Ο Τσέφεριν προειδοποιεί την Ιταλία

«Αν το κείμενο παραμείνει έτσι, θα πρέπει να αποκλείσουμε τις ιταλικές ομάδες από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα», αυτά ήταν τα λόγια που είπε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν μπροστά στον υπουργό Αθλητισμού της Ιταλίας, Αντρέα Αμπόντι.

Αφορμή στάθηκε ο αγώνας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, όπου η «σκουάντρα ατζούρα» του Σπαλέτι αποκλείστηκε από την Ελβετία στη φάση των «16» του EURO 2024.

Όπως εξηγεί η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν ξεκάθαρος, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την Ιταλία να δει τις ομάδες της να αποκλείονται από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Το θέμα της συζήτησης αφορά την τροπολογία Μουλέ στο διάταγμα για τον Αθλητισμό και την Εκπαίδευση, που προβλέπει την αυτονομία των πρωταθλημάτων από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Το συγκεκριμένο κείμενο στοχεύει να δώσει πλήρη καταστατική, κανονιστική, οργανωτική και διοικητική αυτονομία στις Λίγκες, το δικαίωμα να έχει η Serie Α δεσμευτική γνώμη για τα ψηφίσματα της Ομοσπονδίας (FIGC) που την αφορούν και τη δυνατότητα προσφυγής κατά της αθλητικής δικαιοσύνης απευθείας στο περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο του Λάτσιο, με απλά λόγια, στην πράξη διαλύει την αυτονομία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.  

Μια τροπολογία που, σύμφωνα με την UEFA, είναι απαράδεκτη. «Κινδυνεύετε να ακολουθήσετε διαδικασίες παράβασης», πρόσθεσε ο Τσέφεριν. Ο Αμπόντι υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι αυτό το κείμενο θα εξαφανιστεί.

«Δεν υπάρχει πλέον», του είπε αυτοπροσώπως πριν από μια εβδομάδα. «Η τροπολογία θα εγκριθεί στην Επιτροπή. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι όσα θα παρουσιαστούν θα έχουν υποστεί “βαθιά αναδιατύπωση”». Για την UEFA, η εξωτερική προσφυγή στην αθλητική δικαιοσύνη δεν μπορεί να παραμείνει, ούτε η δεσμευτική γνώμη της Serie A για τις αποφάσεις της FIGC.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των ομάδων της Serie A: ο κίνδυνος παραβίασης είναι πολύ υψηλός και το θέμα έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων και σκέψεων στο τελευταίο συμβούλιο της Λίγκας, καθώς αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να πει κάποιος ποιες θα είναι οι συνέπειες. 

Στην πραγματικότητα, ουδείς φαντάζεται ότι η UEFA θα μπορούσε να αποκλείσει ιταλικούς συλλόγους από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει. Και πάνω από όλα μπορεί να ανοίξει ένα σημαντικό ρήγμα μεταξύ των ιταλικών συλλόγων και του ευρωπαϊκού φορέα, τη στιγμή ακριβώς θα πρέπει να συνεργαστούν για το EURO 2032.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ