Στα γήπεδα πριν από το πάλκο

Λίγο πριν ξεκινήσει η σπουδαία καριέρα του στο ελληνικό τραγούδι, ο Γιάννης Παπαϊωάννου ήταν ο τερματοφύλακας του Φαληρικού Συνδέσμου!!!

Στα γήπεδα  πριν από το πάλκο

Θεμελιωτής και από τους κύριους εκφραστές του λαϊκού τραγουδιού, ο «μπαρμπα Γιάννης» γεννήθηκε στην Κίο της Μικράς Ασίας το 1913. Στα παιδικά χρόνια του έχασε τον πατέρα του, βίωσε τη Μικρασιατική καταστροφή και βρέθηκε με τη μητέρα του αρχικά στη Σαμοθράκη και στη συνέχεια στις Τζιτζιφιές.

Στη βιοπάλη από μικρό παιδί, δεν είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει το σχολείο. Μπήκε στα βάσανα της ζωής πολύ νωρίς. Πριν ανέβει στο πάλκο, εργάστηκε ως ψαράς, μαραγκός και οικοδόμος…

Στα γήπεδα  πριν από το πάλκο

Το ποδόσφαιρο ήταν η πρώτη μεγάλη αγάπη του. Ξεκίνησε να παίζει στην Πέρα Κλουμπ στις Τζιτζιφιές και ακολούθως βρέθηκε στον Φαληρικό Σύνδεσμο, που είχε αξιοσημείωτη παρουσία στην Α΄ κατηγορία του Πρωταθλήματος Πειραιώς (η ομαδική φωτογραφία του Φαληρικού είναι προσφορά του ποδοσφαιρικού ερευνητή Άκη Μίαρη). Έως το 1932 ο «ψηλός» ήταν ο τερματοφύλακας της ομάδας που εκείνα τα χρόνια υπήρξε βασικός αντίπαλος του Ολυμπιακού και του Εθνικού στον Πειραιά.

Στα γήπεδα  πριν από το πάλκο

Το τέλος της παρουσίας του στο ποδόσφαιρο, ήταν επακόλουθο του τραυματισμού του σε φιλικό αγώνα του Φαληρικού με ομάδα του στόλου των συμμαχικών δυνάμεων. Ο τραυματισμός του τον καθήλωσε αρκετές ημέρες στο κρεβάτι και η μητέρα του δεν ήθελε πλέον να ακούσει κουβέντα για ποδόσφαιρο και γήπεδα. Για να τον πείσει του πήρε ένα μαντολίνο, που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του…

Λίγους μήνες αργότερα ο Παπαϊωάννου ανέβηκε στο πάλκο και από το 1933 έως το 1972 έγραψε πάνω από 800 τραγούδια. Η πρώτη επαγγελματική συνεργασία του ήταν με τον Μάρκο Βαμβακάρη το 1937. Στη συνέχεια αποτέλεσε αχώριστο και πολύ επιτυχημένο δίδυμο με τον κουμπάρο του Βασίλη Τσιτσάνη.

Στα γήπεδα  πριν από το πάλκο

Ο σπουδαίος συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, έμεινε στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού με πολλές μεγάλες επιτυχίες. Διαχρονικά τραγούδια του είναι τα «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε», «Καπετάν Ανδρέα Ζέππο», «Η Φαληριώτισσα», «Βαδίζω και παραμιλώ», «Πέντε Έλληνες στον Άδη», «Πριν το χάραμα»…

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου έχασε τη ζωή του το 1972 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Τα ξημερώματα της 3ης Αυγούστου, στο δρόμο για τη Σαλαμίνα, όπου συνήθιζε να πηγαίνει για ψάρεμα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ