Ομάδες που «θάμπωσαν» στον χρόνο (3ο μέρος)

 

Με αφορμή τους τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, το ertsports.gr πραγματοποιεί μία ιστορική αναδρομή και παρουσιάζει τις ομάδες που… άγγιξαν την κορυφή και κατά τη σύγχρονη εποχή απέχουν από την αίγλη του παρελθόντος.

Το νέο αθλητικό σάιτ της ΕΡΤ «ταξίδεψε» στον χρόνο και κατέγραψε τις ευρωπαϊκές ομάδες που έφτασαν ή «άγγιξαν» την κορυφή και πλέον δεν πρωταγωνιστούν ούτε στις εγχώριες διοργανώσεις των χωρών τους. Το τρίτο μέρος του εξειδικευμένου θέματος ανατρέχει στη δεκαετία του 1980 και καταχωρεί ομάδες από Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Γαλλία, που «έσβησαν» στο χάρτη της Ευρώπης και «ξεθώριασαν» στον αντίστοιχο χάρτη εντός συνόρων.

 

Σαμπντόρια: Η «μαγική» της πορεία και το… πλήρωμα του χρόνου

(Planet Football)

Η σεζόν 1991-1992 γράφτηκε στην ιστορία για δύο διαφορετικούς λόγους στο Τσάμπιονς Λιγκ (όπως μετονομάστηκε το 1992). Αρχικά για το πρώτο τρόπαιο του θεσμού από την Μπαρτσελόνα και δευτερευόντως για τη σπουδαία Σαμπντόρια που κόντεψε να της το στερήσει! Η ομάδα της Γένοβας είχε κατακτήσει το Καμπιονάτο τη σεζόν 1990-1991 και έκανε όνειρα για το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 1988-1989 αγωνίστηκε στον πρώτο της τελικό στη Βέρνη για το Κύπελλο Κυπελλούχων και αναδείχθηκε φιναλίστ κόντρα στην Μπαρτσελόνα (2-0). Την επόμενη σεζόν έφτασε για ακόμη μία φορά στον τελικό της ίδιας οργάνωσης και κατέκτησε το τρόπαιο επί της Άντερλεχτ με 2-0 στην παράταση.

Το ζευγάρι τελικού μεταξύ Σαμπντόρια και Μπαρτσελόνα έμελλε να συναντηθεί ξανά στο Λονδίνο και το Ουέμπλεϊ, όπου οι «μπλαουγκράνα» ήθελαν να βάλουν τέλος στη «ξηρασία» τους. Ο νικητής του τελικού κρίθηκε στην παράταση, όταν ο Ρόναλντ Κούμαν νίκησε με δυνατό σουτ τον Σουμπισαρέτα κι έβαλε τέλος στις ελπίδες των «μπλουτσερκιάτι» για την κορυφή της Ευρώπης.Βρίσκονταν, όμως, στην κορυφή της Ιταλίας και αποτελούν έως και σήμερα την τελευταία ομάδα που κατέκτησε το σκουντέτο, παίζοντας με man-to-man στα μετόπισθεν. Ένα σύνολο που γνώριζε πώς να αμύνεται και να αντεπιτίθεται βασισμένη στην ιδιοφυϊα του Σερέζο στο τρανζίσιον, στην «μαεστρία» του Μαντσίνι και στον δεινό εκτελεστή, Βιάλι που σταμάτησε στα 141 γκολ με τη Σαμπντόρια.

Μετά από εκείνη την επόχη, οι «μπλουτσερκιάτι» υποβιβάστηκαν δύο φορές στην Σέριε Β. Αρχικά τη σεζόν 1998-1999, προτού ανέβουν το 2002-2003 και μετέπειτα υποβιβάστηκαν το 2011 και ανέβηκαν την αμέσως επόμενη σεζόν. Έκτοτε, βρίσκονται στην Σέριε Α, αλλά έχουν πλησιάσει δις τον εκ νέου υποβιβασμό.

 

Βέρντερ Βρέμης: Από τον θρίαμβο της Ευρώπης στον υποβιβασμό

Μία ομάδα που αποτέλεσε μία εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών δυνάμεων της Γερμανίας, έχοντας κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα και έξι κύπελλα της χώρας. Το 1991-1992 κατέκτησε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο, επικρατώντας της Μονακό με 2-0 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων που διεξήχθη στη Λισαβόνα. Από εκείνη τη βραδιά, πέρασαν 17 χρόνια, ώσπου να βρεθεί ξανά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά η έκβασή του δεν ήταν το ίδιο πανηγυρική.

Στις 20 Μαΐου του 2009, η Βέρντερ αντιμετώπισε τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, που αποτελούσε ανερχόμενη ουκρανική δύναμη, στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η πορεία της προς τον τελικό καταγράφηκε μέσα από προκρίσεις επί της Μίλαν, της Σεντ Ετιέν, της Ουντινέζε και του Αμβούργου. Στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στη Κωνσταντινούπολη, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, όπου ο Ζάντσον έδωσε τη νίκη στους Ουκρανούς. Για την ιστορία, ο προπονητής της Βέρντερ, Τόμας Σάαφ, χρησιμοποίησε τον Αλέξανδρο Τζιόλη ως την τελευταία του αλλαγή στην παράταση και μάλιστα ο Έλληνας μέσος είχε και καλή στιγμή για να ισοφαρίσει.

Την ίδια σεζόν, η Βέρντερ Βρέμης αναδείχθηκε Κυπελλούχος Γερμανίας και μετά το 2010 ξεκίνησε η κατρακύλα της. Το 2021 υποβιβάστηκε στη 2η κατηγορία για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Φέτος, όμως, κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση και να εξασφαλίσει την άνοδό της στη Μπουντεσλίγκα.

Πάρμα: Η ομάδα των τριών ευρωπαϊκών τροπαίων

(Uefa.com)

Οι «παρμέντσι» των Ασπρίγια, Μπουφόν, Κόουτο, Κρέσπο, Καναβάρο και άλλων αστέρων αποτελούν σπουδαίο λόγο για να περηφανεύονται οι Ιταλοί για το ποδόσφαιρό τους. Μία μικρή, επαρχιακή ομάδα κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης τρεις φορές, αλλά ποτέ της δεν μπόρεσε να κατακτήσει το Καμπιονάτο. Το 1992, η Πάρμα κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας και την επόμενη σεζόν πρόσθεσε το πρώτο της ευρωπαϊκό στα γραφεία της, επικρατώντας με 3-1 της Αντβέρπ στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Την επόμενη σεζόν έφτασε ξανά στον τελικό του θεσμού, αλλά η Άρσεναλ στέρησε στους Ιταλούς την ευκαιρία να στεφθούν δεύτερη -και συνεχόμενη φορά-πρωταθλητές.

Ο «κύκλος» των «παρμέντσι», όμως, δεν είχε ολοκληρωθεί εκεί. Τη σεζόν 1994-1995 κατέκτησαν το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, στον ιταλικό «εμφύλιο» κόντρα στη Γιουβέντους. Τρία χρόνια αργότερα έφτασαν και πάλι στην κατάκτηση του εν λόγω θεσμού, επικρατώντας στον τελικό με το εμφατικό 3-0 κόντρα στη Μαρσέιγ. Στο πλούσιο ευρωπαϊκό παλμαρέ της έχει και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ το 1993, όταν είχε νικήσει στον τελικό τη Μίλαν με 2-1.

Το 2001-2002, η Πάρμα κατέκτησε για τρίτη και τελευταία φορά το Κύπελλο Ιταλίας. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι «παρμέντσι» έχουν ξεχάσει τις σπουδαίες τους επιτυχίες και φέτος αγωνίζονταν στη Σέριε Β.

 

Ζιροντέν ντε Μπορντώ: Το παλιό καλό κρασί…

(Le Corner)

Ομάδες ιστορικές, ομάδες που έχουν γράψει ιστορία εγχωρίως και μη. Οι Γιρονδινοί έχουν στο παλμαρέ τους έξι πρωταθλήματα Γαλλίας και τέσσερα κύπελλα, ενώ έχουν προσθέσει το όνομά τους και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Τη σεζόν 1995-1996, η Μπορντώ έφτασε έως και τους διπλούς τελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει την προσπάθειά της από το Ιντερτότο. Τη χρονιά εκείνη, οι Γιρονδινοί είχαν -για τελευταία φορά- στην ομάδα τους τον σπουδαίο Ζινεντίν Ζιντάν, αλλά κι άλλους καλούς ποδοσφαιριστές, όπως οι Κριστόφ Ντουγκαρί, Μπισέντ Λιζαραζού, Γιάκομπ Χάνσεν, Ντανιέλ Ντιτονέλ και Ρίτσαρντ Βίτσχε.

Ο πρώτος αγώνας του τελικού έγινε στη Γερμανία και η Μπάγερν επικράτησε εύκολα 2-0, ενώ στον επαναληπτικό η Μπορντώ ηττήθηκε ξανά με 3-1 και οι Βαυαροί κατέκτησαν ευρωπαϊκό τρόπαιο έπειτα από 20 χρόνια αποχής. Στη «σκιά» της μεγάλης τους ευρωπαϊκής επιτυχίας, οι Γιρονδινοί κατέλαβαν την 16η θέση στο πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν και μετέπειτα πρόσθεσε δύο πρωταθλήματα ακόμη στην τροπαιοθήκη της προτού «σφραγίσει» και πάνω από μία δεκαετία το καλό της το… κρασί.

Φέτος, η Μπορντώ υποβιβάστηκε ως τελευταία στη Λιγκ 2, για πρώτη φορά στην ιστορία της μετά το 1991, όταν είχε υποβιβαστεί λόγω οικονομικών ατασθαλιών που προκάλεσαν οι κακοί χειρισμοί της οικογένειας Αφλελού, που είχε τότε την ιδιοκτησία του συλλόγου.

Ρεάλ Σαραγόσα: Το ευρωπαϊκό του 1995 στο Παρίσι

(Twitter/Fútbolismo)

Κατά την περίοδο 1994-1995, η Ρεάλ Σαραγόσα δεν δίστασε να αποκλείσει όποια ομάδα βρει στο… διάβα της, προκειμένου να δηλώσει παρούσα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Δεν έχει καταφέρει ποτέ της να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά έχει καταγράψει 6 κατακτήσει του Κόπα Ντελ Ρέι. Έτσι, ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Παρίσι, αποτελεί το σπουδαιότερο επίτευγμα της ιστορίας της. Η πορεία της ξεκίνησε από τη Ρουμανία κόντρα στη Γκλόρια Μπίστριτσα, της οποία το εμπόδιο ξεπέρασε εύκολα. Εξίσου εύκολα απέκλεισε και την Τάτραν Πρέσοβ, ενώ στη συνέχεια πήρε σπουδαίες προκρίσεις επί της Φέγενορντ και επί της Τσέλσι για να ταξιδέψει στον τελικό του «Παρκ ντε Πρενς».

Στις 10 Μαΐου 1995, η Σαραγόσα αντιμετώπισε την Άρσεναλ και το 90λεπτο της κανονικής διάρκειας δεν ανέδειξε νικητή (1-1). Στο επιπλέον μισάωρο της παράτασης, ο Ναγίμ εξαπέλυσε ένα απίθανο σουτ σχεδόν απ’ το κέντρο του γηπέδου και χάρισε με τον ιδανικότερο τρόπο το ευρωπαϊκό στους Ισπανούς. Από τη σεζόν 2013-2014 και μετά, η Σαραγόσα αγωνίζεται στη 2η κατηγορία της Ισπανίας και αδυνατεί να επιστρέψει στη Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Μαγιόρκα: Το τελευταίο Κύπελλο Κυπελλούχων είχε άρωμα… Ιμπαγάσα

(gettyimages.com)

Η περίοδος 1998-1999 αποτέλεσε την τελευταία σεζόν που διεξήχθη το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, προτού ενοποιηθεί με το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στον τελικό του «Βίλα Παρκ» του Μπέρμιγχαμ είχε φτάσει η σπουδαία Μαγιόρκα, που είχε μεταξύ άλλων στην ομάδα και τον Αριέλ Ιμπαγάσα. Ο Αργεντινός παλαίμαχος μεσοεπιθετικός έκανε σπουδαία καριέρα μετέπειτα στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό, στον οποίο σήμερα εκτελεί χρέη προπονητή στην Β’ ομάδα.

Την ημέρα του τελικού, στις 19 Μαΐου 1999, η Λάτσιο επικράτησε με 2-1 της ισπανικής ομάδας και κατέκτησε το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τα τελευταία χρόνια, η Μαγιόρκα βολοδέρνει μεταξύ 1ης και 2ης κατηγορίας στην Ισπανία, ωστόσο φέτος αγωνίστηκε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και κατάφερε να διατηρηθεί έξω από τη ζώνη του υποβιβασμού μετά το πέρας της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

 

Ντεπορτίβο Αλαβές: Η μεγαλύτερη έκπληξη και ένας απίθανος τελικός

(futbolretro.es)

Δεν αποτέλεσε ποτέ μεγαθήριο στην Ευρώπη ή ακόμη και στην Ισπανία. Ήταν, όμως, η ομάδα που εισήλθε στο «πάνθεον» των ομάδων που αγαπήθηκε, χωρίς να κατακτήσει απολύτως τίποτα. Η σεζόν 2000-2001 ήταν ιστορική για την Αλαβές και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Στην Ισπανία έφτασε σε σημείο να διεκδικεί και τον τίτλο στις περισσότερες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ενώ στην Ευρώπη προχωρούσε δειλά-δειλά προς την κορυφή.

Η ομάδα από την Βιτόρια άφησε εκτός συνέχεια τις Γκαζιάντεπσπορ, Λίλεστρομ, Ρόσενμποργκ, Ίντερ και Ράγιο Βαγιεκάνο. Στα ημιτελικά κλήθηκε να αντιμετωπίζει την Καϊζερλάουτερν, η οποία είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με τον Ότο Ρεχάγκελ τη σεζόν 1997-1998. Μάλιστα, τη σεζόν πριν από το εν λόγω επίτευγμα, αγωνιζόταν στη 2η κατηγορία της Γερμανίας. Με τους Μίροσλαβ Κλόζε, Μάριο Μπάσλερ, Γιούρι Τζορκαέφ, Ρόμαν Βάιντενφελερ, αλλά και Δημήτρη Γραμμόζη, η Καϊζερλάουτερν φάνταζε όσο δύσκολη αντίπαλος έμοιαζε και η Ίντερ. Παρ’ όλα αυτά, η Αλαβές επικράτησε με συνολικό σκορ 9-2 και έδωσε ραντεβού με τη Λίβερπουλ και την ιστορία.

Σε μονό τελικό στο «Βεστφάλεν», οι δύο ομάδες προσέφεραν πλούσιο θέαμα και γκολ. Η Λίβερπουλ προηγούταν 3-1 στο ημίχρονο, ενώ οι Βάσκοι ισοφάρισαν στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου σε 3-3, κάνοντας όνειρα για το τρόπαιο. Οι «ρεντς» προηγήθηκαν εκ νέου και η Αλαβές έστειλε το παιχνίδι στην παράταση λίγα λεπτά πριν τη συμπλήρωση του 90λέπτου. Στον ξαφνικό… θάνατο, η Λίβερπουλ βρήκε το χρυσό… αυτογκόλ από το κεφάλι του Ζέλι και κατέκτησε το τρίτο της Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Μέχρι και σήμερα, η Αλαβές μπορεί να διηγείται με υπερηφάνεια το έπος του 2001. Ήταν η πρώτη φορά -και η τελευταία μέχρι σήμερα- που έφτασε σε ευρωπαϊκό τελικό. Η γλυκύτατη ανάμνηση για τους «δοξασμένους φονιάδες των γιγάντων». Η σεζόν 2015-2016 ήταν η σεζόν που η Αλαβές εξασφάλισε άνοδο από τη 2η κατηγορία στην Λα Λίγκα. Έκτοτε αγωνιζόταν στα μεγάλα σαλόνια της Ισπανίας, αλλά φέτος αποτέλεσε την ουραγό του πρωταθλήματος και υποβιβάστηκε στη 2η κατηγορία της χώρας.

 

Μίντλεσμπρο: Από τη νότια όχθη του ποταμού Τις στον τελικό του Αϊντχόφεν

(90min)

Η Μίντλεσμπρο κατέχει μόλις έναν μεγάλο τίτλο (αυτόν του Λιγκ Καπ το 2004), αλλά στο παλμαρέ της έχει και μία ευρωπαϊκή πορεία που ολοκληρώθηκε το 2006 στην Ολλανδία.
Τη σεζόν 2005-2006, η «Μπόρο» απέκλεισε τις Ξάνθη και Γκρασχόπερς στα προκριματικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και εν συνεχεία μετά τη φάση των ομίλων, άφησε εκτός τις Στουτγκάρδη, Ρόμα, Βασιλεία και Στεάουα Βουκουρεστίου για να αντιμετωπίσει τη Σεβίλλη στον τελικό του Αϊντχόφεν.Οι Ανδαλουσιανοί κυριάρχησαν στον τελικό και επικράτησαν εύκολα με 4-0, κατακτώντας το πρώτο τους από τα έξι τρόπαια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (σημερινό Γιουρόπα Λιγκ). Η σπουδαία πορεία της Μίντλεσμπρο στάθηκε αφορμή για τον άλλοτε βοηθό του Σερ Άλεξ Φέργκιουσουν, Στιβ Μακλάρεν, να γίνει ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας.

Από το 2009 και μετά, η Μίντλεσμπρο αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ της χώρας, ενώ το 2015-16 ανέβηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, προτού υποβιβαστεί ξανά την επόμενη σεζόν. Φέτος δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την άνοδο της ούτε μέσω των πλέι οφ του πρωταθλήματος, καθώς τερμάτισε εκτός 6άδας.

Φούλαμ: Το έπος των «κότατζερς» στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

(90min)

Ήταν 12 Μαΐου 2010 όταν η Φούλαμ έφτασε έως τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Φόλκσπαρκσταντιον» του Αμβούργου.

Οι Λονδρέζοι είχαν πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή πορεία, τερματίζοντας αρχικά στη 2η θέση των ομίλων πίσω από τη Ρόμα, την οποία απέκλεισε ο Παναθηναϊκός στη φάση των «32». Οι «κότατζερς» απέκλεισαν τη Σάχταρ Ντόνετσκ και στη συνέχεια έκαναν επική ανατροπή στο Λονδίνο επί της Γιουβέντους. Στο πρώτο ματς της φάσης των «16», η Φούλαμ είχε ηττηθεί στο Τορίνο με 3-1 και καλούνταν να πορευτεί με… βάρκα την ελπίδα στον επαναληπτικό. Η «Γηραιά Κυρία» προηγήθηκε μόλις στο 2ο λεπτό με τον Τρεζεγκέτ, αλλά η Φούλαμ επέστρεψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επικρατώντας με το εμφατικό 4-1.
Με τη ψυχολογία στα ύψη, οι Λονδρέζοι προκρίθηκαν από τους «8», αποκλείοντας τη Βόλφσμπουργκ και εν συνεχεία εξασφάλισαν εισιτήριο στον τελικό, χάρη στην πρόκρισή τους επί του Αμβούργου. Στον τελικό, η Ατλέτικο Μαδρίτης εμφανίστηκε πιο έμπειρη και πιο έτοιμη για ευρωπαϊκό τίτλο και επικράτησε 2-1 στην παράταση με πρωταγωνιστή τον Ντιέγο Φορλάν.

Στη συνέχεια, η Φούλαμ παρέμεινε στην Πρέμιερ Λιγκ έως και τη σεζόν 2013-2014, που υποβιβάστηκε. Από το 2017 και μετά, έχει αποκτήσει το περιπαικτικό προσωνύμιο… «ασανσέρ» μεταξύ 1ης και 2ης κατηγορίας. Φέτος εξασφάλισε ακόμη μία άνοδό της στην Πρέμιερ Λιγκ και μένει να φανεί αν θα καταφέρει να καθιερωθεί αυτή τη φορά στην «ελίτ» του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ντνίπρο: Η «ευλογία» του Γιουρόπα Λιγκ και η διάλυση…

(cnn.com)

Από τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ στη Βαρσοβία το 2015 έως σήμερα, έχουν περάσει μόλις επτά χρόνια. Αυτή η επταετία, όμως, έχει αποδειχθεί αρκετή για τη Ντνίπρο να βρεθεί στην απόλυτη αφάνεια.

Τη σεζόν 2014-2015, η ουκρανική ομάδα έκανε εντυπωσιακή πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ. Στην πρώτη φάση νοκ άουτ, η Ντνίπρο απέκλεισε τον Ολυμπιακό με συνολικό σκορ 4-2, στη συνέχεια εκτόπισε από τον δρόμο της τον Άγιαξ, την Κλαμπ Μπριζ και τη Νάπολι για να συναντήσει τη Σεβίλλη.Η Ντνίπρο είχε κερδίσει μία θέση όχι μόνο στον τελικό, αλλά και στις καρδιές των Ουκρανών. Στη Βαρσοβία, η ομάδα του Μίρον Μάρκεβιτς λύγισε με 3-2 κόντρα στους Ανδαλουσιανούς, αλλά είχε γράψει μία σπουδαία ποδοσφαιρική ιστορία.

Το 2016-2017, η Ντνίπρο υποβιβάστηκε στη Πέρσα Λίγκα (2η κατηγορία της Ουκρανίας). Ωστόσο δεν πρόλαβε να αγωνιστεί στην εν λόγω κατηγορία, καθώς το 2018 αναγκάστηκε σε πτώχευση από τη ΦΙΦΑ για αποτυχία καταβολής της υποσχεθείσας χρηματικής αποζημίωσης σε παίκτες και προπονητές. Το 2019 διαλύθηκε, όμως η σπουδαία της πορεία έμεινε χαραγμένη στο μυαλό εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

 


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ