Το Wimbledon σκόρπισε το χάος από τον πρώτο γύρο (pics+vids) - www.ertsports.gr

Το Wimbledon σκόρπισε το χάος από τον πρώτο γύρο (pics+vids)

Απίθανα πράγματα συνέβησαν στο ταμπλό των ανδρών στον πρώτο γύρο του Wimbledon, με τρομερές εκπλήξεις και απροσδόκητες ματσάρες που μας καθήλωσαν.

Είναι δεδομένο πως το Wimbledon αποτελεί ένα αθλητικό γεγονός ξεχωριστό, με τεράστια ιστορία, αίγλη και βαρύτητα και σημασία μοναδική για όλους τους φίλους του τένις, αλλά και για τους παίκτες που λαμβάνουν μέρος σε αυτό.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες και σε αγωνιστικό επίπεδο. Αποτελώντας το μοναδικό Grand Slam που γίνεται σε γρασίδι (δεν υπάρχει ούτε “1000άρι” Masters σε αυτήν την επιφάνεια), θέτει στους τενίστες μια πολύ μεγάλη πρόκληση, αφού αναδεικνύει τις υψηλότατες απαιτήσεις που έχει το τένις στο χόρτο. Τα παιχνίδια κρίνονται ουσιαστικά πολλές φορές σε λίγους, κρίσιμους πόντους και είναι κατά κοινή ομολογία το Grand Slam στο οποίο βλέπουμε τις περισσότερες εκπλήξεις. Αυτό, όμως, που έχει συμβεί στον πρώτο γύρο του φετινού τουρνουά στους άνδρες, σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε τη λογική. Μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε εννιά παιχνίδια τα οποία συνοδεύτηκαν είτε από σοκαριστικά αποτελέσματα, είτε από μια συναρπαστική εξέλιξη που ελάχιστοι θα περίμεναν.

Κάρλος Αλκαράθ – Φάμπιο Φονίνι 3-2 (7-5, 6-7, 7-5, 2-6, 6-1)

Από τη μια ο κάτοχος των δύο τελευταίων Wimbledon, ο παίκτης που έχει σαρώσει τα πάντα σε ηλικία και 22 χρόνων και έρχεται από την κατάκτηση του Roland Garrοs, και από την άλλη ένας βετεράνος που βάζει τις τελευταίες πινελιές σε μια καριέρα πλούσια, όχι όμως αντάξια των τεράστιων δυνατοτήτων του. Κι όμως, στα 38 του έτη, ο Φάμπιο Φονίνι λίγο έλειψε να γράψει τη μεγαλύτερη προσωπική του εποποιία (μετά το Μόντε Κάρλο το 2019) και να προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αθλήματος. Ο Ιταλός, που είχε ρεκόρ 4-18 μέσα στο 2025 (4-19 πλέον) χωρίς καμία νίκη σε τουρνουά ATP, παρά μόνο σε challenger, έδωσε μια συγκλονιστική μάχη, πριν λυγίσει στο πέμπτο σετ από τον Αλκαράθ μετά από 4 ώρες και 27 λεπτά.

Άρθουρ Ρίντερκνεχ – Αλεξάντερ Ζβέρεφ 3-2 (7-6, 6-7, 6-3, 6-7, 6-4)

Η μεγαλύτερη έκπληξη του πρώτου γύρου είχε ως θύμα το νούμερο 3 στον κόσμο, που συνεχίζει να βιώνει μια πολύ δύσκολη αγωνιστικά σεζόν. Το παιχνίδι διακόπηκε στο 1-1 σετ τη Δευτέρα (30/07) και ολοκληρώθηκε την Τρίτη (01/07) με αποτέλεσμα οδυνηρό για τον Ζβέρεφ, και με τον Ρίντερκνεχ να πανηγυρίζει τη σπουδαιότερη νίκη της καριέρας του. Στα 29 του, ο Γάλλος (νούμερο 72 στην παγκόσμια κατάταξη) δεν έχει να επιδείξει κάποιο σημαντικό επίτευγμα. Ακόμη κι αν έχει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο γρασίδι και τον βοηθούν να είναι ανταγωνιστικός, κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Μεπέντζαμιν Μπόνζι – Ντανιίλ Μεντβέντεφ 3-1 (7-6, 3-6, 7-6, 6-2)

Οι ήττες του Ντανιίλ Μεντβέντεφ στη διάρκεια της φετινής χρονιάς δεν αποτελούν κάποιο σπάνιο και συνταρακτικό γεγονός, ιδιαίτερα σε χώμα και γρασίδι, όπου ποτέ δεν έχει καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο που πιάνει στα σκληρά γήπεδα. Παρ’ όλα αυτά, ο αποκλεισμός στον πρώτο γύρο ενός τόσο σπουδαίου τουρνουά προκαλεί ακόμη περισσότερο προβληματισμό και εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο ο Ρώσος, στα 29 του πλέον, θα μπορέσει να επιστρέψει στα στάνταρ πρωταθλητισμού, στα οποία κυμαίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας του. Ο Γάλλος Μπέντζαμιν Μπόνζι (νούμερο 64 στον κόσμο), επίσης στα 29 του, έχει πανηγυρίσει έναν τίτλο στην καριέρα του, στο “250άρι” του Μετς το 2024.

Νικολόζ Μπασιλασβίλι – Λορέντζο Μουζέτι 3-1 (6-2, 4-6, 7-5, 6-1)

Ο Λορέντζο Μουζέτι προερχόταν από μια εξαιρετική παρουσία έως τους “4” στο Roland Garros, ενώ μέχρι τα ημιτελικά είχε φτάσει και στο περσινό Wimbledon, δείχνοντας πως στα 23 του χρόνια καθιερώνεται πλέον για τα καλά ως ένας εκ των κορυφαίων παικτών του πλανήτη. Ο Ιταλός, ωστόσο, έκανε ελλιπή προετοιμασία για το Wimbledon, δεν έπαιξε ούτε ένα παιχνίδι από τον ημιτελικό του Roland Garros κόντρα στον Αλκαράθ, από τον οποίο είχε αποχωρήσει τραυματίας, και εμφανίστηκε ανέτοιμος στο Grand Slam του Λονδίνου. Παράλληλα, βρήκε απέναντί του έναν αντίπαλο που όταν θέλει και μπορεί (όχι συχνά ομολογουμένως), γίνεται πάρα πολύ επικίνδυνος για οποιονδήποτε. Έτσι ο 33χρονος Γεωργιανός Νικολόζ Μπασιλασβίλι, ευρισκόμενος στο νούμερο 126, πέτυχε μια πολύ σπουδαία νίκη.

Το Wimbledon σκόρπισε το χάος από τον πρώτο γύρο (pics+vids)
(AP Photo)

Βαλεντίν Ρογέρ – Στέφανος Τσιτσιπάς 2-0 (απόσυρση)

Ο Στέφανος Τστσιπάς βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση της καριέρας του, αλλά η ήττα από τον άσημο 24χρονο Γάλλο, Βαλεντίν Ρογέρ, δεν παύει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Φυσικά, ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν ανήμπορος να αποδώσει όπως θα επιθυμούσε, με τον τραυματισμό στη μέση του να τον ταλαιπωρεί αφάνταστα και να του δημιουργεί τεράστια ανησυχία, όπως εξομολογήθηκε στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι.

«Παλεύω σε πολλούς πολέμους αυτές τις μέρες. Είναι πραγματικά οδυνηρό να βλέπω τον εαυτό μου σε μια τέτοια κατάσταση. Νιώθω ότι έχω μείνει χωρίς απαντήσεις. Δεν ξέρω. Έχω δοκιμάσει τα πάντα. Έχω κάνει απίστευτη δουλειά με τη φυσική μου κατάσταση. Έχω κάνει απίστευτη δουλειά με τη φυσικοθεραπεία μου, οπότε έχω αξιοποιήσει στο έπακρο ό,τι μπορώ να κάνω. Αυτή τη στιγμή, δεν έχω καμία απάντηση», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Είναι ίσως η πιο δύσκολη κατάσταση που έχω αντιμετωπίσει ποτέ, επειδή είναι ένα συνεχές πρόβλημα που δεν φαίνεται να εξαφανίζεται ή να ξεθωριάζει. Έχω ένα όριο κάποια στιγμή, οπότε σίγουρα θα πρέπει να έχω την τελική μου απάντηση για το αν θέλω να κάνω πράγματα ή όχι τους επόμενους δύο μήνες. Το τένις είναι ένα άθλημα με εναλλαγή ρόλων, και αν δεν μπορείς να εναλλάσσεσαι ρόλους, τότε δεν υπάρχει λόγος να το παίζεις».

Το Wimbledon σκόρπισε το χάος από τον πρώτο γύρο (pics+vids)
(AP Photo)

Λόγια που μιλούν από μόνα τους για τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο Στέφανος Τσιτσιπάς, στον οποίο σίγουρα κάθε φίλος του τένις, και όχι μόνο το ελληνικό κοινό, θα ήθελε να στείλει τις καλύτερες ευχές για τη συνέχεια.

Χάουμε Μουνάρ – Αλεξάντερ Μπούμπλικ 3-2 (6-4, 3-6, 4-6, 7-6 6-2)

Όσο υπέροχο τένις κι αν μπορεί να προσφέρει ο ξεχωριστός Σάσα Μπούμπλικ, σχεδόν ποτέ δεν μπορείς να ποντάρεις επάνω του. Παρότι ήγε στο Λονδίνο πιο φορμαρισμένος από ποτέ, σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο της καριέρας του, την οποία αναλύσαμε εκτενώς σε ξεχωριστό αφιέρωμα, ο Καζάκος αποκλείστηκε με το “καλημέρα” από ένα Grand Slam στο οποίο μπήκε με ελπίδες διάκρισης. Αξίζει, βέβαια, να τονίσουμε πως ο Ισπανός Χάουμε Μουνάρ είναι ένας πολύ ικανός τενίστας, με όμορφο και ολοκληρωμένο παιχνίδι, που μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι στον οποιονδήποτε στην καλή του μέρα.

Το Wimbledon σκόρπισε το χάος από τον πρώτο γύρο (pics+vids)
(AP Photo)

Χόλγκερ Ρούνε – Νίκολας Τζάρι 2-3 (6-4, 6-4, 5-7, 3-6, 4-6)

Το νούμερο 8 της παγκόσμιας κατάταξης, ο παίκτης που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήθελε να αποτελέσει μέρος των επόμενων big-3 μαζί με τους Γιανίκ Σίνερ και Κάρλος Αλκαράθ, δεν έχει κατορθώσει ακόμη να επιδείξει συνέπεια στα μεγάλα ραντεβού. Ο Χόλγκερ Ρούνε γνώρισε μια πολύ επώδυνη ανατροπή από τον 29χρονο Χιλιανό, Νίκολας Τζάρι (νούμερο 143 στον κόσμο). Ωστόσο, αξίζει να σταθούμε και στην περίπτωση του Τζάρι, ενός εξαιρετικά προικισμένου παίκτη με ποιότητα που δε συνάδει με την κατάταξή του, με μια ιδιαίτερα περιπετειώδη καριέρα και μια ενδιαφέρουσα ιστορία, την οποία θα παρουσιάσουμε σε πρώτη ευκαιρία.

Το Wimbledon σκόρπισε το χάος από τον πρώτο γύρο (pics+vids)
(AP Photo)

Ματέο Μπερετίνι – Καμίλ Μάιρζακ 2-3 (6-4, 2-6, 4-6, 7-5, 3-6)

Είναι προφανές πως ο Ματέο Μπερετίνι δε θυμίζει εδώ και καιρό τον φιναλίστ του Wimbledon του 2021, που σταμάτησε μόνο πάνω στον “τοίχο” του Νόβακ Τζόκοβιτς, αλλά η ικανότητά του, ιδιαίτερα σε μια τέτοια επιφάνεια, παραμένει αδιαμφισβήτητη και δυσεύρετη σε ολόκληρο το tour. Ο Ιταλός δεν καταφέρνει να απαλλαγεί από τα προβλήματα τραυματισμών και να βρει το ρυθμό του, και γνώρισε αναπάντεχη ήττα στον πρώτο γύρο από έναν τενίστα πολύ χαμηλότερου επιπέδου, τον 29χρονο Πολωνό Καμίλ Μάιρζακ, 109ο στον κόσμο.

Το Wimbledon σκόρπισε το χάος από τον πρώτο γύρο (pics+vids)
AP Photo

Τέιλορ Φριτζ- Τζιοβάνι Μπέτσι Περικάρ 3-2 (6-7, 6-7, 6-4, 7-6, 6-4)

Αφήσαμε για το τέλος ένα παιχνίδι το οποίο δεν κατέληξε σε έκπληξη, αλλά προσέφερε την πεμπτουσία του “παραδοσιακού” τένις σε γρασίδι, μια συναρπαστική παράσταση από τη γραμμή του σερβίς. Για τον πολύ ολοκληρωμένο Φριτζ, το σερβίς είναι ένα από τα αρκετά όπλα του, όμως ο αντίπαλός του αποτελεί μια καθαρή περίπτωση σέρβερ. Ο Γάλλος Τζιοβάνι Μπέτσι Περικάρ, που σε λίγες μέρες θα συμπληρώσει τα 22 του χρόνια, βλέπει τον κόσμο από τα 2.03 μ. και πυροβολεί ασύστολα από αυτό το σημείο, σε βαθμό που στην αναμέτρηση αυτή έσπασε το ρεκόρ του πιο δυνατού σερβίς στην ιστορία του Wimbledon, φτάνοντας τα 153 μίλια (χάνοντας μάλιστα τον πόντο).

Τα τέσσερα πρώτα σετ του ματς έγιναν τη Δευτέρα (30/06) και το πέμπτο και καθοριστικό την Τρίτη (01/07). Το κοντέρ σταμάτησε στους 66 άσους (29 ο Φριτζ, 37 ο Μπέτσι Περικάρ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ