Ο λόγος που σχεδόν… ναυάγησε η μεταγραφή Αλεξανδρόπουλου

 

Για έναν απίθανο λόγο έμεινε στην κόψη του ξυραφιού η μεταγραφή του Αλεξανδρόπουλου από τον Παναθηναϊκό στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ενώ οι δύο ομάδες είχαν συμφωνήσει σε όλα από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, προέκυψε ένα σημαντικό «αγκάθι»: ο ελληνικός στρατός!

Ο 21χρονος διεθνής μέσος υπηρετεί την στρατιωτική θητεία του από τον περασμένο Μάρτιο και έχει μπροστά του περίπου έξι μήνες μέχρι να πάρει το απολυτήριο. Παραδοσιακά, οι υποχρεώσεις τους στο στράτευμα δεν δημιουργούν πρόβλημα στους αθλητές των μεγάλων ομάδων, ειδικά όταν είναι και διεθνείς. Οι περισσότεροι εκπληρώνουν τυπικά τη θητεία τους σε υπηρεσίες όπου εμφανίζονται από ελάχιστα έως καθόλου, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα όσον αφορά στις προπονήσεις και τη συμμετοχή τους στους αγώνες των ομάδων τους.

Με το εξωτερικό, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν μπορείς να υπηρετείς τη θητεία σου και να αγωνίζεσαι ταυτόχρονα σε ομάδα έξω από τα ελληνικά σύνορα. Επί των ημερών του Γιάννη Ιωαννίδη στο υφυπουργείο Αθλητισμού, είχε ψηφιστεί (με δικές του ενέργειες) ένας νόμος που επέτρεπε τη διακοπή της θητείας των αθλητών εάν υπήρχε σημαντικός αθλητικός λόγος, όπως η μεταγραφή τους σε ομάδα του εξωτερικού. Οι λόγοι ήταν προφανείς: μια καθυστέρηση κάποιων μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία του αθλητή, πολύ πιθανόν να ακύρωνε μια μεταγραφή που θα ήταν για τον ίδιο ευκαιρία ζωής και για την ομάδα του (και το Δημόσιο) μια σημαντική πηγή εσόδων, χώρια την προβολή που θα είχε ο ελληνικός αθλητισμός γενικότερα. Η διάταξη αυτή είχε επιτρέψει παλαιότερα σε πολλούς Έλληνες αθλητές να διακόψουν τη θητεία τους και να μεταγραφούν σε ομάδες του εξωτερικού χωρίς κανένα τυπικό πρόβλημα. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε όμως και υπάρχει πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα που τώρα ταλαιπώρησε τον Αλεξανδρόπουλο και αύριο – μεθαύριο θα φέρει στην ίδια δύσκολη θέση κι άλλους αθλητές.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει συνήθως καλή διάθεση από τις στρατιωτικές υπηρεσίες και εξασφαλίζεται με διάφορους νομιμοφανείς τρόπους η διακοπή της στρατιωτικής θητείας των αθλητών που μεταγράφηκαν στη διάρκειά τους σε ομάδες του εξωτερικού. Στην περίπτωση του Αλεξανδρόπουλου προέκυψαν δυσκολίες γιατί ο καθ’ ύλην αρμόδιος στρατιωτικός δεν ήταν φίλαθλος και αδυνατούσε να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα του θέματος, με συνέπεια η άρνησή του να εγκρίνει τη διακοπή της στράτευσης, να προκαλέσει τρομερή αναστάτωση μέχρι να βρεθεί η λύση σε ανώτερο επίπεδο. Ο παίκτης πήρε την Παρασκευή ολιγοήμερη άδεια να μεταβεί στο εξωτερικό και δεν είχε υπογράψει συμβόλαιο μέχρι να κλείσει και τυπικά τη Δευτέρα το θέμα της διακοπής της στράτευσής του.

Είναι ένα ζήτημα που θα ταλαιπωρήσει κι άλλους αθλητές τα επόμενα χρόνια, με κίνδυνο να μείνει στάσιμη η καριέρα τους και να χαθούν εισροές πολλών εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα, στερώντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να αναπτυχθεί – προβληθεί ο ελληνικός αθλητισμός. Μια νέα νομοθετική ρύθμιση είναι απαραίτητη για να τακτοποιηθεί με συγκεκριμένους κανόνες το ζήτημα ώστε να μην καταφεύγουν κάθε φορά οι αρμόδιοι σε αλχημείες προκειμένου να βρίσκουν λύσεις.

Χρ. Κοντός


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ