Ο «τουρίστας» της ΑΕΚ

Ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει ποδόσφαιρο και έφυγε γοητευμένος από τα αξιοθέατα της Αθήνας και τα ελληνικά σουβλάκια!!!

Ο Ερίκ Ραμπεσαντρατανά είναι η πιο αποτυχημένη μεταγραφή ξένου ποδοσφαιριστή, με βάση και τη φήμη που τον ακολουθούσε. Παρότι ο Γάλλος έφτασε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2001 έχοντας μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια της καριέρας του, απέτυχε παταγωδώς.

Ο «τουρίστας» της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ του πρόσφερε την ευκαιρία για… επανεκκίνηση καθώς είχε μείνει έξι μήνες εκτός γηπέδων και εκείνος εμφανιζόταν ως ιδανική επιλογή για να ανεβάσει επίπεδο την άμυνα της «Ένωσης» (είχε αποκτηθεί και ο Κάρλος Γκαμάρα) και να βοηθήσει την ομάδα να φτάσει στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

Ο Ελ Κακουρί που αγωνιζόταν στον Άρη Θεσσαλονίκης, επηρέασε τον Γάλλο να αποδεχθεί την πρόταση της ομάδας των Αθηνών και να απορρίψει τις προτάσεις που είχε από τη Σκωτία.

Ο τότε μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ Μάκης Ψωμιάδης παρουσίασε τον Ερίκ Ραμπεσαντρατανά ως «μεγάλη μεταγραφή» βασιζόμενος στα… παράσημα που είχε αποκτήσει παίζοντας στην Παρί Σεν Ζερμέν. Αρχηγός των Παριζιάνων για περίπου μία διετία και με πολλές συμμετοχές στις εθνικές ομάδες νέων και ελπίδων της Γαλλίας. Ο Ερίκ ήταν πολλά υποσχόμενος, αλλά…

Δύο μήνες μετά την άφιξή του στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι φίλοι της ΑΕΚ περίμεναν με αγωνία την πρεμιέρα του στους αγώνες του ελληνικού Πρωταθλήματος.

Ο «τουρίστας» της ΑΕΚ

Σε συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» ο Γάλλος τόνιζε ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό και πως ήταν άψογη η συνεργασία του με τον προπονητή της ΑΕΚ Φερνάντο Σάντος. Έβαζε και υψηλούς στόχους, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος η κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

«Το να φτάσει μία ομάδα στον τίτλο, εξαρτάται από πολλά μικρά πράγματα και διάφορους παράγοντες. Ευχή μου είναι να κυλήσουν όλα ομαλά και στο τέλος της σεζόν να κάνουμε τον απολογισμό μας» συμπλήρωνε ο Γάλλος αμυντικός.

Μόνο που ο απολογισμός για τον «Ράμπε» έγινε πολύ πριν ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα και τελικά στη χώρα μας έκανε… τουρισμό.

Ο «τουρίστας» της ΑΕΚ

Ο Φερνάντο Σάντος γρήγορα διαπίστωσε ότι είχε περιττά κιλά και του ζήτησε στην περίοδο της αποθεραπείας μετά τον τραυματισμό του, να χάσει βάρος για να βελτιώσει την εικόνα του. Αρχικά κανείς δεν ανησύχησε. Άλλωστε δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που αντιμετώπιζε τέτοιο ζήτημα. Αλλά στη δική του περίπτωση η δίαιτα δεν απέδωσε. Οι κακές γλώσσες έλεγαν τότε ότι τον είχαν παρασύρει τα… διπλόπιτα σουβλάκια (το αρνείται κατηγορηματικά ο ίδιος ακόμη και σήμερα).

Ο «τουρίστας» της ΑΕΚ

Κιλά δεν έχανε, ρυθμό στις προπονήσεις δεν έβρισκε, είχε και προκλητικές συμπεριφορές με τη σύντροφό του στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν, να αλλάξουν τα δεδομένα για εκείνον, με τον Ψωμιάδη να αντιλαμβάνεται τη λανθασμένη επιλογή του με την απόκτηση του Γάλλου και κάπου εκεί να ξεκινούν τα έντονα προβλήματα στη σχέση τους, με διαφωνίες για το συμβόλαιο και όχι μόνο. Την εποχή που κανείς δεν ήθελε να έχει εντάσεις με τον Ψωμιάδη!!!

Ο «τουρίστας» της ΑΕΚ

Ο Ραμπεσαντρατανά δεν κατάφερε ποτέ να μπει στις βασικές επιλογές του Σάντος. Ο Πορτογάλος του έδωσε την ευκαιρία σε ματς του Κυπέλλου και τον περίμενε να ανεβάσει ρυθμούς. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ήταν φυσικό επακόλουθο ο πρώην αρχηγός της Παρί να πάρει άμεσα τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα του και να τον καταγράψει η ιστορία του σύγχρονου ελληνικού ποδοσφαίρου ως ένα από τα μεγαλύτερα «παλτά» που απέκτησε ελληνική ομάδα.

Αποχωρώντας από την ΑΕΚ, χωρίς συμμετοχή σε ματς Πρωταθλήματος!!!

  •  Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ραμπεσαντρατανά είπε ότι όταν ακούει Ελλάδα, στο μυαλό του έρχεται ο ήλιος, η θάλασσα, το «χοντρός» που ήταν το παρατσούκλι του στη χώρα μας και η ποδοσφαιρική αποτυχία.

Ο «τουρίστας» της ΑΕΚ

Ο «τουρίστας» της ΑΕΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ