Ιστορική απόφαση: Ίσες αμοιβές για τις Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών των ΗΠΑ

Η 18η Μαΐου αποτελεί πλέον ιστορική ημέρα, καθώς η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ κατοχύρωσε ίση αμοιβή των διεθνών παικτριών της χώρας με την αντίστοιχη ομάδων των ανδρών.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ έφτασε σε συμβιβασμό με την Ένωση παικτριών και θα δώσει 22 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση, αλλά και 2 εκατομμύρια δολάρια σχετικά με τον συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των παικτριών. Παράλληλα, κατοχυρώθηκε επίσημα πως πλέον οι παίκτριες θα λαμβάνουν την ίδια αμοιβή με τους άνδρες ποδοσφαιριστές που καλούνται στην εθνική ομάδα. Ουσιαστικά, κάθε παίκτρια έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει έως και 50.000 δολάρια από το ποσό που αφορά το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Η εν λόγω απόφαση ενδέχεται να φέρει εξελίξεις στον επαγγελματικό αθλητισμό, καθώς στο παρελθόν έχουν τεθεί αντίστοιχα ζητήματα στο μπάσκετ με τις παίκτριες του WNBA, συγκριτικά με τους παίκτες που αγωνίζονται στο NBA και καλούνται από την ομάδα των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μία απόφαση-δικαίωση για τις διεθνείς των ΗΠΑ και παράλληλα μία απόφαση που ενδέχεται να φέρει τσουνάμι εξελίξεων στον ομαδικό αθλητισμό, αφού στο πρόσφατο παρελθόν έχουν τεθεί ζητήματα για τις αμοιβές και των παικτριών του WNBA σε σχέση με τους NBAερς όταν καλούνται από την Team USA.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος ένας άνδρας ποδοσφαιριστής έπαιρνε 67.000 δολάρια αν συμπεριλαμβανόταν στο ρόστερ των ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, 9.375 δολάρια για κάθε νίκη και 5.000 δολάρια για κάθε ήττα στην εν λόγω διοργάνωση. Αντίθετα, οι γυναίκες λάμβαναν 37.500 και 5.250 δολάρια σε κάθε νίκη. Στις ήττες, ωστόσο, δεν λάμβαναν κανένα ποσό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ