Κιπρούτο και Κεμπέντε πρώτευσαν στον Μαραθώνιο του Τόκιο

Ο Κενυάτης Μπένσον Κιπρούτο κατέκτησε την πρώτη θέση στον Μαραθώνιο του Τόκιο, σημειώνοντας σήμερα (3/3) επίδοση 2 ώρες, 2 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα και βελτιώνοντας το ρεκόρ διαδρομής στην ιαπωνική πρωτεύουσα, το οποίο κατείχε ο πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Έλιουντ Κιπτσόγκε (2:02:40).

Ο Κιπρούτο τερμάτισε 39 δευτερόλεπτα μπροστά από τον συμπατριώτη του, Τίμοθι Κίπλαγκατ, και πρόσθεσε τον τίτλο του Τόκιο στην… τροπαιοθήκη του, την οποία κοσμούν ακόμη οι «πρωτιές» στη Βοστώνη το 2021 και στο Σικάγο το 2022.

Την πρώτη τριάδα στους άνδρες συμπλήρωσε ακόμη ένας Κενυάτης, ο Βίνσεντ Κιπκεμόι Νγκέτιτς, με επίδοση 2:04:18.

Στο μεταξύ, στον αγώνα των γυναικών, η Σουτούμε Ασέφα Κεμπέντε από την Αιθιοπία επικράτησε με χρόνο 2:15:55 και βελτίωσε το προηγούμενο ρεκόρ γυναικών στη διαδρομή, το οποίο είχε σημειώσει το 2022 η Μπρίτζιντ Κοσγκέι από την Κένυα (2:16:02).

Η Κεμπέντε έδωσε «μάχη» με τη Ρόουζμαρι Ουαντζίρου από την Κένυα, η οποία ήταν η νικήτρια στον περυσινό αγώνα.

Τελικά η δρομέας από την Αιθιοπία κατάφερε να αποσπαστεί στην κούρσα και να επικρατήσει στον πρώτο «μεγάλο» Μαραθώνιο της καριέρας της με διαφορά 19 δευτερολέπτων.

Την τρίτη θέση κατέκτησε άλλη μια δρομέας από την Αιθιοπία, η Αμάνε Μπερίσο, με 2:16:58, η οποία άφησε τουλάχιστον ένα λεπτό πίσω της την Ολλανδή «χρυσή» Ολυμπιονίκη του Τόκιο στα 5.000 και τα 10.000 μέτρα, Σιφάν Χασάν, που τερμάτισε τέταρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ