Δευτεραθλητής Ευρώπης ο… ιπτάμενος Καραλής! (video)

 

Ο 23χρονος Έλληνας άλτης πραγματοποίησε μία σπουδαία εμφάνιση στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη και κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών. 

Ο Εμμανουήλ Καραλής έγραψε ιστορία στην Τουρκία. Ο “Μανόλο” θα ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, χάρη σε ένα άλμα στα 5 μέτρα και 80 εκατοστά. Πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχθηκε ο αψεγάδιαστος Νορβηγός, Σόντρε Γκουντόρμσεν. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Πολωνός Πιότρ Λίσεκ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πρώτοι τέσσερις του τελικού, μαζί με τον Γερμανό Τορμπέν Μπλεχ, πέρασαν το 5.80μ., ωστόσο οι ισοβαθμίες… ξεκαθάρισαν χάρη στον αριθμό των αποτυχημένων προσπαθειών σε προηγούμενα ύψη.

Ο αγώνας

Ο πρωταθλητής Ελλάδας ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσπάθειές του, μιας και πέρασε με χαρακτηριστική άνεση τον πήχη στα 5 μέτρα και 40 εκατοστά. Στο επόμενο ύψος (5.60μ.) έκανε δύο ψηλά άλματα, όμως στο πρώτο έριξε τον πήχη λόγω μίας λάθος κίνησης. Στον δεύτερο βέβαια τον πέρασε με χαρακτηριστική άνεση. Στη συνέχεια κλήθηκε να περάσει και τα 5.70μ., κάτι που κατάφερε με σχετική ευκολία.

Το ίδιο ύψος πέρασαν και οι Κορμόν, Γκουντόρμσεν, Στέτσι και Μπλεχ, ενώ οι Λιλεφόσε και Λίσεκ άφησαν τις προσπάθειες τους, για να τις πάνε στα 5 μέτρα και 80 εκατοστά. Ο Πολωνός ήταν ο πρώτος που πέρασε το συγκεκριμένο ύψος, κάνοντας κορυφαίο ατομική επίδοση για το 2023. Το ίδιο έκανε και ο Καραλής λίγο μετά, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Όμως, ο Γκουντόρμσεν απάντησε με τον ίδιο τρόπο, έχοντας μόνο πετυχημένες προσπάθειες. Σε εκείνο το σημείο ο Κορμόν αποχαιρέτησε, μετά από τρεις αποτυχημένα άλματα.

Δείτε το άλμα που χάρισε το ασημένιο μετάλλιο στον Έμμανουήλ Καραλή:

 


Ο πήχης πλέον ανέβηκε στα 5 μέτρα και 85 εκατοστά. Ο Λιλεφόσε έμεινε εκτός συνέχειας, μιας και κουβαλούσε δύο άκυρες και έκανε την τρίτη συνεχόμενη. Έπειτα, ο Έλληνας πρωταθλητής έκανε ένα ψηλό άλμα, αλλά έριξε τον πήχη στην πρώτη και τη δεύτερη του προσπάθεια. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι τρεις αντίπαλοί του, αμέσως μετά. Ο Λίσεκ στη συνέχεια έκανε και τρίτη αποτυχημένη, μένοντας εκτός τελικού. Εκείνη τη στιγμή ο Καραλής εξασφάλισε σίγουρα ένα μετάλλιο. Ο Μπλεχ επίσης έκανε τρίτη άκυρη, μένοντας κι αυτό εκτός τελικού, με τον “Μανόλο” να είναι πλέον μίνιμουμ ασημένιος. Ο ίδιος έκανε τρίτη άκυρη στα 5.85μ., αφήνοντας στην κορυφής τον εκπληκτικό Γκουντόρμσεν από τη Νορβηγία.//

Τα άλματα του Καραλή:

5.40μ.: Ο
5.60μ.:
ΧΟ
5.70μ.:
Ο
5.80μ.:
O
5.85μ.:
ΧΧΧ

Η κατάταξη του τελικού:

1. Σόντρε Γκουντόρμσεν (Νορβηγία): 5.80μ.
2. Εμμανουήλ Καραλής (ΕΛΛΑΔΑ): 5.80μ.
3. Πιότρ Λίσεκ (Πολωνία): 5.80μ.
4. Τόρμπεν Μπλεχ (Γερμανία): 5.80μ.
5. Εθάν Κορμόν (Γαλλία): 5.70μ.
6. Κλαούντιο Στέτσι (Ιταλία): 5.70μ.
7. Χάουγκεν Λιλεφόσε (Νορβηγία): 5.60μ.
8. Μπεν Μπρόεντερς (Βέλγιο): 5.60μ.
9. Κάντα Μπέρε (Γερμανία): 5.40μ.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ