Σκέψεις για εφαρμογή salary cap στην Premier League

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Κρίσταλ Πάλας, Στιβ Πάρις, διενεργούνται συζητήσεις για την περεταίρω “αυστηροποίηση” του οικονομικού “ορίου” που μπορούν να ξοδεύουν οι ομάδες της Premier League.

Κατά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, η Premier League “κατέρριψε” όλα τα ρεκόρ μεταγραφών, με το συνολικό ποσό που ξόδεψαν οι ομάδες της κατηγορίας σε αγορές ποδοσφαιριστών να “κυμαίνεται” στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, οι σύλλογοι των υπόλοιπων τεσσάρων κορυφαίων πρωταθλημάτων έβγαλαν από τα ταμεία τους 2,9 δισεκατομμύρια. Αυτή η κατάσταση φανερώνει το οικονομικό “χάσμα” της Premier League με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, καθώς και την δυνατότητα όλων των ομάδων να προβαίνουν σε ακριβές αγορές ποδοσφαιριστών.

Παρ’ όλα αυτά, αν επικεντρωθεί κανείς στις ομάδες του πρωταθλήματος, θα παρατηρήσει και εκεί οικονομικές αποκλείσεις. Οι σύλλογοι με ισχυρές διοικήσεις (όπως η Μάντσεστερ Σίτυ, η Νιούκαστλ και η Άρσεναλ) έχουν να διαχειριστούν περισσότερους οικονομικούς πόρους για μεταγραφές, κάτι που δεν μπορούν να καλύψουν οι ομάδες των “χαμηλών” θέσεων του πρωταθλήματος ή κάποιες με “ασθενέστερη” οικονομική σύνθεση και προϋπολογισμό.

Κάπως έτσι έχουν επανέλθει οι συζητήσεις για την εφαρμογή ενός είδους salary cap στην Premier League. Υπενθυμίζεται πως η Premier League αναμένεται να ακολουθήσει ένα οικονομικό μοντέλο που είναι προσκείμενο με τις διατάξεις της UEFA, σύμφωνα με το οποίο οι ομάδες μπορούν να ξοδεύουν το 85% των κερδών τους. Ο πρόεδρος της Κρίσταλ Πάλας, Στιβ Πάρις, όμως, σε συνέντευξή του στους “Times”, έφερε στο προσκήνιο την μείωση του ποσοστού στο 70%, κάτι που θα διατηρήσει τον ανταγωνισμό των ομάδων και δε θα επιτρέψει να “οξυνθεί” το οικονομικό “βάραθρο” μεταξύ των συλλόγων. Βέβαια, κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην το δεχτούν “ομαλά” οι μεγάλοι σύλλογοι της “Γηραιάς Αλβιώνας“.

Επιπροσθέτως, ο Πάρις στάθηκε και στους Σαββατιάτικους μεσημβρινούς αγώνες πρωταθλήματος, οι οποίοι δεν μεταδίδονται τηλεοπτικά στην Αγγλία. Ανέφερε πως αυτή η “συνήθεια” δεν πρέπει να αλλάξει, διότι ενισχύει την παρουσία του κόσμου στα γήπεδα και, συνεπώς, “τονώνει” οικονομικά τις ομάδες.//ΓΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ