Ο ορισμός του ντέρμπι (ΦΩΤΟ)

Το ertsports.gr αναλύει μία από τις μεγαλύτερες “κόντρες” στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού και αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη πέρα από το παιχνίδι ανάμεσα σε Ερυθρό Αστέρα και Παρτιζάν Βελιγραδίου.

Ταξιδεύοντας στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πέραν των εξαιρετικών τοπίων και την ομορφιά της πόλης και κάτι… διαφορετικό που έχουν σαν στοιχείο τα Βαλκάνια. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι η “θερμότητα” του λαού.

Η Σερβία είναι μια χώρα που έχει περάσε πολλές και δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, η Γιουγκοσλαβία όπως είχε ονομαστεί ή αλλιώς Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ήταν ένα κράτος που δημιουργήθηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελούνταν από έξι σοσιαλιστικές δημοκρατίες: τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Σλαβομακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία ​​με πρωτεύουσα το Βελιγράδι. Στις 24 Μαρτίου 1999, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας με βομβαρδισμό σερβικών στρατιωτικών θέσεων στην επαρχία του Κοσόβου. Βομβαρδισμοί, τραυματισμοί και θάνατοι κυρίευσαν τη σερβική πρωτεύουσα, ωστόσο όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και εμείς θα εστιάσουμε στη… διέξοδο που είχαν ανέκαθεν οι Σέρβοι. Τον αθλητισμό.

Η Σερβία είναι μια χώρα που φημίζεται για τις επιτυχίες της στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ, αλλά και το πόλο, όμως υπάρχει κάτι, το οποίο τους “στοιχειώνει” ακόμα και σήμερα. Η ένθερμη αντιπαλότητα ανάμεσα στους δυο μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας. Ο λόγος για το ντέρμπι ανάμεσα σε Ερυθρό Αστέρα και Παρτιζάν Βελιγραδίου.

Ο ορισμός του ντέρμπι (ΦΩΤΟ)
Η ατμόσφαιρα των οπαδών της Παρτιζάν Βελιγραδίου στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι της Σερβίας. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Ο μεταφορικός χαρακτηρισμός του ντέρμπι σε… πόλεμο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Όλα άλλαξαν στις 30 Οκτωβρίου 1999, όταν σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου υπήρξε ο πρώτος νεκρός στις κερκίδες. Μια φωτοβολίδα έφυγε από τη νότια πλευρά και το πέταλο των Παρτιζάνων και σκότωσε τον 17χρονο Αλεξάνταρ Ράντοβιτς και από τότε η αντιπαλότητα των δυο τους έχει μείνει καλά χαραγμένη στην καθημερινότητά τους. Φυσικά η αντιπαλότητα των δυο συλλόγων είναι αποτέλεσμα και πολιτικών πεποιθήσεων, καθώς η Παρτιζάν Βελιγραδίου αποτελεί ένα δημιούργημα του Στρατού, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας από την άλλη μεριά είναι η Ενωμένη Νεολαία των Αντι-φασιστών.

Ο ορισμός του ντέρμπι (ΦΩΤΟ)
Παίρνει…φωτιά η κερκίδα των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα. Ειδικά στο απόλυτο ντέρμπι της Σερβίας. (AP Photo/Marin Meissner)

To μπάσκετ θεωρείται το “εθνικό σπορ” των Σέρβων και όχι άδικα. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Εθνική Σερβίας μετράει 13 συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ έχοντας τρία χρυσά μετάλλια (1995, 1997, 2001), δυο ασημένια μετάλλια (2009, 2017) και ένα χάλκινο (1999). Παράλληλα, μετράει έξι συμμετοχές σε Μουντομπάσκετ μετρώντας δυο κατακτήσεις (1998, 2002) και μια δεύτερη θέση (2014), ενώ έχει κάνει την εμφάνισή της και τέσσερις φορές στους Ολυμπιακούς αγώνες έχοντας στο “παλμαρέ” της ένα ασημένιο μετάλλιο (1996) και ένα χάλκινο (2016).

Μπορεί οι δυο μεγαλύτεροι σύλλογοι της χώρας να μην έχουν καταφέρει πολλά πράγματα στο ευρωπαϊκό διασυλλογικό μπάσκετ, με μεγαλύτερο κατόρθωμα την κατάκτηση της Ευρωλίγκα το 1992 από την Παρτιζάν στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο τα αστέρια που ανέδειξε το σέρβικο μπάσκετ έχουν χαρίσει πολλές και ξεχωριστές στιγμές παγκοσμίως.

Η ιστορία των δυο ομάδων

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Οι… ποδοσφαιρικοί “ερυθρόλευκοι” έχουν μεγαλύτερη ιστορία σε σχέση με τη μπασκετική ομάδα, ωστόσο ο Ερυθρός έχει χαράξει και τη δική του ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Συγκεκριμένα, η ομάδα ιδρύθηκε το 1945 και μέχρι στιγμής μετράει 1 κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα, 6 κατακτήσεις Αδριατικής Λίγκα, 1 Σούπερ Καπ Αδριατικής Λίγκα, 22 πρωταθλήματα Σερβίας, 11 Κύπελλα Σερβίας και ένα Σούπερ Καπ Σερβίας.

ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

Η Παρτιζάν που ιδρύθηκε το ίδιο έτος (1945) θεωρείται μέχρι και σήμερα η πιο επιτυχημένη μπασκετική ομάδα της Σερβίας. Μετράει 1 κατάκτηση της σημερινής διοργάνωσης της Ευρωλίγκα, 3 Κύπελλα Κόρατς, 6 κατακτήσεις Αδριατικής Λίγκα, 21 πρωταθλήματα Σερβίας, αλλά και 16 Κύπελλα Σερβίας.

Η ομορφιά που δίνει το σερβικό μπάσκετ στην Ευρώπη όμως έρχεται σε αντιπαράθεση με τα σοβαρά επεισόδια που επίσης προσφέρει το ντέρμπι μεταξύ των δυο μεγαλύτερων ομάδων της χώρας. Μετά από χρόνια “κόντρας” μεταξύ των δυο στρατοπέδων, γίνεται αντιληπτό πως ο “πόλεμος” μεταξύ τους δεν έχει σταματήσει. Φέτος, οι δυο ομάδες είχαν αρκετά δυναμικά ρόστερ και έφτασαν όπως είναι λογικό στους τελικούς της Αδριατικής Λίγκα με “φόντο” την κατάκτηση του έβδομου τίτλου τους στη σχετική διοργάνωση.

Oι “ερυθρόλευκοι” έκαναν το 2-0 στην έδρα τους στα δυο πρώτα ματς των τελικών της Αδριατικής Λίγκα επικρατώντας με 90-76 και 85-81 αντίστοιχα. Η σειρά επέστρεψε στην έδρα της Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και εκείνη ενώ βρισκόταν με την “πλάτη στον τοίχο” κατάφερε να επιβληθεί και στις δυο αναμετρήσεις (70-67, 112-84) ισοφαρίζοντας τη σειρά των τελικών σε 2-2. Ο τίτλος πλέον θα κρινόταν στον πέμπτο και τελευταίο τελικό στο “Αλεξάνταρ Νίκολιτς Χολ”. Εκεί όμως “ξύπνησε” η… ένθερμη νοοτροπία των Βαλκανίων. Συγκεκριμένα, ενώ όλη η σειρά είχε αγωνιστική ένταση, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του παιχνιδιού, ένας εκ των διαιτητών δέχτηκε επίθεση την ώρα που πήγαινε στα αποδυτήρια. Αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό οπαδικής βίας, αλλά ήταν η αρχή.

Στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτου το ματς “πάγωσε”, καθώς οι οπαδοί των φιλοξενούμενων πέταξαν αντικείμενα στους διαιτητές και εκείνοι ζήτησαν τη διακοπή του αγώνα αρχικά και εν συνεχεία την εκκένωση του γηπέδου. Ο τελικός άρχισε με σχεδόν μια ώρα καθυστέρησης και εκεί ο Ερυθρός εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια των παικτών του Ομπράντοβιτς. Ο Πάντερ είχε την τελευταία επίθεση στα χέρια του, η Παρτιζάν αστόχησε και έτσι οι “ερυθρόλευκοι” πανηγύρισαν την τρίτη τους συνεχόμενη κατάκτηση της Αδριατικής Λίγκα μέσα σε… χάος.

Ο ορισμός του ντέρμπι (ΦΩΤΟ)
Ο διαιτητής της αναμέτρησης αποχωρεί για τα αποδυτήρια μετά από επίθεση των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα.

Η χρονιά όμως δεν τελείωσε εκεί για τους δυο “αιώνιους”. Μετά την Αδριατική Λίγκα ακολουθεί παραδοσιακά και τα πλέι-οφ του σερβικού πρωταθλήματος. Τα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς των δυο συλλόγων, έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παικτών και των μελών του τεχνικού επιτελείου. Για το λόγο αυτό, η Παρτιζάν εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποίησε την απόφασή της να μην συμμετάσχει στα πλέι-οφ της σερβικής Λίγκα. Μια βαρύγδουπη απόφαση, που “τάραξε τα νερά” του πρωταθλήματος και του σερβικού μπάσκετ γενικότερα.

Ο Ερυθρός Αστέρας στέφθηκε πρωταθλητής Σερβίας για έβδομη διαδοχική χρονιά, καθώς επικράτησε με 71-59 της Ζελέζνικ στον δεύτερο τελικό του πρωταθλήματος, φτάνοντας σε ακόμα μια μεγάλη επιτυχία.

Με το πέρασμα των χρόνων όμως η αντιπαλότητα των δυο συλλόγων γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Θύματα, τραυματισμοί και οπαδική βία επικρατούν στις μεταξύ τους αναμετρήσεις σε κάθε άθλημα. Η λέξη “πόλεμος” μπορεί να χρησιμοποιηθεί οριακά μεταφορικώς για την αποτύπωση του κλίματος στις κερκίδες των δυο “στρατοπέδων” και αυτό όπως όλα δείχνουν επηρεάζει άμεσα και το αγωνιστικό κομμάτι, καθώς οι πορείες των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν θυμίζουν τις επιτυχίες του παρελθόντος και μέχρι στιγμής παραμένουν στα εγχώρια κατορθώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ