Και ο αγώνας συνεχίζεται…

Είναι μια μάχη αδιάκοπη, δύσκολη και ενίοτε δαπανηρή. Η FIFA, σε συνεργασία με το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ακεραιότητας που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και έχει ως επίκεντρο την καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων.

Τεράστιοι τζίροι, ανυπολόγιστα εκατομμύρια κερδών “μαύρου” χρήματος σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχοντας ως βάση χώρες της Ασίας. Ακόμα και έτσι, η FIFA στοχεύει στην παροχή και στις 211 ομοσπονδίες-μέλη της, ενισχυμένης γνώσης και εργαλείων, για την καταπολέμηση και την αποτροπή της χειραγώγησης των αγώνων. Αυτό αναφέρεται τακτικά στην ιστοσελίδα της, σημειώνοντας το στόχο της παγκόσμιας ομοσπονδίας, να καταστήσει το ποδόσφαιρο πραγματικά αξιόπιστο.

«Η χειραγώγηση αγώνων είναι ένα ζήτημα που απειλεί την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Δουλεύοντας σε στενή συνεργασία με ειδικούς στο UNODC και παράλληλα με άλλες συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλει η FIFA, το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Ακεραιότητας είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα για την προστασία της ακεραιότητας του ποδοσφαίρου. Για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη ικανοτήτων εντός των ομοσπονδιών-μελών, για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων σε τοπικό επίπεδο», δηλώνει ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Παράλληλα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ακεραιότητας, η FIFA ανακοίνωσε ότι η δράση είναι άκρως αποτελεσματική για την πρώτη εμπιστευτική διαδικτυακή πλατφόρμα παραγόντων ακεραιότητας (FIFA Integrity Officers Community Platform), για τη δημιουργία ενός παγκοσμίου δικτύου ιθυνόντων, προκειμένου να μοιραστούν την εμπειρία τους και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων και την προώθηση της ακεραιότητας στο ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα, μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (33% παγκοσμίως και 32% στην Ελλάδα) θεωρούν ότι η συμπεριφορά βάσει ηθικών προτύπων είναι σημαντικό χαρακτηριστικό της ακεραιότητας, ενώ οι μισοί (50% παγκοσμίως και 49% στην Ελλάδα) αναφέρουν τη συμμόρφωση με νόμους, κανονισμούς και κώδικες δεοντολογίας ως σημαντική παράμετρο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι τα στελέχη υψηλότερων βαθμίδων είναι πιο πρόθυμα να προβούν σε πράξεις που παραβιάζουν τους κανόνες.

Μια ματιά στο μέλλον, αρκεί να μας δείξει ότι το παράνομο στοίχημα και οι προσυνεννοημένοι αγώνες είναι ένα νοσηρό φαινόμενο στο χώρο του αθλητισμού που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ποδοσφαίρου. Εκτός από ψυχαγωγία, το ποδόσφαιρο μπορεί να διδάξει μερικά από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής, ιδίως στους νέους. Πάντως, η πρόληψη του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων αρχίζει και παίρνει διαφορετική τροπή, με τη… βοήθεια της τεχνολογίας, που το κάνει πιο κρυφό, αλλά το κυριότερο περισσότερο ανεξέλεγκτο. Τα παραρτήματα της Διεθνούς Διαφάνειας σε 6 ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία) σε συνεργασία με τους φορείς διοργάνωσης πρωταθλημάτων (Super League) συνεχίζουν να αναπτύσσουν εκπαιδευτικές δράσεις σε νέους παίκτες για την ενίσχυση της ακεραιότητας του αθλήματος, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους με το ποδόσφαιρο φορείς: παίκτες και διαιτητές. Μόνο μια μικρή μάχη στις πολλές που θα ακολουθήσουν, σ’ ένα πόλεμο δεκαετιών…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ