Η Ιαπωνία συμβουλεύει τους φιλάθλους να μην ταξιδέψουν στην Βόρεια Κορέα

Η Ιαπωνία συνέστησε στους φιλάθλους της εθνικής ομάδας της χώρας, να μην ταξιδέψουν στην Βόρεια Κορέα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Πιονγκγιάνγκ για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας προτρέπει το ευρύ κοινό να απέχει από τον αγώνα, τον πρώτο που θα δώσουν οι δύο εθνικές ομάδες στην Βόρεια Κορέα από το 2011.

«Οπως γνωρίζετε, η Βόρεια Κορέα έχει εχθρική άποψη για την Ιαπωνία και τα ταξίδια δεν συνιστώνται για το ευρύ κοινό», αναφέρεται στην σχετική ανάρτηση που διατηρεί στο Χ το υπουργείο.

Η Ιαπωνία και η Βόρεια Κορέα θα αναμετρηθούν αύριο (21/3) στο Τόκιο για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026, πριν από τον επαναληπτικό αγώνα την επόμενη εβδομάδα.

Η «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» έχει εδώ και καιρό συμβουλεύσει τους πολίτες της, να μην ταξιδεύουν στην Βόρεια Κορέα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική απαγόρευση, δεδομένου ότι οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές πόσοι φίλαθλοι θα επιχειρήσουν να κάνουν αυτό το ταξίδι, για το οποίο απαιτείται άδεια εισόδου από τις Αρχές της Βόρειας Κορέας.

Σημειώνεται, ότι 14 κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα συνοδεύσουν την ιαπωνική ομάδα στον αγώνα, καθώς και ένας μικρός αριθμός εκπροσώπων από τα ΜΜΕ, όπως ανέφερε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Τον περασμένο μήνα, ο πρώτος αγώνας των προκριματικών γυναικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού μεταξύ των δύο χωρών, «μεταφέρθηκε» από την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας στην Σαουδική Αραβία, που θεωρείται ουδέτερο έδαφος.

Οι σχέσεις μεταξύ του Τόκιο και της Πιονγκγιάνγκ είναι τεταμένες λόγω ιστορικών διαφωνιών που χρονολογούνται από τον αποικισμό της Κορεατικής χερσονήσου από την Ιαπωνία (1910-1945) και τις πρόσφατες δοκιμές πυραύλων που πραγματοποιήθηκαν από την Βόρεια Κορέα πάνω από το ιαπωνικό έδαφος.

Ο αγώνας της Πέμπτης στο Τόκιο αναμένεται να διεξαχθεί, παρουσία αρκετών φιλάθλων της Βόρειας Κορέας, μέλη της κορεατικής κοινότητας της Ιαπωνίας, που αριθμεί περίπου 300.000 άτομα.

Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι απόγονοι αμάχων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους κατά την διάρκεια του αποικισμού της Κορεατικής Χερσονήσου από την Ιαπωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ