Αν υπάρχει “GOAT”, είναι ο Μέσι!

Αν υπάρχει “GOAT”, είναι ο Μέσι!

Με την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, ο Αργεντινός σούπερ σταρ τελείωσε το αφήγημα που τον ήθελε να… μην μπορεί όταν φοράει τη φανέλα της “αλμπισελέστε”. Παράλληλα, μοιάζει να έβαλε τέλος στη συζήτηση περί “κορυφαίου όλων”. Το ερώτημα είναι… υπάρχει κορυφαίος όλων;

Δεν είναι ηγέτης“, “Δεν νιώθει Αργεντινός αλλά Καταλανός“, “Δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας“, “Δεν αντέχει την ευθύνη“. Όλα αυτά, μα και πολλά άλλα, ακούγονταν την τελευταία 15ετία για λογαριασμό του Λιονέλ Μέσι. Μπορεί να κουβαλούσε την εθνική ομάδα σχεδόν μόνος του επανειλημμένα, αλλά αυτό δεν αρκούσε. Κακά τα ψέματα, χρειαζόταν έστω έναν τίτλο. Όμως έως τα 33 του χρόνια δεν είχε ούτε έναν σε επίπεδο ανδρών, πέρα από το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του 2008.

Εν τέλει μέσα σε 1.5 χρόνο κατέκτησε τρεις. Ξεκίνησε με το Copa America του 2021, μέσα στη Βραζιλία, όπου πραγματοποίησε ένα από τα κορυφαία τουρνουά της ζωής του. Ο τελικός μάλιστα ήταν στο θρυλικό “Maracana” κόντρα στους οικοδεσπότες. Στη συνέχεια ήρθε το Finalissima και η εκκωφαντική νίκη επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ιταλίας με 3:0 στο “Wembley“. Το… τρεμπλ ολοκληρώθηκε στο Κατάρ, εκεί όπου κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην καριέρα του. Η αλήθεια είναι πως δεν είχε να αποδείξει κάτι, ωστόσο κατάφερε να “σιγήσει” και τους μεγαλύτερους επικριτές του.

Αν υπάρχει “GOAT”, είναι ο Μέσι!
Ο Λιονέλ Μέσι (κέντρο) κατά τη διάρκεια της απονομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον τελικό κόντρα στη Γαλλία. Λουσαΐλ, Κατάρ, 18 Δεκεμβρίου 2022. (AP Photo)

Για να το κάνει αυτό χρειάστηκε να κάνει το… κορυφαίο τουρνουά που έκανε κανείς ποτέ σε Μουντιάλ. Επτά γκολ, τρεις ασίστ και συνεισφορά που δεν μπορεί να μετρηθεί στους υπόλοιπους τομείς. Όλα αυτά στα… 35 του. Πάντα έπαιρνε την Αργεντινή από το χεράκι, το 2018 το έκανε όταν – εν απουσία του – παραλίγο να μην περάσει καν τα προκριματικά. Αλλά τι δόξα να σου δώσει μια απλή πρόκριση; Σημασία έχουν οι τίτλοι. Ε πλέον τους έχει και αυτούς.

Πολλοί μετά το τέλος του μεγάλου τελικού της Κυριακής (18/12) έσπευσαν να τον αποκαλέσουν “GOAT” (σ.σ. κορυφαίο όλων των εποχών). Τα επιτεύγματά του, η διάρκειά του, οι τίτλοι του, τα στατιστικά του αλλά και η παρουσία του στο χορτάρι μιλάνε από μόνα τους. Αλήθεια όμως, υπάρχει “GOAT”;

Πρόκειται για μια πολύ… θεωρητική συζήτηση. Από της φύση μας, μας αρέσει να συγκρίνουμε, να συζητάμε, να αναλύουμε και να βγάζουμε πορίσματα. Το πρόβλημα είναι πως το να κάνεις μια σύγκριση δύο (ή περισσότερων) ποδοσφαιριστών, ή αθλητών γενικότερα, που έχουν αγωνιστεί σε διαφορετικές εποχές μάλλον είναι αδόκιμο. Οι συνθήκες, η προπόνηση, η τεχνολογία αλλά ακόμα και οι κανονισμοί που υπήρχαν στα 80’s ή τα 90’s δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα.

Αν υπάρχει “GOAT”, είναι ο Μέσι!
Οι Πελέ (αριστερά) και Ντιέγκο Μαραντόνα (δεξιά) κατά τη διάρκεια μίας κοινής βράβευσής τους. Ιταλία, Μάρτιος 1987. (AP Photo)

Μια επίσης μεγάλη διαφορά είναι η παρουσία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι αθλητές πλέον είναι πασίγνωστοι σε όλο τον πλανήτη χάρη σε αυτά, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερους χορηγούς και μεγαλύτερα έσοδα. Όμως το αντίτιμο είναι η… πίεση που δημιουργείται εις βάρος τους. Οι απαιτήσεις, αν προτιμάτε, που κάποιος θα έλεγε ότι είναι εκτός πραγματικότητας πολλές φορές. Αυτό είναι και το ορόσημο της εποχής μας. Πολλοί δεν αντέχουν την… υπερέκθεση στο “φως της δημοσιότητας”. Άλλοι το κάνουν με δυσκολία, επηρεαζόμενοι σε ότι αφορά τις επιδόσεις τους.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν, έως ένα βαθμό, πως το να συγκρίνεις έναν παίκτη του 1980 με έναν του 2020 δεν είναι τόσο απλό. Για την ακρίβεια… δεν γίνεται. Πόσο μάλλον όταν αγωνίζονται σε διαφορετικές θέσεις, όπου εκεί κυριολεκτικά “χάνεται η μπάλα”.

Ο Λιονέλ Μέσι σίγουρα είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της εποχής του. Το λένε οι τίτλοι του, το λένε τα στατιστικά, το λένε και τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά. Κανείς άλλος δεν υπήρξε ποτέ ο καλύτερος σκόρερ (σε ισοβαθμία μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο), ο καλύτερος ντριμπλέρ και ο καλύτερος δημιουργός (ή πλέι μέικερ, αν προτιμάτε) ταυτόχρονα. Όλα αυτά δεν χρειαζόταν να πάρει το Μουντιάλ για να τα αποδείξει. Ίσχυαν και πριν από έναν μήνα, ισχύουν και τώρα. Απλώς, από το βράδυ της Κυριακής (18/12) εξαφανίστηκαν τα… αντεπιχειρήματα.

Αν υπάρχει “GOAT”, είναι ο Μέσι!
Ο Λιονέλ Μέσι κατά τη διάρκεια του αγώνα απέναντι στην Αυστραλία για τη “Φάση των 16” του Μουντιάλ. Αλ Ραγιάν, Κατάρ, 3 Δεκεμβρίου 2022. (AP Photo)

Είμαι της άποψης πως “GOAT” δεν μπορεί να υπάρξει σε κανένα άθλημα. Από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έως τον στίβο, οι αλλαγές που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, κάνουν το ζήτημα εντελώς υποκειμενικό. Τέλος, κάτι στο οποίο επίσης πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί είναι… οι λέξεις που χρησιμοποιούμε. Το “κορυφαίος”, το “καλύτερος” και το “μεγαλύτερος” έχουν εντελώς διαφορετικές σημασίες, ειδικά στην συγκεκριμένη συζήτηση.

Αν με κάποιο τρόπο γινόταν να παραβλέψουμε τις ανωτέρω ενστάσεις… τότε σίγουρα ο Λιονέλ Μέσι θα ήταν ο “GOAT“. Από κάθε άποψη, με κάθε ματιά ή κριτήριο. Αυτή η αναμφίβολα διασκεδαστική… υπόθεση εργασίας πάντως θα έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον όταν φτάσει και ο Κιλιάν Εμπαπέ στην ηλικία των 35 ετών.//

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ