Η FA ζητάει αποζημίωση από το Κατάρ για τους θανόντες εργάτες

Η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ζητάει από τους διοργανωτές του Μουντιάλ 2022, να δώσουν χρήματα στις οικογένειες των μεταναστών, που έχασαν τη ζωή τους στα έργα των νέων γηπέδων.

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA), με τοποθέτησή της σήμερα (21/09) ζητάει από το Κατάρ να αποζημιώσει τις οικογένειες όλων των μεταναστών, που έχασαν τη ζωή τους στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Το τουρνουά θα ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου, ενώ είναι το πρώτο Μουντιάλ που γίνεται χειμώνα. Η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η FairSquare, που αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν από τους εταίρους της FIFA και τους χορηγούς του τουρνουά να προτρέψουν την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να αναζητήσει μέσω της κυβέρνησης του Κατάρ τις αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της “Daily Mail”, 239 εργάτες από το Νεπάλ έχασαν τη ζωή τους από το 2020 έως το 2021 στα έργα ανέγερσης νέων γηπέδων, ενώ ο συνολικός αριθμός φέρεται να ξεπερνά τους τέσσερεις χιλιάδες.

Τον Μάϊο του 2022 η Αμνηστία είχε ζητήσει από τη FIFA να διαθέσει 445 εκατομμύρια ευρώ, ως αποζημίωση για τις περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που δεν έχει συμβεί ακόμα.

Ο Μαρκ Μπούλιγκχαμ, σύμβουλος της FA, τόνισε:

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε να αποζημιωθούν οι οικογένειες των μεταναστών εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί σε έργα προετοιμασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ