Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η τελική απόφαση για νέες ομάδες στην F1

Ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγιέμ αποκάλυψε πως η Ομοσπονδία θα ανακοινώσει την τελική της απόφαση όσον αφορά την είσοδο νέων ομάδων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, εντός ολίγων εβδομάδων.

Πέντε προτάσεις πολλών εκατομμυρίων έχει στα χέρια της η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, από ομάδες οι οποίες επιθυμούν την είσοδό τους στο γκριντ την τριετία 2025-2027. Εμπόδιο όμως σε αυτό το εγχείρημα δείχνουν να μπαίνουν οι υπάρχουσες ομάδες της Formula 1, οι οποίες δεν επιθυμούν την παρουσία νέων ανταγωνιστών, επειδή ξέρουν πως θα μειωθεί το ποσό που θα λαβαίνουν από τα εμπορικά έσοδα του πρωταθλήματος.

Υπάρχει βέβαια και η λεγόμενη Συνθήκη Ομονοίας η οποία θα ισχύσει από το 2026. Αυτή προβλέπει κάθε νέα ομάδα του γκριντ να αποζημιώνει τις υπόλοιπες, δίνοντάς τους 200-600 εκατομμύρια δολάρια, ενώ δεν αποκλείεται αυτό το ποσό να αυξηθεί.

Το θέμα δείχνει να παίρνει αρκετή έκταση, αφού σε κόντρα έχουν έρθει πλέον η FIA με την ιδιοκτήτρια εμπορικών δικαιωμάτων της F1, Λίμπερτι Μίντια η οποία παίρνει διαφορετική θέση. Από τη μία, η Ομοσπονδία συμφωνεί με την είσοδο νέων ομάδων, ενώ από την άλλη, η Λίμπερτι διστάζει, καθώς πιστεύει πως η κάθε καινούρια ομάδα θα πρέπει να προσθέτει σε κύρος και οικονομικά στην αξία του πρωταθλήματος και όχι να αφαιρεί.

Ο πρόεδρος της FIA, Μπεν Σουλαγιέμ μίλησε επί του θέματος στο Grand Prix Ουγγαρίας:

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε την ανακοίνωση τον επόμενο μήνα. Μιλάμε για σοβαρούς ανθρώπους και δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν, χωρίς να εξετάσουμε πρώτα διεξοδικά τις αιτήσεις που έχουμε λάβει.

Μιλάμε για μεγάλα ονόματα και πολλά χρήματα. Νομίζω ότι η ιδέα της επιστολής προθέσεων ήταν η σωστή απόφαση και το συμβόλαιο λέει ότι μπορούν να υπάρχουν 12 ομάδες στο γκριντ της F1. Φυσικά, δεν θέλουμε οποιαδήποτε ομάδα, θέλουμε ομάδες πρώτης κλάσης και χρειαζόμαστε έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων. Προτιμώ τους κατασκευαστές γιατί θα ήταν καλό για το άθλημα.

Έχουμε πάρει το χρόνο μας, η ομάδα της FIA έχει δουλέψει πολύ σκληρά πάνω στις επιστολές προθέσεων, είχαμε συναντήσεις με τις ομάδες για να εξετάσουμε τις προσφορές τους και νομίζω ότι θα έχουμε τελική απόφαση σε 4-6 εβδομάδες».//ΓΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ