Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών: Θα πληρωθούν για πρώτη φορά από τη FIFA

 

Μεγάλη στιγμή για το γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς οι παίκτριες που θα συμμετάσχουν στους ομίλους, αλλά και οι νικήτριες, θα λάβουν την αμοιβή τους απευθείας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Όλα έτοιμα για το Παγκόσμιο κύπελλο γυναικών που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Όπως έγινε γνωστό, για πρώτη φορά οι παίκτριες που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση θα πληρωθούν απευθείας από την FIFA.

Συγκεκριμένα, θα λάβουν 270.000 $ η καθεμία, ενώ κάθε άτομο που αγωνίζεται στη φάση των ομίλων θα κερδίσει $30.000. Το ποσό θα αυξάνεται όσο προχωρά η ομάδα με τα νούμερα να ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς που λαμβάνει κάθε παίκτρια στους συλλόγους τους, με το μέσο όρο να φτάνει τις 14.000 $.

Το σωματείο παικτών, FIFPRO, ανέφερε μετά από αυτή την εξέλιξη: «Το αποτέλεσμα μιας τεράστιας παγκόσμιας συλλογικής δράσης από περισσότερους από 150 παίκτριες εθνικών ομάδων».

Η FIFPRO έστειλε επιστολή στη FIFA, τον Νοέμβριο υπογεγραμμένη από 150 διεθνείς παίκτριες, ζητώντας ισότητα ενώ περιλάμβανε απαίτηση για τις παίκτριες να λάβουν άμεσα ένα σημαντικό μερίδιο από τα χρηματικά έπαθλα.

Οι παίκτριες ανέφεραν στην επιστολή τους:

«Πολλές παίκτριες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών έρχονται στο τουρνουά ως ερασιτέχνες ή ημιεπαγγελματίες, κάτι που υπονομεύει την προετοιμασία τους και, με τη σειρά του, την ποιότητα του ποδοσφαίρου που βλέπουμε στο γήπεδο. Πολλές παίκτριες δεν έχουν συμφωνία με τις ενώσεις-μέλη τους για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν δίκαιη και δίκαιη μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης μιας εγγυημένης αποζημίωσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο, για παράδειγμα, ως μέρος του χρηματικού έπαθλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από το διαθέσιμο χρηματικό έπαθλο, οι παίκτριες δεν λαμβάνουν μερίδιο σε αυτό που προσπαθούν να κερδίσουν στο γήπεδο – ένα μερίδιο που θα υποστήριζε την καριέρα και τα προς το ζην. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους συναθλητές μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε όλο τον κόσμο που δεν είναι ακόμα πλήρως επαγγελματίες».

Η FIFA θα πληρώσει 152 εκατομμύρια δολάρια πολύ περισσότερα από τα 50 εκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν το 2019:

110 εκατομμύρια δολάρια διατίθενται στο ταμείο που βασίζεται στην απόδοση,
11,5 εκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για το πρόγραμμα παροχών του συλλόγου
και επιπλέον 30,7 εκατομμύρια δολάρια καταβάλλονται ως χρήματα προετοιμασίας.

Οι ομάδες θα λάβουν $1.560.000 για τη φάση των ομίλων με το ποσό αυτό να αυξάνεται στα $4.290.000 (£3.449.117) για τους νικητές.//Μ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ