Οι προκρίσεις και οι πορείες των “Big-5” στην Ευρώπη

Με το καλοκαίρι των προκριματικών για τις ελληνικές ομάδες να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, το ertsports.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών συλλόγων στις διοργανώσεις της UEFA.

Η αλήθεια είναι ότι τα προκριματικά των ευρωπαϊκών κυπέλλων έχουν αποτελέσει μελανό σημείο για τους κορυφαίους συλλόγους της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Παραδείγματα όπως η Καμπάλα, η Βελέζ, η Χαποέλ Μπερ Σεβά, η Κόλος Κοβαλίφκα και η Λέφκι Σόφιας στοιχειώνουν ακόμα τους “Big-5”.

Όλες οι ελληνικές ομάδες βέβαια, πέρα από ευρωπαϊκές αποτυχίες όπως αυτές που προαναφέραμε, έχουν να θυμούνται και μεγάλές ευρωπαϊκές νίκες-προκρίσεις. Ποια όμως είναι η ομάδα που τα καταφέρνει καλύτερα από όλους διαχρονικά; Ποια ομάδα βρίσκεται στην κορυφή, παρά τη μακρά απουσία της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι, ο Παναθηναϊκός.

Το “τριφύλλι” από την αρχή που συστάθηκαν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέχρι και σήμερα (05/08) έχει να καυχιέται ότι βρίσκεται στην κορυφή της εν λόγω λίστας με 53 προκρίσεις. Πιο πίσω βρίσκεται ο Ολυμπιακός με 49, έπειτα ακολουθεί η ΑΕΚ με 47, ο ΠΑΟΚ με 43 και ο Άρης στη τελευταία θέση με 14. Οι “πράσινοι” μετά από μια 4ετία ξηρασίας (2018-2022), επέστρεψαν στις επιτυχίες και παραμένουν στην κορυφή. Σε αυτά τα νούμερα φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται οι “υποβιβασμοί” από μία διοργάνωση σε μία άλλη. Το ίδιο ισχύει και για τις “bye” προκρίσεις από τις εγχώριες διοργανώσεις. Βέβαια, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις πολύ σύντομα, μιας και διανύουμε ένα μήνα πολλών ευρωπαϊκών προκλήσεων αλλά και… κληρώσεων για τις πέντε μεγάλες ομάδας της χώρας.

Από τις 206 συνολικά προκρίσεις των ομάδων του “Big-5”, υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζουν και έχουν οδηγήσει σε θρυλικές πορείες και ιστορικές στιγμές. Ας θυμηθούμε μερικές από αυτές…

Το “έπος” του Γουέμπλεϊ

Οι προκρίσεις και οι πορείες των “Big-5” στην Ευρώπη
(INTIME Sports)

Αδιαμφισβήτητα ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με τις μεγαλύτερες, τόσο χρονικά όσο και σε σημασία, πορείες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κορωνίδα για τους “πράσινους” αποτελεί αυτή μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο “Γουέμπλεϊ” το 1970-1971. Η θρυλική εκείνη ομάδα του “τριφυλλιού” που έφτασε 90 λεπτά μακριά από το τρόπαιο με τα… μεγάλα αυτιά. Ο Φέρεντς Πούσκας ήταν στον πάγκο της και ο Μίμης Δομάζος αρχηγός της. “Κέρβερος” κάτω από τα γκολπόστ ο Τάκης Οικονομόπουλος, στην άμυνα έπαιζαν ο Τομαράς, ο Καψής, ο Βλάχος και ο Σούρπης. Στο κέντρο οι Γραμμός, Καμάρας και Ελευθεράκης, ενώ στην επίθεση ο Φυλακούρης με τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, Αντώνη Αντωνιάδη.

Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να νικήσει τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και να καρφώσει την σημαία του στο… διάστημα της ποδοσφαιρικής υφηλίου. Βέβαια, μόνο που έφτασε ως εκεί αρκεί. Αν βέβαια εκείνο το βράδυ στις 2 Ιουνίου στο Λονδίνο είχε έρθει η νίκη, θα μιλάγαμε τώρα για το απόλυτο έπος.

Του το πήρε… ο άνεμος 

Οι προκρίσεις και οι πορείες των “Big-5” στην Ευρώπη
(INTIME Sports)

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαρτίου του 1999 και ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την Γιουβέντους, στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Ο συγκεκριμένος αγώνα ήταν η ρεβάνς του 2:1 του “Ντέλε Άλπι” για τα προημιτελικά του Champions League. Οι “ερυθρόλευκοι” προηγήθηκαν νωρίς, μόλις στο 11ο λεπτό με τον Σίνισα Γκόγκιτς και έμοιαζαν έτοιμοι να πουν… ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στους Ιταλούς και στα όνειρα τους για πρόκριση. Οι Πειραιώτες συνέχιζαν να δημιουργούν φάσεις αλλά η ατυχία τους χτύπησε την πόρτα με τη μορφή του… ανέμου. Στο 86ο λεπτό ο Ελευθερόπουλος ξεγελάστηκε από τον αέρα, ο Κόντε πήρε το ριμπάουντ και έβαλε το πιο εύκολο γκολ της ζωής του για το 1:1. Κάπως έτσι τελείωσαν τα όνειρα για πρόκριση στις “4” κορυφαίες ομάδες της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Ο φόβος των αγγλικών ομάδων 

Οι προκρίσεις και οι πορείες των “Big-5” στην Ευρώπη
(INTIME Sports)

Τη σεζόν 1976-77 η ΑΕΚ αποτέλεσε τον τρόμο των αγγλικών ομάδων. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Συμμετοχή στο Κύπελλο UEFA και πρώτο εμπόδιο η Ντιναμό Μόσχας. Το 2:0 στη Νέα Φιλαδέλφεια έδωσε ένα ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης. Ωστόσο, στη ρωσική πρωτεύουσα ήρθαν… καρδιοχτύπια, καθώς οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα από το 52′. Ωστόσο, ο Τάσος σαν… από μηχανής θεός, με πέναλτι στα τελευταία λεπτά της παράτασης έδωσε την πρόκριση.

Επόμενη αντίπαλος ήταν η Ντέρμπι, το τότε μεγαθήριο τότε αγγλικού ποδοσφαίρου και δημιούργημα του Μπράιν Κλάφ. Ένα νέο 2:0 μέσα στα Φιλαδέλφεια έδωσε ξανά προβάδισμα πρόκρισης. Το 3:2 υπέρ της “ένωσης” στη ρεβάνς, ήταν η πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας επί αγγλικού εδάφους. Έπειτα, στο δρόμο της ήρθε ο Ερυθρός Αστέρας. Αυτή τη φορά η έδρα δεν λειτούργησε θετικά, καθώς οι Γιουγκοσλάβοι επικράτησαν με 2:0 στην Ελλάδα. Όμως, λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η ανατροπή στο Βελιγράδι, καθώς οι “κιτρινόμαυροι” επικράτησαν με 3:1 και πήραν το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Εκεί αντιμετώπισαν την Κουίνς Πάρκ Ρέιντζερς. Προηγήθηκε η βαριά ήττα με 3:0 στο Λονδίνο, και τότε όλοι πίστεψαν πως το όνειρο των ημιτελικών έχει τελειώσει. Ωστόσο, με μια… μαγική ανατροπή (3:0) στα Φιλαδέλφεια και σωτήρα τον Χρηστίδη που έπιασε δύο πέναλτι (7:6), ο “δικέφαλος” πήρε την πρόκριση στη “ρωσική ρουλέτα“. Την πορεία της ΑΕΚ σταμάτησε η πανίσχυρη Γιουβέντους μετά το 4:1 στο Τορίνο και το επίσης υπέρ της 1:0 στη ρεβάνς.

Μια απροσδόκητη πορεία

Οι προκρίσεις και οι πορείες των “Big-5” στην Ευρώπη
(INTIME Sports)

Τη σεζόν 2021/2022, ο ΠΑΟΚ έφτασε πολύ κοντά στα ημιτελικά της νεοσύστατης -τότε- διοργάνωσης, του Europa Conference League. Ο “δικέφαλος του βορρά” στα ματς για το ελληνικό πρωτάθλημα δεν ενθουσίαζε, αλλά στο ευρωπαϊκά είχε φορέσει το καλό του κουστούμι. Στη φάση νοκ-άουτ απέκλεισε αρχικά τη Μιντιλάντ, παρά την ήττα στην Δανία με 1:0. Αυτό συνέβη διότι στη ρεβάνς της “Τούμπας” οι “ασπρόμαυροι” νίκησαν με 2:1 και έστειλαν το ματς στην παράταση και μετέπειτα στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, με σκορ 5:3 πήραν την πρόκριση για την επόμενη φάση, όπου συνάντησαν τη Γάνδη. Δύο νίκες, με 1:0 στην Τούμπα και 2:1 στο Βέλγιο, τον έστειλαν στη φάση των “8”.

Το εμπόδιο της Μαρσέιγ ωστόσο φάνηκε ανυπέρβλητο. Στο πρώτο ματς στη Μασσαλία, ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι μπορεί, παρά την ήττα με 2:1. Στον επαναληπτικό της “Τούμπας“, ο Μανταντά και η ατυχία των Θεσσαλονικιών συνέβαλαν στο εις βάρος τους 1:0 και τον αποκλεισμό. Εκείνη η πορεία στην τρίτη σε τάξη διοργάνωση της Ευρώπης είναι και η αιτία που φέτος (2023/2024) βλέπουμε πέντε ομάδες σε προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Όταν η Ατλέτικο υποτάχθηκε στον θεό του πολέμου

Οι προκρίσεις και οι πορείες των “Big-5” στην Ευρώπη
(INTIME Sports)

Τη σεζόν 2010/2011 ο Άρης… έγραψε ιστορία στο Europa League, σε έναν όμιλο με την κάτοχο του τροπαίου Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Ρόζενμπόργκ και την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Οι “κίτρινοι” κατάφεραν να προκριθούν στην επόμενη φάση αφήνοντας έξω παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Από εκείνη την σεζόν οι Θεσσαλονικείς έχουν να θυμούνται τις δύο νίκες κόντρα στους “ροχιμπλάνκος” και φυσικά την πρόκριση στη νοκ-άουτ φάση. Στους “32” συνάντησαν την Μάντσεστερ Σίτι, από την οποία απέσπασαν ισοπαλία με 0:0 στη “συμπρωτεύουσα”. Ωστόσο, η ρεβάνς στην Αγγλία ήταν… μονόλογος, με την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι να κερδίζει με 3:0.//

Επιμέλεια: Νίκος Καραγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ