Ο «Βάσια» που δεν είδαμε…

 

Ο «Νουρέγιεφ» των γηπέδων υπήρξε ο αγαπημένος ποδοσφαιριστής των φιλάθλων, αλλά και το μεγάλο χαμένο στοίχημα για την Εθνική Ελλάδας.

Αν ο Βασίλης Χατζηπαναγής είχε δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική μας ομάδα, το πιθανότερο είναι να είχε γραφτεί διαφορετικά η ελληνική ποδοσφαιρική ιστορία…

Ο πατέρας του είχε φύγει από την Ελλάδα το 1949 και ως πολιτικός πρόσφυγας βρέθηκε στην Τασκένδη. Σε ηλικία 18 ετών ο Χατζηπαναγής εντάχθηκε στην Παχτακόρ το 1972, έβαλε γκολ στο ντεμπούτο του με τη Σαχτάρ (4-2) και πολύ γρήγορα έγινε θέμα συζήτησης στη Σοβιετική Ένωση (95 ματς – 22γκολ με την Παχτακόρ).

Φτάνοντας στην Ελλάδα στις 22 Νοεμβρίου 1975, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν ότι ανοίγει ένα νέο «χρυσό κεφάλαιο» για τον Ηρακλή και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο 21χρονος ομογενής που εντυπωσίαζε στη Σοβιετική Ένωση, ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία του με τον Ηρακλή, αρκετοί αναρωτήθηκαν πως δεν… πρόλαβαν οι τρεις του ΠΟΚ. Ειδικά ο Ολυμπιακός, εξέτασε την περίπτωσή του, αλλά η διοίκηση του «γηραιού» εκμεταλλεύτηκε την αργοπορία των «ερυθρόλευκων» και οδήγησε τον «Νουρέγιεφ» στο Καυταντζόγλειο.

Ο «Βάσια» άμεσα έγινε ο ηγέτης του Ηρακλή, αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν και για το ελληνικό ποδόσφαιρο παρέμεινε κλειστή η πόρτα της Εθνικής. Οι συμμετοχές του στην Ολυμπιακή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, στην προκριματική φάση το 1975 έκαναν τη… ζημιά. Αγωνίστηκε στους αγώνες με Γιουγκοσλαβία, Ισλανδία και Νορβηγία και οδήγησε τους Σοβιετικούς στο Μόντρεαλ (κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο). Ο Χατζηπαναγής δεν έπαιξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς βρισκόταν ήδη στη χώρα μας, έχοντας κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας με τον Ηρακλή το 1976. Τη βραδιά που συστήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ξεκίνησε την προσπάθεια προκειμένου να δοθεί από τη FIFA η άδεια συμμετοχής του στην Εθνική Ελλάδας. Ο «Βάσια» έπαιξε σε ένα φιλικό με την Πολωνία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στις 6 Μαίου 1976 και όλα έδειχναν ότι θα βρεθεί λύση. Κάτι που όμως δεν έγινε. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Χατζηγιάννης περίμενε τη βοήθεια των Σοβιετικών (τους είχε ζητηθεί να υπογράψουν σχετικά έγγραφα) αλλά ο φόβος να μην τους αφαιρεθεί το μετάλλιο του Μόντρεαλ καθώς η ΔΟΕ από τότε τους είχε στα… κόκκινα, οδήγησαν σε αδιέξοδο, με τη FIFA να μπλοκάρει τη συμμετοχή του στην Εθνική Ελλάδας.

Ο ποδοσφαιριστής είχε πάρει τη Σοβιετική υπηκοότητα για να αγωνιστεί στην Παχτακόρ. Είχε παίξει και στην Ολυμπιακή ομάδα της ΕΣΣΔ. Δεν ήταν εύκολο για την ΕΠΟ να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά μάλλον δεν ήταν και ακατόρθωτο. Αν οι πιέσεις προς τη FIFA ήταν πιο έντονες. Αυτό ήταν το πρώτο σοκ για τον Χατζηπαναγή, που θα μπορούσε να γίνει ο νέος ηγέτης της Εθνικής μας. Δυστυχώς όμως, λίγο αργότερα ήρθαν γι’ αυτόν νέα κακά μαντάτα…

Οι περισσότεροι πρώην συμπαίκτες του στην Παχτακόρ, έχασαν τη ζωή τους σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Στις 11 Αυγούστου 1979 η αποστολή της ομάδας ταξίδευε στο Μινσκ. Από λάθος του πύργου ελέγχου συγκρούστηκαν δύο αεροσκάφη, με επακόλουθο να χάσουν τη ζωή τους 178 άνθρωποι. Οι 17 ήταν ποδοσφαιριστές της Παχτακόρ…

* Ο Χατζηπαναγής έπαιξε ακόμη μία φορά με το εθνόσημο στο στήθος. Τον Δεκέμβριο του 1999, στο φιλικό ματς που δόθηκε προς τιμήν του με αντίπαλο τη Γκάνα.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ