Εάν ανοίξουμε τα σύνορα και δούμε λίγο πέρα από τα στενά ελληνικά όρια, τι ακριβώς συμβαίνει στον… μικρόκοσμο του ποδοσφαίρου, η λέξη σοκ δεν αρκεί για να αποδώσει στην πραγματικότητα όλα όσα βγαίνουν καθημερινά.

Τεράστια οικονομικά σκάνδαλα, περίεργες μεταφορές “μαύρου” χρήματος, γκρίζες διασυνδέσεις μεταξύ διαιτητών και συλλόγων, ιδιοκτήτες στα πρόθυρα χρεοκοπίας και παραβάσεις που κάνουν και τον πιο… κολλημένο οπαδό να θέλει να… ξεκολλήσει από τη λάσπη της αγαπημένης του ομάδας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι με την αλλαγή του νέου έτους, ήρθαν στην επιφάνεια γεγονότα που προκαλούν… σεισμό. Καθόλου τυχαίες οι ομάδες που εμπλέκονται, καθόλου τυχαίο το χρονικό σημείο. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών, η δημιουργία νέας λίγκας που θα αλλάξει ριζικά το προφίλ των πρωταθλημάτων, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Επαναληπτικός του “Γιουρόπα Λιγκ” μεταξύ Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ – Μπαρτσελόνα και το ενδιαφέρον για την ομάδα που θα σφραγίσει το εισιτήριο πρόκρισης μετά το 2-2 του πρώτου αγώνα, είν αι αποκλειστικά για τους ρομαντικούς και τα παιδιά!

Τρέχουν και δε φτάνουν στο στρατόπεδο των Μπλαουγκράνα για να… κουκουλώσουν και ταυτόχρονα να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα που έχουν να κάνουν με το 1,4 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν σε εταιρεία διαιτητή. Δικαστήριο της Βαρκελώνης ερευνά την Μπαρτσελόνα για ύποπτες πληρωμές στον πρώην αντιπρόεδρο της Ένωσης Διαιτητών την περίοδο 2016-2018. Παράλληλα, το ισπανικό ποδόσφαιρο έχει συνταραχθεί από τις αποκαλύψεις για την οικονομική σχέση του, Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα με την ομάδα της Βαρκελώνης και σαράντα από τις συνολικά σαράντα δύο ομάδες της “La Liga” και της “La Liga2” εξέδωσαν ανακοίνωση για την υπόθεση, ζητώντας απονομή δικαιοσύνης.
Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι πριν λίγους μήνες η Μπαρτσελόνα 21/22, με δυσθεώρητα χρέη να απειλούν να την στραγγαλίσουν οικονομικά και να μπλοκάρουν κάθε μεταγραφική δραστηριότητά της. Όμως, η διοίκηση Λαπόρτα με… ταχυδακτυλουργικό τρόπο ξεπέρασε τον σκόπελο μέσω της γενικής συνέλευσης που ενέκρινε την ενεργοποίηση δύο μοχλών στήριξης, τη διάθεση μέρους των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε τρίτους και την πώληση του 49,9% των “Barça Studios”, προσφέροντας βαθιά οικονομική ανάσα στο σύλλογο.

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ακόμα ψάχνουν να βρουν τον αντικαταστάτη των Γκλέιζερς, τη στιγμή που ήδη τα πρώτα περίεργα δημοσιεύματα που βγήκαν για τον Άραβα επενδυτή Αλ Τόνι (πρόεδρος κρατικής τράπεζας) και την χειραγώγηση αγοράς μετοχών του συλλόγου προκειμένου να αγοράσει φθηνά. Όσο για τον έτερο υποψήφιο αγοραστή της Γιουνάιτεντ, Τζίμι Ράτκλιφ, τα σκάνδαλα οργιάζουν για τον πλουσιότερο επιχειρηματία της Βρετανίας που ως βασιλιάς της χημικής βιομηχανίας μοιράζει άφθονο χρήμα μέσω της Νις, της Λωζάνης και της Mercedes στην Φόρμουλα 1 για να σωπάσουν οι φωνές που τον κατηγορούν για οικολογικές καταστροφές που προκαλούν οι εταιρείες του!

Στο κάδρο του Μάντσεστερ περίοπτη θέση κατέχει η Σίτι που κινδυνεύει με εξοντωτικές τιμωρίες που θα έχουν από αφαίρεση βαθμών και τίτλων, μέχρι υποβιβασμό. Δεν αστειεύεται κανείς στη Βρετανία με τόσο σοβαρά θέματα, ειδικά όταν έχουν παραβιάσει κάθε κανονισμό χρηματοδότησης από το 2009 μέχρι το 2018. Στην αναζήτηση της υπόθεσης “καθαρά χέρια” έχει μπει δυναμικά και η Πρέμιερ Λιγκ. Βόμβα μεγατόνων χαρακτηρίζουν οικονομικοί κύκλοι της χώρας την υπόθεση της Μάνστεστερ Σίτι που φέρεται να έχει παραβιάσει τους κανόνες σχετικά με την παροχή ακριβών οικονομικών πληροφοριών, συν τους κανόνες του πρωταθλήματος που απαιτούν από τους συλλόγους να ακολουθούν τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ για το οικονομικό «Fair-play» από τις σεζόν 2013-14 έως 2017-18 και ότι δεν τηρεί τους κανόνες της Πρέμιερ Λιγκ για το κέρδος και τη βιωσιμότητα από το 2015-16 έως το 2017-18. Έτσι, δεν είναι διόλου τυχαίο, πως έγινε κορεό από τους φιλάθλους ο νέος δικηγόρος του κλαμπ, λόρδος, Ντέιβιντ Πάνικ, με το σχετικό σύνθημα «Pannick on the Streets of London», που σημαίνει «Πανικ(ος) στους δρόμους του Λονδίνου» και παραπέμπει σε τραγούδι των «The Smiths». Και αν η ιστορία πάντα μας διδάσκει και συχνά επαναλαμβάνεται, θα γυρίσουμε το χρόνο ακόμα πιο πίσω. Στο μακρινό 1905 (…σωστά διαβάσατε την ημερομηνία) με την εμπλοκή της Σίτι σε τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Ίλιγγο προκαλεί ο αριθμός 106 των οικονομικών παραβιάσεων της Σίτι από το 2009.

Από τον… χορό των σκανδάλων δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η Γιουβέντους, μέσω οικονομικών τεχνασμάτων και περίεργες χορηγίες. Δημιούργησαν υπεραξίες σε μετακινήσεις και μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Όλοι το 2019 έριξαν το φταίξιμο στον φανατικό οπαδό της Νάπολι, Τσίρο Σαντοριέλο, που… έτυχε να αναλάβει την υπόθεση και φαινόταν να λέει σε βίντεο «Μισώ την Γιουβέντους». Το απόσπασμα, σαφώς και είχε γίνει «viral» στο διαδίκτυο, προκαλώντας την οργή των φίλων των «Μπιανκονέρι» και όχι μόνο.
Η οσμή νέου σκανδάλου ήρθε τέλη Γενάρη του 2023 με τις αποκαλύψεις για το “Plusvalenza”, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την τιμωρία της Γιουβέντους με την αφαίρεση 15 βαθμών. Μάλιστα, ο φάκελος της έρευνας που διενεργείται φαίνεται πως εμπεριέχει και τα ονόματα 26 ποδοσφαιριστών αλλά και ενός προπονητή. H σαπίλα του χρηματοοικομικού συστήματος που πρεσβεύει ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου φάνηκε με τη Γιουβέντους να τιμωρείται για τρίτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια, από την αθλητική δικαιοσύνη στην Ιταλία. Την πρώτη φορά, για ντόπινγκ, τη δεύτερη για στήσιμο αγώνων και τώρα για το οικονομικό σκάνδαλο με τις υπεραξίες των παικτών και τα «μαύρα» ταμεία.

Το κερασάκι σε μια… τούρτα με στρώσεις από σκάνδαλα και διαφθορά το κατέχει δικαιωματικά η Παρί. Μόνο τυχαίο δεν είναι το ρεπορτάζ ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. «Βόμβες» για την Παρί Σεν Ζερμέν – «Δούρειος Ίππος» του Κατάρ στην Ευρώπη, έγραψε η Liberation. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γαλλία φαίνεται να είναι η πύλη εισόδου της Ντόχα προκειμένου να γίνεται λόμπι υπέρ του Κατάρ. Μάλιστα ένα από τα συμβόλαια υπεγράφη το 2017 και αφορούσε την εγκατάσταση «πρακτορείων επιρροής». «Δημόσια πρόσωπα, επικοινωνιολόγοι, λομπίστες… Πολλοί είναι αυτοί που έχουν υποκύψει στο κάλεσμα της καταριανής δωροδοκίας… λαμβάνοντας ακόμα και βαλίτσες με μετρητά», αναφέρει η έρευνα της γαλλικής εφημερίδας. Η Παρί Σεν Ζερμέν αποτελούσε τον τρόπο με τον οποίο οι Καταριανοί προσπαθούσαν να κερδίσουν δημοφιλία, αλλά και επιρροή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος τον τελευταίο καιρό έχει γιγαντωθεί, σκορπίζοντας χρήματα χωρίς καμία φειδώ. Αν συνυπολογιστεί δε ότι η «Qatar Sports Investments» με επικεφαλής τον Νάσερ Αλ Κελαϊφί έχει αναλάβει το τιμόνι της Παρί από το 2011, είναι σαφές πως η Γαλλία έχει γίνει πλέον ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια κέντρα επιρροής του Κατάρ. Και όπου το όνομα του Αλ Κελαϊφί, ταυτόσημο σε μπλεξίματα με σκάνδαλο απαγωγής και εκβιασμού τον Σεπτέμβριο του 2022 και σε μια υπόθεση που ακόμα δεν έχει φτάσει σε δίκη.

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των ομάδων που εμπλέκονται σε τεράστια σκάνδαλα που ως… δια μαγείας εμφανίστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, η προσπάθεια να κινηθούν με άκρα μυστικότητα ώστε να βάλουν τις βάσεις για τη νέα Σούπερ Λίγκα των ισχυρών.//

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ