Πειθαρχική διαδικασία από την FIFA για τον Ρουμπιάλες

Η FIFA ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ότι έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασίας εναντίον του για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της απονομής της γυναικείας εθνικής ομάδας.

Mε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα (24/8), η FIFA ανέφερε ότι κίνησε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του Λουίς Ρουμπιάλες.

Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου φίλησε στο στόμα την παίκτρια της εθνικής Ισπανίας Χενι Ερμόσο κατά την τελετή απονομής μεταλλίων μετά τη νίκη της (1-0) επί της Αγγλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Η πειθαρχική επιτροπή της FIFA ενημέρωσε σήμερα τον κ. Λουίς Ρουμπιάλες, πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (RFEF), ότι έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον του για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 20 Αυγούστου 2023, στο τέλος του αγώνα της FIFA Γυναικών Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τα γεγονότα μπορεί να αποτελούν παραβάσεις του άρθρου 13 παράγραφοι 1 και 2 του Πειθαρχικού Κώδικα της FIFA».

Το άρθρο 13 του κώδικα ασχολείται με την «προσβλητική συμπεριφορά» παικτών και αξιωματούχων, ιδίως με «παραβίαση των βασικών κανόνων αξιοπρεπούς συμπεριφοράς» και «συμπεριφορά με τρόπο που φέρνει το άθλημα σε ανυποληψία».

Ο Ρουμπιάλες, που αρχικά αποκάλεσε τους επικριτές του «ηλίθιους», ζήτησε συγνώμη αργά τη Δευτέρα, αλλά δεν κατάφερε να καταπνίξει τον σάλο που δημιουργήθηκε.

Η δεύτερη αναπληρώτρια πρωθυπουργός Γιολάντα Ντίαθ ζήτησε την παραίτηση του Ρουμπιάλες επειδή «χωρίς καμία αμφιβολία επιτέθηκε σε μια γυναίκα».

Το γυναικείο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ισπανίας, Liga F, ζήτησε την απόλυση του Ρουμπιάλες και είπε ότι είχε υποβάλει καταγγελία στον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Αθλητισμού (CSD) για τις «πολύ σοβαρές ενέργειες και συμπεριφορά του».

Η Ερμόσο, η οποία είπε μετά τον τελικό ότι δεν της άρεσε το φιλί του Ρουμπιάλες, πρόσθεσε την Τετάρτη ότι το σωματείο της FUTPRO και το πρακτορείο της TMJ «φροντίζουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μου».

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι πράξεις όπως αυτές που έχουμε δει δεν θα μείνουν ποτέ ατιμώρητες, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις και ότι θα υιοθετηθούν τα υποδειγματικά μέτρα για την προστασία των γυναικών ποδοσφαιριστών από ενέργειες που πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτες», είπε.

Η χειρονομία του Ρουμπιάλες έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ισπανία. Κληθείς να πει τη γνώμη του για αυτή την υπόθεση, ο Κάρλο Αντσελότι, προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα (24/8) ότι αυτό το επεισόδιο «δεν τον ευχαριστούσε» και ότι «δεν ήταν συμπεριφορά αντάξια ενός προέδρου ομοσπονδίας».//Μ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ