Νίκος Προβιάς: «Δώσαμε εξετάσεις και πετύχαμε»

Οι 3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες «Ηράκλειο 2023» πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της διοργάνωσης, με τη φράση «δώσαμε εξετάσεις και πετύχαμε» εκφράζει την αίσθηση που κυριαρχεί στην οργανωτική επιτροπή, όπως αυτή μεταφράζεται από τα σχόλια και τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των 26 αποστολών που μετέχουν στη διοργάνωση.

Ο Ρεθυμνιώτης καθηγητής Φυσικής Αγωγής, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Ενόργανης Γυμναστικής ανδρών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας από το 2013, με συμμετοχές σε 13 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, 15 Ευρωπαϊκά και πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες κατέθεσε μεράκι, δουλειά και εμπειρία για την άρτια τέλεση των Αγώνων.

– Πώς εξελίχθηκαν οι Αγώνες που έγιναν για πρώτη φορά στην Κρήτη;

«Οι αγώνες αυτοί είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που διεξάγεται φέτος στην Ελλάδα, και φιλοξενείται στην Κρήτη και στο Ηράκλειο. Είναι μια μίνι ολυμπιάδα με 13 διαφορετικά αθλήματα, 26 εθνικές ομάδες. Περίπου 2.000 φιλοξενούμενοι έχουν έρθει και παρουσιάζουν τον καλύτερο εαυτό τους και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους σε αθλήματα παραλίας και θάλασσας.

Ως Οργανωτική Επιτροπή είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το επίπεδο των υπηρεσιών που έχουμε προσφέρει στους φιλοξενούμενούς μας. Το Ηράκλειο και η Κρήτη πρέπει να είναι περήφανοι, γιατί καταφέραμε να είναι όλοι ικανοποιημένοι και το Νησί να λάβει την προβολή που τους αξίζει»

– Ως Οργανωτική Επιτροπή ποιες ήταν οι δυσκολίες που συναντήσατε;

«Η δυσκολία ήταν στην οργάνωση συγκεκριμένων αθλημάτων που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Δεν έχουμε συλλόγους που μπορούν να υποστηρίξουν τη διοργάνωση παρόμοιων αθλητικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, δεν έχουμε σύλλογο κωπηλασίας στο Ηράκλειο και επομένως δεν μπορούσαμε να βρούμε εθελοντές και προσωπικό για το άθλημα.

Το Kiteboarding (αετοσανίδα), είναι νέο ολυμπιακό άθλημα. Σε ό,τι αφορά το Τρίαθλο, διαβάζαμε το σχετικό εγχειρίδιο για να καταλάβουμε πώς γίνεται η διοργάνωσή του. Οπότε, πέρα από τα γνωστά τα αθλήματα, υπήρχαν και δυσκολίες οργάνωσης και στελέχωσης συγκεκριμένων αθλημάτων που έγιναν σε διάφορα μέρη του Ηρακλείου. Και τα καταφέραμε πολύ καλά.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου μάς έδωσε συγχαρητήρια για τη διοργάνωση, γιατί πραγματικά ανταπεξήλθαμε επιτυχώς σε ένα δύσκολο αγώνισμα. Το ίδιο έγινε και με την Κωπηλασία στη θάλασσα, παρότι είχαμε άσχημες καιρικές συνθήκες.

Οι υπεύθυνοι του Kiteboarding μάς ευχαρίστησαν θερμά. Πέρα λοιπόν από τα γνωστά αθλήματα που ξέραμε όλοι, όπως το μπιτς βόλεϊ, το μπιτς χάντμπολ, το καράτε και η πάλη, στα υπόλοιπα δώσαμε οργανωτικές εξετάσεις και τα πήγαμε θαυμάσια. Είμαστε ευχαριστημένοι».

– Αν ξεκινούσε τώρα η διοργάνωση, τι θα αλλάζατε;

«Θα τη διαφήμιζα περισσότερο. Θα κινητοποιούσα πιο πολύ τον κόσμο του Ηρακλείου, γιατί άξιζε αυτή η διοργάνωση να έχει συμμετοχή από την τοπική κοινότητα. Ο κόσμος στην Τελετή Έναρξης ήταν πολύς, αλλά κατά τη διάρκεια των αγώνων λίγοι απόλαυσαν αυτό το αθλητικό γεγονός. Σε άλλες χώρες πληρώνουν ακριβά εισιτήρια και διαμονή για να παρακολουθήσουν αντίστοιχα αθλητικά γεγονότα».

– Η συμμετοχή των εθελοντών σας ικανοποιεί;

«Η αλήθεια είναι ότι η δύναμη μιας τέτοιας διοργάνωσης είναι οι εθελοντές που είναι συνήθως ηλικίας μέχρι 18 ετών. Την προηγουμένη Δευτέρα άνοιξαν τα σχολεία, που σημαίνει ότι τα παιδιά που θα ήθελαν να είναι εθελοντές κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών, βρίσκονταν στο σχολείο τους, οπότε αντιμετωπίζουμε ένα μικρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Ωστόσο, το απόγευμα πολλοί έρχονται για να βοηθήσουν.

Δεν μπορώ να ξέρω αν θα ήταν διαφορετική η κατάσταση, αν οι Αγώνες γινόντουσαν νωρίτερα. Προσωπικά, με το αποτέλεσμα που βλέπω είμαι ικανοποιημένος γιατί και το πρόγραμμα πάει καλά και κάποιες ώρες καλύπτονται από άτομα της οργανωτικής επιτροπής».

– Τι σας έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση από τη διοργάνωση;

«Δεν θα πω κάτι καινούργιο. Το ελληνικό φιλότιμο! Έχουμε ανθρώπους που κολυμπάνε στη θάλασσα και βάζουν σημαδούρες τη νύχτα, αλλάζουν τους αγωνιστικούς χώρους από beach volley σε beach tennis ή σε beach soccer και δημιουργούν νέα γήπεδα. Γιατί, να ξέρετε, το μεγαλύτερο στοίχημα είναι, την επόμενη μέρα που θα ξεκινήσουν οι αγώνες, οι αγωνιστικοί χώροι να είναι έτοιμοι.

Αυτό επίσης που μου έχει κάνει εντύπωση είναι η αγάπη του κόσμου και η διάθεση για να προσφέρουν στον τόπο τους.

Επίσης, θέλω να πω ότι για πρώτη φορά φιλοξενούμε ένα παραολυμπιακό άθλημα στο Ηράκλειο, ένα καινούργιο σπορ, το beach para-volley, που γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Για πρώτη φορά άθλημα για ΑμΕΑ αποτελεί μέρος των Αγώνων. Θέλουμε να πάει πολύ καλά κι αυτό και το στηρίζουμε 100%».

– Θα θέλατε να ευχαριστήσετε ιδιαίτερα κάποια πρόσωπα;

«Πολλοί είναι αυτοί που έδωσαν και την ψυχή τους για να πραγματοποιηθεί αυτή η διοργάνωση. Θέλω όμως να πω μερικά ονόματα τα οποία είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. 

Θα ξεκινήσω από τον πρώην Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, που έφερε αυτή τη διοργάνωση στο Ηράκλειο, γιατί είχε ένα όραμα για την πόλη. Είχε το όραμα να αλλάξει μια περιοχή εδώ στον Καρτερό και έχει καταφέρει να φτιάξει την καλύτερη αθλητική εγκατάσταση των Παράκτιων Αθλημάτων στην Ελλάδα. Σε αυτό πέτυχε απόλυτα, από την άποψη ότι αναμόρφωσε μια ολόκληρη περιοχή.

Θέλω να ευχαριστήσω ακόμα τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, Νίκο Νταμπακάκη, ο οποίος με υπομονή και σύνεση έχει καταφέρει να πετύχει αυτή η διοργάνωση χωρίς οικονομικές υπερβολές. 

Κοντά μας ήταν η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ