Οι ομάδες του Euro θα μοιραστούν 331 εκατομμύρια ευρώ

Η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης απέχει πλέον μόλις λίγες μέρες και φαίνεται πως θα κάνει πλούσιες τις χώρες, που θα βρεθούν στα γήπεδα της Γερμανίας.

Το Euro 2024 θα μοιράσει 331 εκατ. ευρώ στις 24 ομάδες, ποσό ίσο με αυτό που μοιράστηκαν οι ομάδες της κορυφαίας διοργάνωσης το 2021, παρόλο που τότε υπήρξε μείωση 40 εκατ. ευρώ, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Περισσότερο από τα μισά χρήματα ωστόσο, έχουν ήδη κατανεμηθεί, αφού καθεμιά από τις συμμετέχουσες ομάδες θα λάβει 9,25 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας προς διάθεση 109 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό θα διανεμηθεί με βάση την απόδοση τη εκάστοτε χώρας. Σε κάθε αγώνα της φάσης των ομίλων, εκτός από τους τρεις βαθμούς, διακυβεύεται ένα εκατομμύριο ευρώ, τα οποία θα πάνε εξ ολοκλήρου σε όποιον κερδίσει ή σε περίπτωση ισοπαλίας θα μοιράζονται. Άλλο ενάμιση εκατομμύριο αξίζει η πρόκριση για τη νοκ άουτ φάση.

Από τη φάση των «16» και μετά, δεν υπάρχει πλέον πριμ για νίκη ή ισοπαλία, μόνο για πρόκριση. Η πρόκριση στα προημιτελικά αξίζει 2,5 εκατ. ευρώ, στα ημιτελικά άλλα 4 εκατ. ευρώ.

Οι δύο φιναλίστ θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση του τελικού για το συνολικό πριμ: η ηττημένη φιναλίστ θα λάβει άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ και η πρωταθλήτρια Ευρώπης θα πάρει 8 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι, το πολύ, μια ομάδα που θα κερδίσει όλα τα παιχνίδια της φάσης των ομίλων και κερδίσει το τρόπαιο μπορεί να κερδίσει 28,25 εκατομμύρια. Αυτό το ποσό είναι ίσο με αυτό που διανεμήθηκε το 2021.//ΔΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ