Η «γέννηση» του Ατρόμητου Αθηνών

100 χρόνια Ατρόμητος Αθηνών. Και ένα νέο στοιχείο-ντοκουμέντο από το αρχείο της ιδρύτριας οικογένειας Τσουρουκτσόγλου, έρχεται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε για τον τόπο ίδρυσης της ομάδας.

Ο Ατρόμητος δημιουργήθηκε από μια παρέα φίλων που σύχναζε στην πλατεία Κυριακού (σημερινή Πλατεία Βικτωρίας) αλλά δεν ξέραμε ποια ήταν η αρχική «έδρα» της ομάδας. Το ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι καταστατική έδρα του Ατρόμητου από την πρώτη στιγμή ήταν το Περιστέρι.

Η «γέννηση» του Ατρόμητου Αθηνών
Το ιδρυτικό καταστατικό του Ατρόμητου Αθηνών.

Η παρέα σύχναζε στην πλατεία Κυριακού, ωστόσο έδρα του Ατρόμητου δηλώθηκε η οικία της οικογένειας Τσουρουκτσόγλου επί της οδού Πλαταιών 15 στο Περιστέρι, που τότε δεν είχε δημιουργηθεί ως Δήμος και αποτελούσε συνοικία των Αθηνών. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πήρε το όνομα Ατρόμητος Περιστερίου, αλλά Ατρόμητος Αθηνών.

Ήταν Μαϊος του 1923 όταν τα τέσσερα αδέλφια Τσουρουκτσόγλου (Ιωσήφ, Περικλής, Γιώργος και Ανδρέας) που ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες, μαζί με τους Κολομβούνη, Πέτα, Σταθόπουλο, Συνοδινό, Σταματόπουλο, Γλυκοφρύδη, Τσιγάρα και τον καθηγητή μαθηματικών Βαγγέλη Σταμάτη (με θητεία και στο Δ.Σ. του Παναθηναϊκού), ίδρυσαν τον Ατρόμητο. Η υπογραφή του καταστατικού έγινε ένα χρόνο αργότερα.

Ο απόγονος των ιδρυτών Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου που έχει στην κατοχή του ένα τεράστιο αρχείο από εκείνα τα χρόνια δήλωσε σχετικά ότι: «Από την αρχή, και βάσει του καταστατικού το σήμα του Ατρόμητου ήταν το πεντάκτινο αστέρι. Η έδρα του σωματείου ήταν από το αρχικό καταστατικό το Περιστέρι και τα γραφεία ήταν στην οδό Πλαταιών 15 στο Περιστέρι».

Η «γέννηση» του Ατρόμητου Αθηνών
Ο πρώτος πρόεδρος του Ατρόμητου Αθηνών Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου.

Ως εκ τούτου καταρρίπτεται και η άποψη σύμφωνα με την οποία η ομάδα το 1932 μεταφέρθηκε από την Αθήνα στο Περιστέρι, καθώς ένα χρόνο πριν είχε προηγηθεί η συγχώνευση με τον Νέο Αστήρ που είχε ιδρυθεί το 1927. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ατρόμητος ούτε το σήμα του άλλαξε, αλλά ούτε και τα χρώματα του (μπλε – άσπρο) μετά την συγχώνευση, καθώς αυτά προϋπήρχαν από την ίδρυσή του το 1923.

Πρώτος πρόεδρος ανέλαβε ο Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου που την εποχή εκείνη είχε την θέση του Επόπτη Δημοσίων Θεαμάτων στο Υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την ίδρυση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ο Ατρόμητος έλαβε τον αριθμό μητρώου 14.

Η «γέννηση» του Ατρόμητου Αθηνών
Ο Ατρόμητος το 1930. Τρίτος στο Πρωτάθλημα Αθηνών.

Τον Αύγουστο του 1925 και μετά από επιτυχείς επαφές και διαπραγματεύσεις του προέδρου Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου με την πολιτεία, παραχωρήθηκε στο σωματείο έκταση που ανήκε στο Υπουργείο Στρατιωτικών, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου στο Πεδίο του Άρεως. Η έκταση αυτή απετέλεσε το πρώτο γήπεδο της ομάδας, όμως στους επίσημους αγώνες χρησιμοποιούσε και το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το γεγονός αυτό, λόγω της ύπαρξης του Παναθηναϊκού, δεν άφηνε πολύ «ζωτικό χώρο» για την ανάπτυξη της ομάδας, κυρίως στην προσέλκυση φιλάθλων.

Η «γέννηση» του Ατρόμητου Αθηνών
Η ομάδα του Ατρόμητου το 1933. Μετά τη συγχώνευση με τον Νέο Αστήρ.

Το 1932 λαμβάνεται η απόφαση της μετακίνησης του συλλόγου στην περιοχή του Περιστερίου, όπου υπήρχε ήδη από το 1927 η Αθλητική Ένωσις Περιστερίου «Νέος Αστήρ». Με ενέργειες του Τσουρουκτσόγλου και με τη σύμφωνη γνώμη των δύο Διοικητικών Συμβουλίων, γίνεται συγχώνευση. Το 1933 ο Ιωσήφ παραιτείται από Πρόεδρος της ομάδας για να παρακολουθήσει τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, παραμένει όμως ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και συμβάλει με μεγάλα χρηματικά ποσά στην ανάπτυξη του συλλόγου.

Η «γέννηση» του Ατρόμητου Αθηνών
Ο Νίκος Επίογλου και ο Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου.

Πρόεδρος του Ατρόμητου από το 1933 έως και το 1940 ήταν ο Νικόλαος Επίογλου, με αντιπρόεδρο τον μικρότερο αδελφό του Ιωσήφ, τον Ανδρέα Τσουρουκτσόγλου.

Το 1943 ο Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου με “εν λευκώ εξουσιοδότηση” από τη Γενική Συνέλευση των μελών, αναλαμβάνει την ανασυγκρότηση της ομάδας και το νέο ξεκίνημα. Ξεκινούν οι προπονήσεις και οι φιλικοί αγώνες και παράλληλα αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια για την απόκτηση γηπέδου στην περιοχή του Περιστερίου.

Η «γέννηση» του Ατρόμητου Αθηνών
Οι διοικούντες την ομάδα με επικεφαλής τον  Ανδρέα Τσουρουκτσόγλου.

Καθώς τα οικονομικά του Ατρόμητου είναι σχεδόν ανύπαρκτα, τρία μέλη του Δ.Σ. ο Πρόεδρος Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου, ο Νίκος Επίογλου και ο Αργύρης Ρούλιας, ενοικιάζουν από τον Ιωάννη Δέγλερη στις 11 Απριλίου 1944 (με μισθωτήριο συμβόλαιο για δέκα χρόνια), έκταση 12 στρεμμάτων για τη δημιουργία του γηπέδου στην περιοχή Ρουπάκι του Περιστερίου.

Με ξεχωριστή πράξη, παραχωρούν την έκταση αυτή στο σύλλογο. Είναι το γήπεδο που πέρασε στην ιστορία με την επωνυμία «Λαμαρίνες».

Ο Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου θα παραμείνει Πρόεδρος του Ατρόμητου μέχρι το 1952 και θα αποχωρήσει από το Δ.Σ. αφού είχε εξασφαλίσει πλέον σε συνεργασία με τον Δήμο Περιστερίου τη δημιουργία του νέου γηπέδου του συλλόγου, στη σημερινή του θέση.

* Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Παύλο Κατώνη για την πολύτιμη βοήθειά του.

Η «γέννηση» του Ατρόμητου Αθηνών
ΡΟΥΦ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 0-1. Ο Στολίγκας βάζει το γκολ που οδήγησε τον Ατρόμητο για πρώτη φορά στην Α΄ Εθνική (1972-1973).
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ