Ξένου: «Είμαι ιδιαιτέρως συγκινημένη που είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω αυτή τη διαδρομή» (video)

Ξένου: «Είμαι ιδιαιτέρως συγκινημένη που είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω αυτή τη διαδρομή» (video)

Τη στιγμή της νίκης, της αποθέωσης για τον δρομέα, ο οποίος έχει καταφέρει να υλοποιήσει έναν άθλο, να υπερβεί τις δυνάμεις του, να ξεπεράσει πρωτίστως τον εαυτό του και βεβαίως τους αντιπάλους του, είναι εκείνη που επέλεξε ως θέμα του φετινού μεταλλίου για τον επετειακό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, η δημιουργός του, η διεθνώς αναγνωρισμένη γλύπτρια.

Κάθε δρομέας του Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού που περνά τη γραμμή του τερματισμού συνδέεται με τον «Αιώνιο Νικητή» που έχει παιδεύσει εξίσου το σώμα και την ψυχή του για να καταφέρει να πετύχει τον άθλο και είναι καλλίνικος, όπως μαρτυρά και η επιγραφή που περιβάλλει την κεντρική μορφή, κρατά υψωμένο το στεφάνι, σταθερό έπαθλο σε όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις της αρχαιότητας.

Το πρώτο μετάλλιο του φετινού επετειακού αγώνα πέρασε στον λαιμό της Βάνας Ξένου η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Φανερά συγκινημένη η καλλιτέχνις ευχαρίστησε την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και τα μέλη του ΔΣ για αυτή τη συνεργασία.

«Κάθε φορά που ξεκινώ να φτιάξω ένα έργο ανοίγεται ένας δρόμος μπροστά μου, ο οποίος δεν ξέρω που θα οδηγήσει. Και είμαι πολύ χαρούμενη και ιδιαιτέρως συγκινημένη που είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω αυτή τη διαδρομή» είπε μεταξύ άλλων η Βάνα Ξένου. Και εξήγησε στους παρισταμένους ότι το μετάλλιο για τον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας της στην ιστορία των αγώνων από τη γέννησή τους και εστιάζει στο χαρακτηριστικότερο γνώρισμα των Ελλήνων: το πάθος τους για τον άθλο.

«Η θέση αυτή ηταν ενα αξίωμα για τον ελληνικό κόσμο σε όλη την αρχαιότητα αποκρυσταλλωμένη σε ενα απο τα αρχαιότερο κείμενα της ελληνικής γραμματείας το «Εργα και Ημέραι» του Ησιόδου: “Εν αρχή ήν ο άθλος”. Ο άθλος, που κυριαρχούσε σε όλες τις δραστηριότητες οι Έλληνες τον προέβαλαν ως μέσο παιδείας η οποία καθιστούσε τον άνθρωπο αγαθό χρηστό και γενναίο, «όμοιο θεώ», εξηγεί το σκεπτικό της η Βάνα Ξένου, η οποία από την πρώτη στιγμή υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την πρόταση του ΣΕΓΑΣ να σχεδιάσει το μετάλλιο που θα φορέσουν στο στήθος τους οι εκατοντάδες χιλιάδες δρομείς της φετινής διοργάνωσης ως επιβράβευση της ολοκλήρωσης του δικού τους προσωπικού άθλου: του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο.

Δείτε το βίντεο όπου η γλύπτρια, Βάνα Ξένου εξηγεί πως εμπνεύστηκε το φετινό μετάλλιο του Αυθεντικού μαραθωνίου της Αθήνας:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ