Σαραβάκος και… ΓΚΟΛ

Η Εθνική Ελλάδας έκανε «παρέλαση» το 1987 στην Ολλανδία, αποσπώντας για πρώτη φορά θετικό αποτέλεσμα (1-1) από τους «οράνιε».

Στις 25 Μαρτίου 1987, σε μια ονειρεμένη βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Δημήτρη Σαραβάκο. Το γκολ που πέτυχε ο επιθετικός του Παναθηναϊκού ήταν το πρώτο που έβαζε η Ελλάδα στα ματς που είχε δώσει έως τότε με τους Ολλανδούς.

Σαραβάκος και… ΓΚΟΛ

Η υπερομάδα του Ρίνους Μίχελς, αντιμετώπισε υπεροπτικά τους διεθνείς μας. Οι Ολλανδοί θεώρησαν ότι εύκολα θα πάρουν τη νίκη και θα εδραιωθούν στην κορυφή του ομίλου για την πρόκριση στην τελική φάση του EURO 1988. Υποχρεώθηκαν όμως πολύ νωρίς να αναθεωρήσουν, καθώς μόλις στο 6΄ έγινε το 0-1.

«Ο Σαραβάκος αιφνιδιάζει την ολλανδική άμυνα και με έξυπνο τρόπο στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Γκολ!!!», έλεγε στην τηλεοπτική μετάδοση του ματς ο ασύγκριτος Γιάννης Διακογιάννης, με όλους τους Έλληνες να απολαμβάνουν τις στιγμές. Η Εθνική μας που ξεκίνησε τον αγώνα στο «Ντε Κουίπ» του Ρότερνταμ, με αρχικό στόχο να μη διασυρθεί από τους Ολλανδούς, ήταν έτοιμη για το… θαύμα.

Σαραβάκος και… ΓΚΟΛ

Στο γήπεδο που ο «μικρός» είχε πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο του 1984 την πρώτη εμφάνισή του με τον Παναθηναϊκό στα Κύπελλα Ευρώπης (0-0 με τη Φέγενορντ), μας απογείωσε με τη «ζωγραφιά» του στο ξεκίνημα του αγώνα. Ο Σαραβάκος έκανε το τέλειο πλασέ, εξουδετερώνοντας τον Ρόναλντ Κούμαν και τον Χανς Φαν Μπρόικελεν που είχε κάνει έξοδο…

Μετά το 0-1 καλούμασταν να αντέξουμε στην άμυνα. Όσο περνούσε ο χρόνος οι Ολλανδοί πίεζαν ολοένα και περισσότερο. Ειδικά στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου η κατάσταση ήταν υπερβολικά δύσκολη. Στο 56΄ ο Μάρκο Φαν Μπάστεν ισοφάρισε και όλα έδειχναν ότι το ματς είχε χαθεί για την Ελλάδα. Όμως, παρότι ακολούθησαν αρκετές μεγάλες ευκαιρίες για τους γηπεδούχους, γκολ δεν μπήκε (1-1 τελικό).

Η σύνθεση της Ελλάδας στο «Ντε Κουίπ»: Θεολόγης Παπαδόπουλος, Στράτος Αποστολάκης (71΄ Πέτρος Ξανθόπουλος), Νίκος Βαμβακούλας, Στέλιος Μανωλάς, Πέτρος Μίχος, Ανδρέας Μπονόβας (82΄ Γιώργος Σκαρτάδος), Δημήτρης Σαραβάκος, Κώστας Αντωνίου, Νίκος Αναστόπουλος, Τάσος Μητρόπουλος, Σάββας Κωφίδης (προπονητής: Μίλτος Παπαποστόλου).

Σαραβάκος και… ΓΚΟΛ

Άθλος για την Εθνική Ελλάδας που έγινε θέμα συζήτησης στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Η ισοπαλία στο Ρότερνταμ, διατηρούσε τις ελπίδες μας για την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Ειδικά μετά και τη νίκη επί της Πολωνίας στο Ολυμπιακό Στάδιο με 1-0, ο ενθουσιασμός ήταν τεράστιος. Η Ελλάδα ήταν έτοιμη να γράψει ιστορία, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε για δύο λόγους. Καταρχάς διότι ηττήθηκε με 3-0 από την Ουγγαρία στις 14 Οκτωβρίου, στον καθοριστικό αγώνα στη Βουδαπέστη (εφιαλτική βραδιά με τον Λάγιος Ντέταρι να ανοίγει το σκορ στο 3΄) και ακολούθως γιατι η UEFA πρόσφερε χέρι βοηθείας στους ισχυρούς Ολλανδούς των διάσημων ποδοσφαιριστών.

Οι «οράνιε» τιμωρήθηκαν για τον τραυματισμό του τερματοφύλακα της Κύπρου Αντρέα Χαρίτου από ρίψη κροτίδας στον αγώνα των δύο ομάδων. Παρότι το ματς συνεχίστηκε, οι Κύπριοι έκαναν ένσταση και δικαιώθηκαν. Οι Ολλανδοί μηδενίστηκαν, αλλά η απόφαση άλλαξε λίγες ημέρες αργότερα. Προς γενική έκπληξη, η δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων της UEFA αποφάσισε την επανάληψη του αγώνα…

Ελλάδα και Πολωνία αντέδρασαν έντονα, χωρίς όμως οι διαμαρτυρίες τους να διαφοροποιήσουν την κατάσταση. Οι Ολλανδοί προκρίθηκαν, παίζοντας το τελευταίο ματς του ομίλου στο γήπεδο της Ρόδου στις 16 Δεκεμβρίου, με τη δεύτερη ομάδα της Ελλάδας. Αυτή ήταν η απόφαση της ΕΠΟ, μετά την «παρωδία» που προέκυψε στο Ολλανδία – Κύπρος!!!

Σαραβάκος και… ΓΚΟΛ

Στον όμιλο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1988, η Ολλανδία ήταν εξ αρχής το απόλυτο φαβορί. Σπουδαία ομάδα, γεμάτη ποιότητα. Ελάχιστοι περίμεναν ότι θα απειλούνταν οι «τουλίπες» των Ρουντ Γκούλιτ, Μάρκο Φαν Μπάστεν, Φρανκ Ράικαρντ, Ρόναλντ Κούμαν, Χανς Φαν Μπρόικελεν, Τζον Φαν Σχιπ (κάθισε στον πάγκο της Εθνικής μας το 2019). Στο ξεκίνημα μόνο η εξαιρετική Πολωνία έδειχνε ικανή να τους προβληματίσει, καθώς στην πρεμιέρα απέσπασε λευκή ισοπαλία στο Άμστερνταμ. Η Ουγγαρία και η Ελλάδα ήταν τα αουτσάιντερ του ομίλου.

Οι Ολλανδοί τα κατάφεραν έστω και με περιπετειώδη τρόπο. Προκρίθηκαν στην τελική φάση, αν και δε νίκησαν εντός έδρας την Ελλάδα και την Πολωνία. Εκμεταλλεύτηκαν το «δώρο» της UEFA μετά τα όσα συνέβησαν στην αναμέτρηση με την Κύπρο και βρέθηκαν στο μεγάλο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό ραντεβού το καλοκαίρι του 1988 στα γήπεδα της Γερμανίας.

Σαραβάκος και… ΓΚΟΛ

Εκεί όπου έσπασαν την… κατάρα των χαμένων τελικών των Μουντιάλ 1974 και 1978, κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους το τρόπαιο σε κορυφαία διοργάνωση. Με «σημαιοφόρο» τον Μάρκο Φαν Μπάστεν νίκησαν στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση και ανέβηκαν στην ποδοσφαιρική κορυφή της Ευρώπης…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ