το… δρόμο

Η Δανία έδειξε τη στάση της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από την… φανέλα της. Σε συνεργασία με την εταιρία που την “ντύνει” αποφασίστηκε, η τρίτη εμφάνιση της ομάδας να είναι μαύρη, ως δείγμα πένθους, για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Κατάρ.

«Με τη φανέλα της Δανίας, θέλουμε να στείλουμε διττό μήνυμα. Δεν είναι εμπνευσμένη μόνο από το Euro του 1992, αλλά και μία διαμαρτυρία κατά του Κατάρ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό οι λεπτομέρειες της εμφάνισης δεν είναι εμφανείς. Δεν θέλουμε να είμαστε ορατοί σε ένα τουρνουά που έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές. Στηρίζουμε την εθνική Δανίας, αλλά δεν στηρίζουμε και το Κατάρ».

«Μαύρο. Το χρώμα του πένθους. Το τέλειο χρώμα για την τρίτη φανέλα της Δανίας για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Ενώ υποστηρίζουμε την εθνική ομάδα της Δανίας σε όλη τη διαδρομή, αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την υποστήριξη για ένα τουρνουά που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Θέλουμε να κάνουμε μια δήλωση σχετικά με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ και τη συμπεριφορά του προς τους μετανάστες εργάτες που έχτισαν τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της χώρας».

Επιπλέον οι οικογένειες των ποδοσφαιριστών της Δανίας δεν θα ταξιδέψουν στο Κατάρ, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την προσπάθεια των δικών τους ανθρώπων. Αυτό συνέβη, γιατί δεν θέλουν να συνεισφέρουν στη δημιουργία κέρδους, υπέρ του Κατάρ, όπως ανέφερε αναλυτικά ο διευθυντής επικοινωνίας της “DBU”, Γιάκομπ Χόιερ.

«Δεν θέλουμε να συνεισφέρουμε στη δημιουργία κέρδους για το Κατάρ. Ως εκ τούτου, έχουμε περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ταξιδιωτικές μας δραστηριότητες. Στα προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα, οι σύζυγοι και οι φίλες των παικτών ταξίδεψαν με το διοικητικό συμβούλιο, αλλά όπως είπα, ακυρώσαμε αυτά τα ταξίδια για αυτήν τη διοργάνωση».

Τη θέση της Δανίας, ακολούθησε και η Εθνική Γερμανίας. Οι ποδοσφαιριστές των “Πάντσερ”, εμφανίστηκαν στο γήπεδο, φορώντας μπλουζάκια, τα οποία σχημάτιζαν τη φράση “Human rights”, ακολουθώντας το παράδειγμα της Νορβηγίας.

Οι Νορβηγοί όμως, δεν έμειναν εκεί, αφού επανέλαβαν την κίνηση τους, καλώντας τους… επόμενους να πάρουν θέση, σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξαθλίωση του… ανθρώπου, για χάρη των χρημάτων. Οι Σκανδιναβοί έκαναν, ότι περνάει από το χέρι τους για να αναδείξουν την πολύ άσχημη κατάσταση που έλαβε τόπο, όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα, για να αναλάβει το Κατάρ τη διοργάνωση.

Στα μπλουζάκια που φοράνε, αναγράφεται χαρακτηριστικά: “Ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα και έξω από το γήπεδο. Νορβηγία, Γερμανία, ποιος θα είναι ο επόμενος;”

Επόμενη ομοσπονδία που αποφάσισε να… αναλάβει δράση ήταν αυτή της Ολλανδίας, η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Νορβηγών. Συγκεκριμένα οι ποδοσφαιριστές των “οράνιε”, εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο, πριν από τους αγώνες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φορώντας μαύρα μπλουζάκια, τα οποία ανέγραφαν επάνω χαρακτηριστικά: “Το ποδόσφαιρο υποστηρίζει την αλλαγή”.

«Το έχουμε συζητήσει εδώ και πολύ καιρό, είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ποια είναι η γνώμη μας. Όλοι έχουν διαβάσει για την κατάσταση στο Κατάρ, φυσικά, αλλά ξεκινήσαμε να το συζητάμε και να το συζητάμε από τις αυξημένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Στο τέλος, όλοι πήραμε την απόφαση για την διαμαρτυρία και όλοι την υποστηρίζουν», αποκάλυψε ο Ντε Λιχτ.

Επιπλέον ο τότε, προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας, Φρανκ ντε Μπουρ, πρόσθεσε: «Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει εκεί (στο Κατάρ) και δεν είναι καλό».

Σε συλλογικό επίπεδο η Χόφενχάιμ, αποφάσισε να στηρίξει τις οικογένειες των θυμάτων και να… μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Με επίσημη ανακοίνωση της στα social media, η γερμανική ομάδα, αποκάλυψε: «Στο πρόσφατο παρελθόν, καλύψαμε σημαντικά ποδοσφαιρικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο με τα λόγια και τις εικόνες μας. Επικεντρωθήκαμε στους παίκτες που εκπροσωπούσαν τη χώρα τους και την Χόφενχαϊμ. Φέτος, δεν θα καλύψουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ».

Επίσημη θέση πήρε και το Παρίσι, καθώς όπως έγινε γνωστό, δεν θα μεταδώσει τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε γιγαντοοθόνες για το ποδοσφαιρικό κοινό, αλλά ούτε θα δημιουργηθούν “ζώνες φιλάθλων”, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους θανάτους χιλιάδων εργατών-μεταναστών.

Επιπλέον, άλλες επτά πόλεις της χώρας ακολουθούν τον… ίδιο δρόμο, ανάμεσα στις οποίες είναι η Μασσαλία και η Λιλ. Έτσι οι Γάλλοι, θέλουν να δείξουν την αντίθεση τους, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την άθλια μεταχείριση που έλαβαν οι εργάτες, αλλά και για την τεράστια βιολογική καταστροφή, εξ αιτίας της διοργάνωσης στο Κατάρ.

Μετά από πολλές πιέσεις των Άγγλων, επίσημη θέση πήρε και ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βρετανίας, η FA, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν οι οικογένειες όσων τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια των έργων για το Μουντιάλ του 2022.

Ο διευθύνων σύμβουλός της FA, Μαρκ Μπούλιγκαμ, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Συνεχίζουμε να πιέζουμε να αποζημιωθούν οι οικογένειες των μεταναστών εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί σε έργα προετοιμασίας”.

Η… σκοτεινή πλευρά του Μουντιάλ
Εργαζόμενοι τη στιγμή που δουλεύουν, προκειμένου να είναι έτοιμο το γήπεδο Αλ Μπάιτ. (Ap photo)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ