Μάνταλος: «Τι θα λέγατε για τετράδα Ελλήνων διαιτητών στον αγωνιστικό χώρο με ξένο στο VAR;» (audio)

Ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔ, Σταύρος Μάνταλος, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και την εκπομπή “Τελευταία Σελίδα” με τον Δημήτρη Μαλισιώβα, κάνοντας τον απολογισμό του πρώτου γύρου. 

Ο κ. Μάνταλος μίλησε εφ’ όλης της ύλης, απαντώντας, παράλληλα, σε “καυτά” ερωτήματα, όπως για τον έλεγχο της διαιτησίας, τις περίφημες γραμμές του VAR, τη φυγή Μπένετ, τον Ολυμπιακό και την πρόοδο των Ελλήνων διαιτητών, αποκαλύπτοντας πως η ΚΕΔ προετοιμάζεται για Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπυ του Ιανουαρίου, με την παρουσία ξένων στα VAR.

Σχετικά με την παρουσία των Ελλήνων διαιτητών στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος και τα μελλοντικά σχέδια της ΚΕΔ, ο κ. Μάνταλος ανέφερε: «Παρατηρούμε μια σταδιακή πρόοδο των Ελλήνων σε αυτόν τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος και αυτό μας δίνει δύναμη για περισσότερη δουλειά στο μέλλον. Στο ερώτημα σας για το αν θα τελειώσει το πρωτάθλημα στην περίπτωση που δεν θα έλθουν ξένοι διαιτητές, όπως είχε γραφτεί στον Τύπο, θα σας πω τούτο: η αλήθεια είναι πως παρατηρείται μια δυσκολία στην έλευση ξένων διαιτητών τον Ιανουάριο για διάφορους λόγους. Από τους αγώνες των πρωταθλημάτων στις χώρες τους, μέχρι τις διακοπές ή τραυματισμούς πολλών, οπότε τι θα λέγατε για τετράδα Ελλήνων διαιτητών στον αγωνιστικό χώρο με ξένο στο VAR; Νομίζω πως πρέπει να δώσουμε επιτέλους “ψήφο” εμπιστοσύνης στους Έλληνες. Ήταν ένας δύσκολος πρώτος γύρος, καθώς υπήρξε η αποχώρηση του κ. Μπένετ και η έλευση του κ. Φρόιντφελντ, άρα υπήρξε ένα μεταβατικό στάδιο. Η ΚΕΔ διοργανώνει σεμινάρια, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε το μήνυμα για ενιαία σφυρίγματα. Πλέον με απόφαση της ΕΠΟ, μέσω YouTube, θα συγκεντρώνουμε επίμαχες φάσεις και θα τις αναλύουμε. Το θέμα είναι πώς ένας διαιτητής, μέσω εκπαίδευσης, να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο και να σφυρίξει σωστά και ενιαία».

Στο ερώτημα αν διοικεί αυτός την ΚΕΔ ,όπως υποστηρίζει ο Ολυμπιακός ,ο αξιωματούχος της ΕΠΟ απάντησε: «Τα κλειδιά της διαιτησίας τα είχε ο κ. Μπένετ και πλέον ο κ Φρόιντφελντ. Με στενοχωρεί που ο Ολυμπιακός με έχει στα ..μανταλάκια των εφημερίδων του, αλλά κάνει λάθος. Όλες οι άλλες ομάδες βλέπουν την προσπάθεια μας για μια καλή ελληνική διαιτησία. Εγώ λοιπόν είμαι αντιπρόεδρος και εκπαιδευτής. Τον πρόεδρο της ΚΕΔ ουσιαστικά τον βοηθάω, δίνοντας του το “κλίμα” που επικρατεί, αφού είναι ξένος στη χώρα μας».

Όσον αφορά τη φημολογία πως η διαιτησία ελέγχεται από την ΑΕΚ, η απάντηση του Καβαλιώτη παράγοντα ήταν σαφής: «Πρέπει να αφήσουμε πίσω τις “καφενειακές” συζητήσεις στην Ελλάδα, αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Αν ίσχυε αυτό, μπορείτε να μου πείτε γιατί η ΑΕΚ “άφησε” τέσσερις βαθμούς σε Αγρίνιο και Σέρρες; Μπήκαμε στο δεύτερο γύρο του ανταγωνιστικότερου πρωταθλήματος όλων των εποχών και αυτό είναι το αληθές, όχι η φήμη που αναφέρατε. Ό Έλληνας διαιτητής, όπως είπατε, παίζει με το “πιστόλι στον κρόταφο”, δηλαδή υπό πίεση. Η πίεση δημιουργεί συνθήκες σκληρότερης δουλειάς κι αυτό κάνουμε στην ΚΕΔ με τους διαιτητές».

Ο κ. Μάνταλος ρωτήθηκε και για τις περίφημες “γραμμές” οφσάιντ που έχουν προκαλέσει πληθώρα συζητήσεων: «Όντως υπάρχει συζήτηση. Όμως υπάρχει και η αλήθεια ,πως κανένα ξένο χέρι δε βάζει τις περίφημες “γραμμές”. Όλα γίνονται βάσει πρωτοκόλλου. Τα υπόλοιπα είναι για να λέγονται».

Τέλος, αναφερόμενος στις επαφές με τους φορείς, μετά τις απειλές που οδήγησαν στην αποχή των διαιτητών, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔ τόνισε πως έχουν εμπιστοσύνη στις αρχές αφού τους υποσχέθηκαν τοποθέτηση καμερών στα αποδυτήρια, παρουσία αστυνομικού έξω από τα αποδυτήρια και την διακριτική παρακολούθηση του ταξί των διαιτητών από και προς το γήπεδο. Συμπλήρωσε πως τα περιστατικά βίας και οι απειλές “ατσαλώνουν” την οικογένεια της διαιτησίας, ενώ αποκάλυψε πως και ο ίδιος έπεσε θύμα κλοπής της μηχανής του, την εποχή που διεκόπη η απόσπαση του στην Αθήνα. Τέλος απηύθυνε έκκληση προς όλους λέγοντας  χαρακτηριστικά: «Αφήστε μας να δουλέψουμε και κρίνετέ μας αυστηρά. Αλλά παρακαλώ αφήστε μας σε ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον κι όχι τοξικό».//

Aκούστε όσα είπε ο Σταύρος Μάνταλος στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ