Η 20η θέση και η εσωτερική κατανάλωση

 

Η δεύτερη ήττα του Ολυμπιακού, σε ισάριθμα ματς στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, σήμανε μια ακόμη ελεύθερη πτώση της Ελλάδας στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Μετά το εντός έδρας 0-3 του μοναδικού εκπροσώπου του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη γερμανική Φράιμπουργκ, η Δανία και η Τουρκία μας προσπέρασαν.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 20η θέση της κατάταξης της UEFA και -έχοντας μόλις μια ομάδα το φθινόπωρο στην Ευρώπη- είναι λογικό να χαμηλώνει το βλέμμα μας σε αυτούς που μάς καταδιώκουν και όχι σε εκείνους που βρίσκονται ψηλότερα. Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της σεζόν να βλέπουμε τις πλάτες τόσο του Ισραήλ όσο και της Κύπρου.

Τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των ομάδων μας αποτυγχάνει να πατήσει σε ευρωπαϊκό χορτάρι μετά του θερινούς μήνες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται ήδη σε πορεία εξαφάνισης από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Την ίδια στιγμή στη χώρα, αντί να προκύψει εποικοδομητικός διάλογος για τα αίτια της κατρακύλας, όσοι έχουν στα χέρια τους τις τύχες των ομάδων, λες και δεν χάνουν από αυτήν (την κατρακύλα), έχουν άλλου είδους έγνοιες.

Αδυναμία χάραξης μακροπρόθεσμης ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας. Απολύσεις προπονητών σε ακατάλληλα χρονικά σημεία, ίσως και στο πρώτο στραβό αποτέλεσμα. Ομάδες μιας χρήσης, που κάθε τρεις – τέσσερις μήνες αλλάζουν προπονητή και ποδοσφαιρικό στυλ. Ξένοι παίκτες που πηγαινοέρχονται χωρίς κριτήριο, απλά επειδή προτάθηκαν από κάποιον μάνατζερ. Προπονητές που λόγω ανυπαρξίας τμήματος σκάουτινγκ, παίρνουν επιπρόσθετες αρμοδιότητες. Ευθύνες και βάρη που αδυνατούν να σηκώσουν. Εξαφάνιση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Και για να μπουν τα παραπάνω κάτω από το χαλί… ανακοινώσεις, διαρροές, αναρτήσεις. Ποιος θα ελέγξει τη διαιτησία, αν θα σφυρίξουν Έλληνες ή ξένοι διαιτητές, ποιος θα είναι ο αρχιδιαιτητής. Ενέργειες που δίνουν τροφή στο φανατισμό. Πόλεμος εντυπώσεων, αντί για μετριοπάθεια. Λάδι στη φωτιά, αντί για προσπάθεια να ελεγχθούν τα συνεχιζόμενα ακραία φαινόμενα. Να παίζεις ντέρμπι εκτός έδρας και αντί να μπορείς να δεις την ομάδα σου στο γήπεδο, να πηγαίνεις στο ξενοδοχείο για να την ξεπροβοδίζεις, επειδή προκάλεσες την απαγόρευση των μετακινήσεων και δεν κάνεις τίποτα προς την κατεύθυνση της άρσης του μέτρου.

Μόλις επτά μήνες πέρασαν από τη στιγμή που ένας νέος άνθρωπος πήγε στο τάφο εξαιτίας του ακραίου φανατισμού. Τα δάκρυα της στιγμής στέγνωσαν γρήγορα. Μοναδικό ζητούμενο η νίκη την Κυριακή. Με κάθε τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο, 20οι και καταϊδρωμένοι.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ