Η ελληνική αποικία στην Τεράσα

Μια χιλιοειπωμένη φράση που ακούγεται στην χώρα μας είναι πως «παντού βρίσκεται ένας Έλληνας». Η Τεράσα επιβεβαιώνει την παραπάνω ρήση, που με την παρούσια του Κωνστανίνου Τσακίρη στην θέση των μετόχων και του Έβανς Παυλόπουλου στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή, “αγκαλιάζουν” τους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Έτσι, μαζί με το Νίκο Σπάρταλη (παίκτης της Τεράσα) μίλησαν στο ertsports.gr για τους στόχους, τις ακαδημίες, την ελληνική αγορά, καθώς και το “φρενάρισμα” που θέτουν οι Β΄ομάδες.

Μια μόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση στην χώρα μας είναι η αξιοποίηση των Ελλήνων νεαρών ποδοσφαιριστών. Oι γηγενείς ποδοσφαιριστές μας έχουν αρχίσει σιγά – σιγά να χτίζουν τη δική τους παροικία σε μία χώρα που το ποδόσφαιρο και το ισπανικό μοντέλο είναι αυτά που θαυμάζουμε και παρακολουθούμε. Ακριβώς, αυτό συμβαίνει στην Τεράσα.

Πολλοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της. Εδρεύει σε προάστιο μόλις μισή ώρα από τη Βαρκελώνη και το γήπεδο “Estadi Olympic de Terrassa”, χωρητικότητας 11.500 θέσεων. Είναι ο τέταρτος τροχός της καταλανικής “αμάξης”, πίσω από τις Μπαρτσελόνα, Εσπανιόλ και Χιρόνα. Οι μεγαλύτερες διακρίσεις της είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου Καταλονίας τέσσερις φορές και η κατάληψη της 12ης θέσης στην La Liga 2 την σεζόν 2003/04. Αποτελεί την ομάδα από την οποία ξεκίνησε ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα, Τσάβι, ενώ συνδέεται με την Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια, μετά την εξαγορά ποσοστού μετοχών από τον Κωνσταντίνο Τσακίρη, γνωστό παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την στιγμή αγωνίζεται στην τέταρτη εθνική κατηγορία, αλλά το νέο όραμα με “μπροστάρη” το ελληνικό στοιχείο την κάνει να στοχεύει… ψηλότερα!

Φανταστείτε λοιπόν σε μια πόλη που θυμίζει τις ηλιόλουστες ελληνικές περιοχές μας να έχουν βρεθεί τέσσερα δικά μας παιδιά. Τέσσερις “μαθητές”. Ο καθένας για δικούς του λόγους, αλλά όλοι με στόχο να κερδίσουν πράγματα από την παρουσία τους στη Ισπανία και την Segunda Federación – Group 3.

Βέβαια, το ότι βρέθηκαν τόσα Ελληνόπουλα ταυτόχρονα στη Τεράσα δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας σύμπτωσης ή ενός τρελού παιχνιδιού της μοίρας. Η απάντηση στον γρίφο ακούει στα ονόματα Κωνστανίνος Τσακίρης και Έβανς Παυλόπουλος. Ο πρώτος είναι ο μεγαλομέτοχος της ισπανικής ομάδας, που ήταν γνωστός στην χώρα μας από την θητεία του ως πρόεδρος στον Πανιώνιο, ενώ ο δεύτερος στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή του συλλόγου. Έτσι, αυτοί είναι ουσιαστικά και οι αρχηγοί της “συμμορίας”. Μάλιστα, με την παρουσία τους στον σύλλογο έχουν επενδύσει στους ποδοσφαιριστές της χώρας μας, όπως στους Νίκος Σπάρταλης, Κωνσταντίνος Λάμψιας, Άκης Κατσαβάκης και Αντόνιο Μίκο.

Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης, ο παράγοντας της καταλονικής ομάδας, ο Έβανς Παυλόπουλος, ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, και ο Έλληνας αμυντικός της Τεράσα, Νίκος Σπάρταλης, “ξεδίπλωσαν” στο ertsports.gr τους στόχους τους και μας ανέλυσαν το “όραμα” τους για το κλαμπ. Επίσης, μας αποκάλυψαν πως βρέθηκαν στην Ισπανία, πως γεννήθηκε η ιδέα στην επένδυση νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών αλλά και πως έχει “φρενάρει” η διαδικασία αυτή. Μάλιστα, μας εξήγησαν το δύσκολο κομμάτι των ακαδημιών και έκαναν μια σύγκριση των εγκαταστάσεων τη ισπανικής ομάδας με εκείνες των ελληνικών. Τέλος, έδωσαν το δικό τους μήνυμα, που είναι να “αγκαλιάσουμε” τα Ελληνόπουλα.

Ο Έλληνας πρόεδρος ξεκίνησε την κουβέντα μας αναλύοντας τον κανονισμό που υπάρχει στην συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ μας ανέφερε τον σκεπτικισμό του για την ελληνική αγορά. «Όταν πήγα στην Τεράσα υπήρχε κανονισμός που έλεγε ότι από τους 22 παίκτες του ρόστερ, οι 16 μάξιμουμ να είναι άνω των 23 ετών. Άρα είναι αναγκαίοι οι καλοί νέοι παίκτες και δυσεύρετοι. Χαρακτηριστικά, ο Όλμο, ένα ταλέντο της πόλης που μόλις στα 10 πήγε στην Μπαρτσελόνα, χωρίς να ακουμπήσει στην Τεράσα. Οπότε, εγώ σκέφτηκα ότι είχα ένα πλεονέκτημα, φέρνοντας καλούς μικρούς από την Ελλάδα που δεν βρίσκεις εκεί. Ειδικά τότε οι ελληνικές ομάδες δεν είχαν τις Β’ ομάδες, σημαντικό αυτό. Μπορούσες να πας στον Ολυμπιακό και να ζητήσεις τον Κατσαβάκη, ο οποίος δεν θα βελτιωνόταν πολύ στην Ελλάδα παίζοντας με παιδιά, να έρθει στην Ισπανία να “φάει και ποδοσφαιρικό ξύλο” και να βελτιωθεί. Επιπλέον, είναι “σκαλοπάτι” και για να αλλάξει ο νέος παραστάσεις και να κυνηγήσει το όνειρο της συμμετοχής στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας. Δυστυχώς, η Super League 2 δεν είναι ένα καλό πρωτάθλημα για τους νέους παίκτες με τους γνωστούς λόγους. Αλλά, η δημιουργία των τεσσάρων Β΄ ομάδων μου χάλασε αυτό το σχέδιο». 

Με τον Νίκο Σπάρταλη να εκφράζει την δική του σκέψη γύρω από το “πείραμα” με την επένδυση στους Έλληνες ποδοσφαιριστές. «Πιστεύω πως ο πρώτος λόγος είναι ότι έχει έρθει Έλληνας πρόεδρος, ο Κωνσταντίνος Τσακίρης, και θεωρώ πως ήθελε να φέρει κάποιους Έλληνες, ίσως σαν πείραμα, να δει πως μπορεί να βγει και να αναδειχθούν μέσω της Ισπανίας. Οπότε, πιο πολύ ίσως ξεκίνησε σαν πείραμα και ίσως ο Έλληνας πρόεδρος ήθελε να βοηθήσει πιο πολύ κάποια παιδιά από την Ελλάδα». 

Την δική του οπτική γωνία έδωσε ο τεχνικός διευθυντής, Έβανς Παυλόπουλος για την “ελληνική” αποικία που θέλει να χτίσει στην Τεράσα. «Θέλουμε παιδιά νεαρά, με προοπτική. Αυτό κάναμε όταν είμασταν και στον Πανιώνιο στις αντίστοιχες θέσεις, του προέδρου και του τεχνικού διευθυντή. Δηλαδή, είχαμε τον Ρεκόμπα για παράδειγμα τότε, στο δεκάρι, από πίσω από εκείνον όμως ήταν ο Κολοβός, 17-18 χρονών. Κάπως έτσι ήταν η ιδέα. Δηλαδή ένας έμπειρος παίκτης σαν πρώτη οψιόν και ένας νεαρός ταλαντούχος σαν δεύτερη. Αυτή την ιδέα θέλουμε να την έχουμε και εδώ διαμορφώνοντας το ρόστερ. Πατώντας σε αυτό λοιπόν το πλάνο, ψάχναμε για νέους παίκτες ταλαντούχους, εδώ στην Ισπανία, στην Καταλονία. Είναι δύσκολο να βρούμε παίκτες ηλικίας 18 χρονών, ελεύθερους Ισπανούς παίκτες, γιατί οι καλοί παίκτες σε αυτή την ηλικία πηγαίνουν σε ομάδες τις περιοχής που είναι πολύ πιο πάνω σε κατηγορία από εμάς. Δηλαδή πηγαίνουν στην Εσπανιόλ, στην Μπαρτσελόνα, στην Χιρόνα. Είναι σε απόσταση μισής ώρας από εμάς, από την πόλη μας. Άρα, δεν είχαμε την τύχη να πάρουμε ένα παιδί ελεύθερο και ταλαντούχο στην Τεράσα. Μία αγορά λοιπόν που εμπιστευόσασταν και συνεχίζουμε να το κάνουμε, είναι η ελληνική. Την γνωρίζουμε και εγώ και ο κ. Τσακίρης (σ.σ. πρόεδρος την Τεράσα). Άρα λοιπόν, η επιλογή των Ελλήνων παικτών για να έρθουν εδώ ήταν και είναι πάνω σε αυτό το πλάνο.

Μάλιστα ο Έβανς Παυλόπουλος τόνισε… ακομά περισσότερο ότι η ισπανική ομάδα έχει ανοικτές τις πόρτες προς τα Ελληνόπουλα και να δώσει τις ευκαιρίες που απαιτείται για να “εξαργυρώσουν” ένα εισιτήριο για τις υψηλότερες κατηγορίες. «Μέσω αυτού του άρθρου, μπορεί να γίνει ευρέως γνωστό πως η Τεράσα έχει ανοιχτές τις πόρτες της για τους Έλληνες παίκτες, που δεν παίξανε για τον οποιοδήποτε λόγο στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό, στην ΑΕΚ, στον Ατρόμητο, αλλά είναι ταλαντούχοι. Να τους δώσουμε εμείς την ευκαιρία σε μία χώρα προηγμένη ποδοσφαιρικά. Δηλαδή σε μία βιτρίνα πολύ υψηλού επιπέδου, να έρθουν, να παίξουν, να αναπτυχθούν μαζί με την ομάδα και να κερδίσουμε όλοι μαζί. Αυτή είναι η ιδέα. Η κατηγορία η οποία παίζουμε εμείς εδώ (σ.σ. 4η Ισπανίας) είναι πολύ υψηλού επιπέδου στον ανταγωνισμό και στην ποιότητα των παικτών. Ειδικά για τους Έλληνες παίκτες, είναι κάτι πολύ σπουδαίο να έρθουν και να παίξουν στην Ισπανία, ανεξάρτητου κατηγορίας. Μπορεί να τους δοθεί “εισιτήριο” για πιο υψηλές κατηγορίες, οι οποίες είπαμε ότι είναι πολύ κοντά μας κάποιες ομάδες που αγωνίζονται εκεί. Για παράδειγμα, εάν ο Σπάρταλης (σ.σ. Έλληνας παίκτης της Τεράσα) κάνει μία πολύ καλή χρονιά μαζί μας, είναι σίγουρο πως οι ομάδες που είναι πολύ κοντά μας και είναι ψηλότερης κατηγορίας θα ενδιαφερθούν για αυτόν. Είναι σίγουρο! Ο Λάμψιας (σ.σ. Έλληνας ποδοσφαιριστής) που ήταν πέρυσι μαζί μας, δεν έκανε πολλά παιχνίδια με εμάς και αυτή την στιγμή γύρισε στην Ελλάδα επειδή τον ήθελε ο Παναθηναϊκός Β’ και είναι και βασικός. Όπως και ο Μίκο (σ.σ. Ελληνοαλβανός ποδοσφαιριστής) ήρθε σε εμάς, μετά έπαιξε βασικός στον Εργοτέλη στην B’ Εθνική και τώρα είναι βασικός στον Ιωνικό. Δηλαδή το πέρασμα από εδώ μόνο καλό μπορεί να κάνει σε έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή με ταλέντο, αυτή είναι η αλήθεια».

Η ελληνική αποικία στην Τεράσα
Ο πρόεδρος, Τζόρντι Κουέστα στην κερκίδα με τον μεγαλομέτοχο Έλληνα, Κωνσταντίνο Τσακίρη.

Στην συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Τσακίρης έκανε μια γρήγορη αναδρομή στο παρελθόν και θυμήθηκε πως πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με τον ισπανικό ποδόσφαιρο. «Πήρα την απόφαση να κάνω κάτι κερδοφόρο στο ποδόσφαιρο, πρώτα από όλα, κάτι που σημαίνει ότι μπορώ να το κάνω μόνο στις 4-5 μεγάλες χώρες και κατέληξα στην Ισπανία. Η Αγγλία είναι πανάκριβη, στην Γερμανία υπάρχει το “50+1” (το 50+1% των μετοχών των ομάδων ανήκουν στους φιλάθλους τους) οπότε δεν είσαι ιδιοκτήτης ποτέ, στην Ιταλία στις μικρές κατηγορίες ναι μεν σου προσφέρουν σημαντικά λεφτά αν χρησιμοποιείς επί τω πλείστον Ιταλούς νέους, αλλά εγώ μειονεκτώ σε αυτό καθώς δεν μπορώ να βρω πολλούς νέους Ιταλούς. Στην Γαλλία δεν υπάρχουν τα έσοδα στις μικρές κατηγορίες, παρόλο που στις 5-6 πρώτες ομάδες έχει ανθρώπους που βάζουν πολλά λεφτά και έτσι κατέληξα στην Ισπανία. Εκεί πολλές ομάδες είναι ερασιτεχνικές, δεν έχουν καν ιδιοκτήτη και διοικούνται από μέλη ή παρέες. Υπάρχουν και πολλά παραδείγματα ομάδων που έχουν ανέβει τις κατηγορίες, όπως η Λεγκανές, η Χιρόνα. Υπάρχει συνεπώς η δυνατότητα να ανεβάσεις μια ομάδα στη δεύτερη κατηγορία, όπου θα είναι κερδοφόρα και θα μπορείς να την πουλήσεις για πολλά λεφτά». 

Με τον ίδιον στην συνέχεια να μας αποκαλύπτει τους μελλοντικούς στόχους της Καταλανικής ομάδας. «Ο στόχος της ομάδας είναι η LaLiga 2. Εκεί τα λεφτά είναι πολλά, τα τηλεοπτικά μόνο είναι 6-7 εκατομμύρια ευρώ στην χειρότερη περίπτωση». Ο Έβανς Παυλόπουλος συμπλήρωσε στον Έλληνα παράγοντα και πρόσθεσε. «Εμείς ρεαλιστικά, προσπαθώντας να σκεφτούμε, θέλουμε αυτή η ομάδα να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται στις κατηγορίες. Σαν πρώτο ορόσημο είναι δύσκολο μεν, αλλά θα το προσπαθήσουμε σαν μία ρεαλιστική πορεία. Φυσικά στο πίσω μέρος του μυαλού όλων είναι η La Liga, αλλά η Division που είμαστε εμείς τώρα (σ.σ. 4η κατηγορία Ισπανίας) είναι σπουδαία από όλες τις απόψεις. Η Segunda (σ.σ ένα βήμα πριν την La Liga) είναι ο πρώτος ρεαλιστικός στόχος. Δεν είναι εύκολο γιατί είναι ανταγωνιστικές οι ομάδες, με ποιοτικούς παίκτες, αλλά βήμα βήμα θα το προσπαθήσουμε και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά».

Η ελληνική αποικία στην Τεράσα
Ένα μέρος από τα αποδυτήρια του ισπανικού συλλόγου.

Η συζήτησή μας έφτασε στην συνέχεια στο κομμάτι των εγκαταστάσεων της Τεράσα με εκείνες των ελληνικών ομάδων. Αρχικά, ο Έλληνας μέτοχος της ισπανικής ομάδας μας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην χώρα μας. «Το παράδειγμα της Τεράσα δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Είναι μια πόλη με 220.000 κατοίκους και η ομάδα αγωνίζεται στην 4η κατηγορία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Είναι πολύ μεγάλη πόλη με ωραίο γήπεδο, νεότευκτο κιόλας». Μάλιστα, με αποθεωτικά λόγια μίλησε, ωστόσο, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής. «Πολύ καλύτερες. Ειδικά η τέταρτη κατηγορία, πόσο μάλλον δεν για Β’ Ελλάδος (σ.σ. κατηγορία). Είναι καλύτερες, ανώτερες και πιο οργανωμένες από τις περισσότερες ομάδες της Β’ Εθνικής, σίγουρα υπάρχουν και πολλές ελληνικές ομάδες της συγκεκριμένης κατηγορίας που έχουν πολύ ωραίες εγκαταστάσεις. Από κάποιες υψηλότερες ομάδες, όπως ο Πανιώνιος, η διαφορά είναι πως δεν έχει προπονητικό κέντρο, όπως ούτε εδώ πέρα, και πως το γήπεδο της Τεράσα έχει χορτάρι. Δηλαδή εδώ μπορεί να κάνουμε κάθε μέρα προπονήσεις στο γήπεδο μας».

Δεν γινόταν, να μην δώσει την δική του πλευρά ο τεχνικός διευθυντής της Τεράσα για να μας εξηγήσει για το κομμάτι των εγκαταστάσεων. «Υπάρχουν σαφέστατα οι μεγαλύτερες ομάδες, με εγκαταστάσεις πολύ καλές, σπουδαίες. Εμείς, σαν Τεράσα, έχουμε ένα κεντρικό σπουδαίο γήπεδο, όπου προπονούμαστε κιόλας, αλλά δεν έχουμε προπονητικό κέντρο. Προσπαθούμε με τις αρχές και με τον δήμο στα σχέδια, για να αποκτήσουμε ένα γιατί μόνο έτσι μεγαλώνεις σαν σύλλογο. Πρέπει να έχεις το δικό σου “σπίτι” να προπονούνται οι ομάδες μαζί. Αυτή την στιγμή όμως, έχουμε ένα πολύ καλό στάδιο και εκεί προπονούμαστε. Από άποψη προπονητών, τεχνολογίας και χωρητικότητας του γηπέδου, είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, πολύ πιο καλό από της Ελλάδας. Το ισπανικό ποδόσφαιρο και το αγγλικό είναι τα κορυφαία στον κόσμο, όπως και ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός. Με τον κ. Τσακίρη επιλέξαμε αυτό τον χώρο γιατί δεν υπάρχει αυτή η τοξικότητα που υπάρχει στην Ελλάδα, η οποία δεν αφήνει τους κανονικούς ανθρώπους, σαν τον κ. Τσακίρη, να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Μάλλον, τους διώχνει. Όποτε, ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός της Ισπανίας μας επιτρέπει να κερδίσουμε ή να χάσουμε και μπορούμε να πανηγυρίσουμε ή να φύγουμε ήσυχα και να μην υπάρχει άρρωστη ατμόσφαιρα ή να αντιδρούν οι φίλαθλοι με έναν τρόπο… ακραίο. Δηλαδή εμείς αυτή την στιγμή, δεν έχουμε ξεκινήσει καλά στο πρωτάθλημα, ενώ περιμέναμε άλλα αποτελέσματα. Φεύγουμε από το γήπεδο χωρίς προβλήματα. Οι άνθρωποι είναι κανονικοί. Εντάξει, στεναχωριούνται, εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους με κόσμιο τρόπο και φεύγουν, πάνε σπίτια τους. Δεν κυνηγιόμαστε στους δρόμους όμως, όπως γινόταν στην Ελλάδα όταν χανόταν ένα παιχνίδι. Δηλαδή δεν θα συμβεί αυτό, δεν είναι αποδεκτό αυτό. Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, να είμαστε κανονικοί άνθρωποι. Ο κόσμος έχει πολύ υπομονή και στήριξη και δεν το περιμέναμε».

Η ελληνική αποικία στην Τεράσα
Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης δείχνει μία πληροφορία από το κινητό του, στον πρόεδρο, τον Τζόρντι Κουέστα.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Τσακίρης στάθηκε στην αντιμετώπιση που υπάρχει από μια ομάδα σε μεγάλο βαθμό “Ισπανοκρατούμενη” από άποψη επιτελείου, παικτών. «Πάρα πολύ θετική. Ίσως οι προπονητές έδειξαν μια μικρή προκατάληψη στον Μίκο και τον Λαμψιά αλλά γενικά οι προπονητές “φοβούνται” τους νέους και προτιμούν να βάζουν έμπειρους παίκτες. Με εμένα προσωπικά κανένα θέμα, ακόμα και την πρώτη περίοδο που δεν μιλούσα καθόλου ισπανικά. Τώρα είναι ακόμα καλύτερα». Με τον Νίκο Σπάρταλη να συμπληρώνει και να επιβεβαιώνει τον Έλληνα παράγοντα. «Κανονικά. Γενικά, υπάρχει σεβασμός».

Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Τσακίρης πρόσθεσε και την στήριξη που υπάρχει από τον κόσμο για την “ελληνική” προσπάθεια και το κλίμα που επικρατεί. «Ο κόσμος ναι δεν μεροληπτεί καθόλου. Κρίνει τον καθένα με βάση την αξία του. Θα στηρίξει, θα “κράξει” λίγο στα άσχημα αποτελέσματα, αλλά είναι ευγνώμων για αυτή την επένδυση που κάνουμε. Δεν συγκρίνεται το επίπεδο του κόσμου με το ελληνικό». O Έβανς Παυλόπουλος θυμήθηκε και εκείνος με την σειρά του την αντιμετώπιση από τους Ισπανούς. «Η αλήθεια είναι με επιφυλακτικότητα, σε όλα τα επίπεδα, στο διοικητικό και στο αγωνιστικό. Υπήρχε μία λογική επιφύλαξη διότι ερχόμαστε από μία χώρα, με έλλειψη ποδοσφαιρικής αξιοπιστίας. Δεν υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στην Ισπανία για το συνολικό ποδοσφαιρικό προϊόν της Ελλάδας και έχουν δίκιο. Οπότε μας αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη. Όχι με καχυποψία όμως! Όχι με άσχημο τρόπο! Μας άφησαν απλώς να δείξουμε ποιοι είμαστε. Μόλις κατάλαβαν ποιοι είμαστε, σε όλα τα επίπεδα, μας αγκάλιασαν και αυτή την στιγμή είμαστε αποδεκτοί και έχουμε ενσωματωθεί σε αυτή την κοινωνία. Εγώ νιώθω σαν το σπίτι μου, είμαι μισό μήνα εδώ και μισό στην Ελλάδα».

Ύστερα, η συζήτηση έφτασε στο δύσκολο στάδιο και αυτό αφορά τις ακαδημίες και την διαχείρισή της, βγάζοντας το δικό του παράπονο. «Αυτό που συμβαίνει με τους μικρούς παίκτες εδώ είναι “χειρότερο” από την άποψη ότι μια ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας έρχεται παίρνει το παιδί χωρίς αντίτιμο και έσοδα για εμάς. Τουλάχιστον στον Πανιώνιο με την κάθε πώληση νέου παίκτη, βάζαμε στα ταμεία περίπου 10.000 ευρώ». Με τον ίδιο να συμπληρώνει τους στόχους σχετικά με τις ακαδημίες. «Αυτό απέχει πολύ καθώς δεν υπάρχει καν προπονητικό κέντρο. Υπάρχει ένα οικόπεδο, το οποίο μπορεί να μας το παραχωρήσει ο δήμος, αλλά αυτές οι δουλειές χρειάζονται λεφτά που προσφέρει μόνο η Β’ Κατηγορία. Αν ανέβουμε βέβαια θα βελτιωθούν και οι ακαδημίες. Αλλά ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Πες ότι είσαι Ισπανός και μένεις την Τεράσα. Είσαι 30 λεπτά από τη Βαρκελώνη. Το αγόρι σου έχει ταλέντο. Γιατί να το πας στην Τεράσα και όχι στην Εσπανιόλ, την Χιρόνα ή ακόμα και την Μπαρτσελόνα. Αν ανέβουμε στην Β’ θα είναι πολύ πιο εύκολο να φέρουμε παίκτες, είτε από την Ελλάδα είτε την Λατινική Αμερική, που τρελαίνονται να παίξουν στην Ισπανία (για Α’ και Β’ Εθνική)».

Παράλληλα, ο Έβανς Παυλόπουλος μας αποκάλυψε το βασικό πρόβλημα που υπάρχει στον σύλλογο. «Εκεί έχουμε βασικό πρόβλημα. Πρέπει πρώτα να δούμε πως θα οργανώσουμε την πρώτη ομάδα και μετά θα ασχοληθούμε με τις ακαδημίες. Αλλά αντιμετωπίζουμε και εκεί το ίδιο πρόβλημα με τους Ισπανούς παίκτες. Έχουμε εκεί ένα παιδί, 14 ετών, και πήγα να δω την ομάδα να παίζει και… τρελάθηκα! Είναι σίγουρο πως αυτό το παιδί στο τέλος της χρονιάς θα μας το πάρει ή η Μπαρτσελόνα ή η Χιρόνα ή η Εσπανιόλ. Είναι σίγουρο, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αυτό είναι πρόβλημα. Πρέπει να οργανωθούμε, να ανέβουμε κατηγορία, ώστε ο παίκτης να θέλει να μείνει στην Τεράσα. Να μην υπάρχει κανένας λόγος για να φύγει. Γιατί όταν είσαι σε Segunda Division, δεν θα φυγει ο μικρός, θα μείνει! Τότε θα υπάρχουν περισσότερα χρήματα για τον ίδιο, για την ομάδα, για όλους και έτσι θα είναι όλοι ικανοποιημένοι. Δεν θα φύγει 12-13 ετών χωρίς να πάρεις ούτε ένα ευρώ από τον παίκτη και χωρίς να εκμεταλλευτείς την αγωνιστική του παρουσία κάπως. Ένα παράδειγμα είναι και ο Τσάβι, ο οποίος ξεκίνησε στην Τεράσα και μετά πήγε στην Μάσια (σ.σ. ακαδημίες Μπαρτσελόνα). Είναι ο Τσάβι που όλοι ξέρουμε. Ο εξαίρετος ποδοσφαιριστής και πλέον προπονητής της Μπαρτσελόνα».

Η ελληνική αποικία στην Τεράσα
O πρόεδρος, Τζόρντι Κουέστα, με τον Έλληνα παράγοντα, Κωνσταντίνο Τσακίρη, παρακολουθώντας έναν αγώνα της Τεράσα.

Το μεγαλύτερο παράπονο κατέθεσε, ωστόσο, ο Κώστας Τσακίρης, καθώς δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο “φρένο” για την αγορά των Ελλήνων νεαρών ποδοσφαιριστών. «Θα ήθελα να πω ότι οι Ισπανοί είναι πολύ καλοί στο ποδόσφαιρο, στην Ελλάδα οι Έλληνες είναι λίγοι, εδώ οι περισσότερες ομάδες απαρτίζονται από τους Ισπανούς. Ίσως όχι η Ρεάλ Μαδρίτης αλλά είναι ομάδα που στοχεύει στο Champions League κάθε χρόνο. Και οι Ισπανοί είναι καλοί σε όλα τα αθλήματα. Αλλά το ελληνικό στοιχείο δεν νομίζω να συνεχιστεί δυστυχώς, την πάτησα με τις ομάδες Β’ στην Ελλάδα. Δύσκολο να βρεις παίκτες πλέον. Για μένα, είναι ένας “βραχνάς” αυτές οι τέσσερις Β’ ομάδες στην Super League 2».

Με τον τεχνικό διευθυντή να προσθέτει την δική του εκδοχή για το “παρκάρισμα” των Ελλήνων παικτών και στο λόγο που μπορεί να μπει ένα “στοπ” στην ελληνική αγορά.  «Εκεί χάνεται ένα κομμάτι (σ.σ. από την Τεράσα). Αυτό είναι η αλήθεια. Βέβαια, έτσι όπως γίνεται στην Ελλάδα, γίνεται για να “παρκάρουν” μερικά συμβόλαια, με τα οποία δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν. Δυο χρόνια λειτουργεί αυτός ο θεσμός και πιστέψτε με, αν κάνετε μία μικρή έρευνα, ούτε ένα από αυτά τα παιδιά που παίζουν στις Β’ ομάδες δεν έχει πάει στην πρώτη ομάδα. Ούτε ένα! Μόνο ο Ντόι του Ολυμπιακού, συγκυριακά. Τον Τζίμα τον πέρασε ο ΠΑΟΚ γρήγορα από δύο ματς με την Β’ και τον ανέβασε κατευθείαν πάνω. Είναι όμως κάτι το οποίο μπορεί να σε “φρενάρει” κάπως, αλλά από την άλλη… εγώ πιστεύω στον Έλληνα παίκτη. Είναι πολύ καλοί σε αυτές τις ηλικίες! Ο Έλληνας “χαλάει” περνώντας τα 20 γιατί τους μεταχειριζόμαστε λάθος. Αργούμε να τους βάλουμε (σ.σ. να παίξουν), αργούμε να τους πιστέψουμε και τα παιδία ή καταλήγουν στο πουθενά ή δεν βγαίνουν μπροστά την κατάλληλη στιγμή. Αν βιαστείς να τον βγάλεις μπροστά, μπορεί να τον κάψεις! Αν αργήσεις, μπορεί να τον κάψεις επίσης! Εμείς λοιπόν δεν τους βγάζουμε μπροστά γιατί φοβόμαστε (σ.σ. στο ελληνικό ποδόσφαιρο), αργούμε και τους καίμε. Όταν θα βγει στην σωστή ηλικία, ο Έλληνας παίκτης δεν υπολείπεται καθόλου! Εγώ πιστεύω στον Έλληνα παίκτη. Απλά πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να φύγουν από την προστασία του σπιτιού τους, γιατί ως Έλληνες το έχουμε αυτό. Να τολμήσουν παραπάνω, να έρθουν σε μια προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα, να ανοίξουν οι ορίζοντες στο μυαλό τους, να δουν κάτι άλλο και πιστεύω ερχόμενοι εδώ μόνο καλό μπορεί να κάνει στην καριέρα τους! Και μόνο καλό!»

Επιμέλεια: Γιώργος Γατής – Στέφανος Πάπα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ