100 ημέρες πριν την σέντρα (ΦΩΤΟ)

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, το Παγκόσμιο Κύπελλο πλησιάζει και σίγουρα δεν θα είναι όπως το έχουμε συνηθίσει. Η αυλαία θα ανοίξει στο Αλ Μπάιτ, στο παιχνίδι Κατάρ-Εκουαδόρ (20/11, 19:00 τοπική ώρα) στην Αλ Κορ. Ωστόσο υπάρχουν ιδιαιτερότητες που αξίζουν την προσοχή μας συνολικά για τη διοργάνωση.

Τη διεξαγωγή του Μουντιάλ (σ.σ. πρώτο σε μουσουλμανική χώρα) την έχουμε στο μυαλό μας, αρχές Ιουνίου, ενώ έχουμε προμηθευτεί… παγωμένη μπύρα, έχοντας την κατάλληλη ποδοσφαιρική παρέα. Αυτή τη φορά όμως, θα το δούμε με μπουφάν και καλοριφέρ. Η έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι προγραμματισμένη για τις 20 Νοεμβρίου και πρόκειται να ρίξει αυλαία στις 18 Δεκεμβρίου, με τις καιρικές συνθήκες να καθορίζουν όχι μόνο την ώρα έναρξης των αγώνων, αλλά και τις τακτικές των ομάδων, ενώ οι παίκτες θα μετρήσουν δυνάμεις και αντοχές.

100 ημέρες πριν την σέντρα (ΦΩΤΟ)

Οι καινοτομίες του Μουντιάλ

Οι 32 συμμετέχουσες χώρες χωρίστηκαν σε 8 ομίλους, που θα αγωνίζονται σε 8 διαφορετικά στάδια και σε 5 πόλεις του Κατάρ. Αυτό είναι και το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα έχουμε αυτό τον αριθμό ομάδων, καθώς από το επόμενο του 2026, οι χώρες που θα πάρουν μέρος, πρόκειται να αυξηθούν στις 48. Οι ποδοσφαιριστές επίσης, που θα πλαισιώνουν την αποστολή είναι 26, δηλαδή 3 παραπάνω από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Ταυτόχρονα, η προεπιλογή των εθνικών ομάδων αυξάνεται σε 55 παίκτες από τους 35 που είναι μέχρι τώρα, με τους προπονητές να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο μέχρι να καταλήξουν στην τελική τους αποστολή. Αυτό βέβαια που “χτυπάει” πιο πολύ στον ποδοσφαιρικό κόσμο, είναι ότι το Μουντιάλ θα διεξαχθεί χειμώνα, λόγω του καύσωνα που επικρατεί στο Κατάρ. Ο χειμώνας όμως είναι εξίσου ζεστός και οι διοργανωτές φρόντισαν να ενσωματώσουν στα γήπεδα “πράσινα” κλιματιστικά. Αυτά θα φιλτράρουν τον αέρα, καθαρίζοντας τον, έχοντας τη δυνατότητα με 500 εξόδους, να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία εντός γηπέδου από 22 έως 28 βαθμούς κελσίου, παρά το γεγονός ότι τα γήπεδα είναι ανοιχτά. Με αυτό τον τρόπο τα παιχνίδια αυτόματα θα διεξάγονται με ευνοϊκότερες συνθήκες για τους ποδοσφαιριστές και αναμένεται να είναι πιο απολαυστικά για τους θεατές. Μία επιπλέον σημαντική τεχνολογική καινοτομία θα εφαρμοστεί, με την ΦΙΦΑ να γνωστοποιεί πως στα γήπεδα του Κατάρ, θα γίνει για πρώτη φορά η χρήση του ημιαυτόματου οσφάιντ. Ο στόχος είναι οι διαιτητές εντός του γηπέδου και εκείνοι που ελέγχουν το VAR, να γίνουν γρηγορότεροι, λαμβάνοντας ασφαλέστερα τις όποιες αποφάσεις.

100 ημέρες πριν την σέντρα (ΦΩΤΟ)

Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι ταξιδέψουν στο Κατάρ

Οι νόμοι στα Εμιράτα είναι αυστηροί και σίγουρα οι φίλαθλοι που θα παρευρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί. Αρχικά υπάρχει ο κίνδυνος έως και 11 χρόνων φυλάκισης για όσους εμφανίσουν σημαία των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς στο Κατάρ θεωρείτε παράβαση. Όπως αναφέρουν τα Εμιράτα όλοι είναι ευπρόσδεκτοι αλλά δημόσιες εκδηλώσεις στοργής δεν θα γίνουν αποδέκτες σε μία Ισλαμική χώρα. Για όσους αναζητήσουν… “περιπέτειες”, να υπενθυμίσουμε ότι η σεξουαλική επαφή εκτός γάμου απαγορεύεται και τιμωρείτε με έως και 7 χρόνια φυλάκισης. Η επίσημη σελίδα τουρισμού του Κατάρ συμβουλεύει τους επισκέπτες να μην φορούν αποκαλυπτικά ρούχα, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο απαγορεύεται, με τους οικοδεσπότες να ανεφέρουν ότι εντός γηπέδου θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για να μπορούν να απολαύσουν οι φίλαθλοι το ποτό τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι παραβάτες θα τιμωρούνται με 6 μήνες κράτηση από τις αρχές. Το Κατάρ αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 1.2 εκατομμύρια κόσμο με αφορμή το Μουντιάλ και για να μην υπάρξει πρόβλημα στέγασης, οι αρμόδιοι σχεδιάζουν να στήσουν 1000 σκηνές στην έρημο, όπως αναφέρει το “Reuters”, τύπου βεδουίνων, φτιαγμένες από χοντρό ύφασμα, οι οποίες πρόκειται να είναι κινητές και θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν δεκάδες άτομα.

100 ημέρες πριν την σέντρα (ΦΩΤΟ)

Οδηγός για τους επισκέπτες

Η παρακάτω λίστα που έδωσε η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία περιλαμβάνει τον κώδικα δεοντολογίας για τα γήπεδα, τον οποίο πέρα από τους φιλάθλους, υποχρεωμένοι είναι να ακολουθήσουν και οι υπάλληλοι, τα μέλη ασφαλείας και οι εθελοντές. Υπάρχουν έξι οδηγίες και η πρώτη από αυτές, είναι ότι κανένας δεν θα μπορεί να εισέλθει στο γήπεδο χωρίς διαπίστευση η εισιτήριο. Όπως είναι φυσικό τα μαχαίρια τα όπλα και ότι άλλο μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο δεν έχει θέση στο γήπεδο, αλλά ανάμεσα στα απαγορευμένα αντικείμενα βρίσκονται και οι ομπρέλες, τα κράνη, τα αλεξίσφαιρα, τα εκρηκτικά και ότι μπορεί να χρησιμοποιείτε σε πολεμικές τέχνες η “εξτρίμ σπορτς”. Δεν επιτρέπεται τσάντα που ξεπερνά τα 75 εκατοστά, αποδεκτή είναι όμως η “μπούρκα” και μόνο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυστηρή απαγόρευση υπάρχει στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, καθώς και τα τρόφιμα, τα οποία θα μπορούν να προμηθευτούν οι θεατές αποκλειστικά εντός γηπέδου. Επιπλέον αμείλικτοι θα είναι οι Άραβες σε κάθε υλικό με πολιτικό περιεχόμενο, ενώ σαν τελευταίες απαγορεύσεις στη λίστα έχουν τις “βουβουζέλες” και οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα σήματα της μετάδοσης.

100 ημέρες πριν την σέντρα (ΦΩΤΟ)
(Ομιλία Ιφαντίνο)

Τα έσοδα του Κατάρ από το Μουντιάλ

Το Κατάρ αναμένει να έχει έσοδα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, 15% λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, όταν η προσδοκία ήταν 20 δισεκατομμύρια δολάρια.Η χώρα των μόλις 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται να δεχθεί 1,2 εκατομμύρια τουρίστες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με συνέπεια, για ένα μήνα, ο πληθυσμός της να αυξηθεί κατά 43%, φτάνοντας έως και τέσσερα εκατομμύρια.Σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA, για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου επενδύθηκαν 1,696 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως έχει αναφέρει σε σχετική παρουσίασή της η εξειδικευμένη ιστοσελίδα της Αργεντινής marketingregistrado.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ