Ο Αλκαράθ γράφει ιστορία, ο Σίνερ έχει την πίεση και το "φάντασμα" του Παρισιού (vids) - www.ertsports.gr

Ο Αλκαράθ γράφει ιστορία, ο Σίνερ έχει την πίεση και το “φάντασμα” του Παρισιού (vids)

Ο πρώτος μεταξύ τους τελικός σε Grand Slam έγινε και θα μείνει για πάντα χαραγμένος στην ιστορία. Ο δεύτερος ήρθε πολύ γρήγορα, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και βρίσκει τους δύο αστέρες σε πολύ διαφορετική θέση.

Πολλά και ενδιαφέροντα έγιναν στο φετινό Wimbledon, το οποίο είχε αρκετές εκπλήξεις από τους πρώτους γύρους, παίκτες που ξεχώρισαν και έδωσαν τη δική τους μάχη, αλλά το ζευγάρι του τελικού είναι αυτό που όλοι περιμέναμε διακαώς, ένα μήνα μετά το έπος που έγραψαν Γιανίκ Σίνερ και Κάρλος Αλκαράθ στο Παρίσι, με θριαμβευτή τον Ισπανό.

Οι δύο κορυφαίοι τενίστες του κόσμου, οι παίκτες που έχουν δώσει νέα πνοή, τεράστιο ενδιαφέρον και μοναδικό θέαμα και σασπένς στο άθλημα, ήρθε η ώρα να παλέψουν στον τελικό του εμβληματικού αυτού τουρνουά, του ιστορικότερου που υπάρχει. Τα δεδομένα, όμως, αυτήν τη φορά, είναι πολύ διαφορετικά για τους δύο φιναλίστ.

Αυτό που συνέβη στον τελικό του Roland Garros, όσο απολαυστικός κι αν ήταν εκείνος για όσους τον παρακολουθήσαμε, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση για τον Γιανίκ Σίνερ. Ο Ιταλός απείχε έναν πόντο από το να πανηγυρίσει το πρώτο του Roland Garros και να κατακτήσει το τρίτο διαδοχικό (μετά το US Open το 2024 και το Australian φέτος) Grand Slam, ισοφαρίζοντας τα 4 τον Κάρλος Αλκαράθ και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα κυριαρχίας. Τίποτα όμως από αυτά δεν έγινε, και σήμερα έχει διαμορφωθεί μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα.

Ο Σίνερ έχει μείνει στα τρία Grand Slam, ο κατά δύο σχεδόν χρόνια νεότερος Αλκαράθ έχει 5 και σπάει κάθε ρεκόρ στο Wimbledon, όπου αυτά που έχει καταφέρει στα 22 του μοιάζουν αφύσικα. Δύο τρόπαια το 2023 και το 2024 και τρίτος συνεχόμενος τελικός, σερί 20 νικών στο τουρνουά, με τον τελευταίο που τον έχει νικήσει να είναι -σε μια ακόμη φοβερή συγκυρία- ο Γιανίκ Σίνερ στη φάση των “16” το 2022.

Ο Ιταλός, λοιπόν, δεν έχει κερδίσει κανένα Grand Slam έξω από τις αγαπημένες του σκληρές επιφάνειες. Ταυτόχρονα, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στην εύνοια της τύχης που είχε στη φετινή διοργάνωση, αφού όταν ο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ τον στρίμωξε στις σχοινιά στους “16” και προηγήθηκε με 2-0 σετ, αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω τραυματισμού.

Όλα αυτά δημιουργούν μια πολύ πιεστική κατάσταση για τον Γιανίκ Σίνερ, μια πολύ μεγάλη πνευματική και ψυχολογική πρόκληση, την οποία πρέπει να διαχειριστεί, σε ένα παιχνίδι που δεν αποκλείεται να τον φέρει στα όρια, όπως συμβαίνει συνήθως με τις αναμετρήσεις των δύο. Στα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε ότι ο Αλκαράθ έχει ανοίξει την ψαλίδα στα head-to-head, με 9 νίκες σε 13 ματς, ενώ ο Σίνερ δεν έχει κατορθώσει ποτέ στην καριέρα του να κερδίσει αγώνα με διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων ωρών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι συγκλονιστικές μάχες, άνω των πέντε ωρών, με τον Αλκαράθ στο US Open του 2022 και στο πρόσφατο Roland Garros.

Ο Αλκαράθ δεν αισθάνεται σε καμία περίπτωση την ίδια πίεση και βρίσκεται στο ιδανικό μομέντουμ για να παίξει αυτόν τον τελικό. Μέτρα 24 συνεχόμενες νίκες, πήρε πολύ σπουδαίους τίτλους και μοιάζει πλέον, οπότε χρειάζεται, να ανεβάζει στροφές και να κόβει τις ελπίδες των αντιπάλων του. Αξίζει να τονίσουμε όσο οξύμωρο κι αν φανεί, πως ο Ισπανός εμφανίστηκε αρκετά ευάλωτος σε πολλά από τα ματς που έχει κερδίσει, έχοντας νεκρά διαστήματα ακόμη και απέναντι σε παίκτες που δε θα το περιμέναμε. Ωστόσο, στις δύσκολες στιγμές και στα κρίσιμα σημεία εμφανίστηκε πραγματικά αλύγιστος. Στα 22 του, μέτρα 6/6 σε τελικούς Grand Slam, στοιχείο που αντιπροσωπεύει όσο κανένα την πνευματική του δύναμη.

Στο φετινό Wimbledon σερβίρει εκπληκτικά, ιδιαίτερα όταν χρειάζεται, έχοντας φτάσει στο τουρνουά τους 75 άσους, ενώ εκμεταλλεύεται συχνά τα πρώτα του σερβίς με το μαγικό παιχνίδι που διαθέτει πάνω στο φιλέ. Γενικότερα, πολλά θα κριθούν από το σερβίς των δύο παικτών, ιδιαίτερα στους κρίσιμους πόντους. Πολλές φορές στα μεταξύ τους παιχνίδια μοιάζει να μην έχει σημασία ποιος σερβίρει, αφού και οι δυο τους είναι χαρισματικοί στις επιστροφές, αλλά το γρασίδι δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες. Ο Σίνερ έδωσε ρεσιτάλ απέναντι στον Τζόκοβιτς σε ό,τι αφορά τις επιστροφές, κερδίζοντας 25 από τους 30 πόντους στο δεύτερο σερβίς του Σέρβου, σε ένα ασύλληπτο στατιστικό. Με την επισήμανση, βέβαια, πως ο “Νόλε” ήταν πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος. Επομένως, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα έχουμε έναν τελικό λίγων ή πολλών break.

Η ύπαρξη των δύο αυτών παικτών, η συγκλονιστική αντιπαλότητα που έχουν χτίσει και το απίστευτο θέαμα που προσφέρουν, είναι πραγματική ευλογία για το τένις. Και το ραντεβού του Λονδίνου είναι αυτό που ίσως καθορίσει αρκετά πράγματα για το μέλλον αυτής της συναρπαστικής κόντρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ