Έρευνα της UEFA για τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ

Τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της Τουρκίας, Μερίχ Ντεμιράλ, ο οποίος κατά τον αγώνα της ομάδας του με την Αυστρία την Τρίτη (2/7) πανηγύρισε με τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των "Γκρίζων Λύκων", ανακοίνωσε η UEFA.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Τούρκου ποδοσφαιριστή.

Η οργάνωση των “Γκρίζων Λύκων” θεωρείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ακροδεξιά και υπερεθνικιστική και παρακολουθείται από τις μυστικές υπηρεσίες.

«Το πώς πανηγύρισα έχει να κάνει με την τουρκική ταυτότητά μου. Και είδα πολλούς θεατές στο στάδιο να πανηγυρίζουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχει κάποιο κρυμμένο μήνυμα πίσω από την χειρονομία μου», δήλωσε ο Μερίχ Ντεμιράλ.

«Είμαστε όλοι Τούρκοι, είμαι υπερήφανος που είμαι Τούρκος και αυτή ήταν η ουσία της χειρονομίας. Ήθελα απλώς να δείξω πόσο πόσο χάρηκα και πόσο υπερήφανος είμαι. Και ελπίζω ότι θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες για αυτό», πρόσθεσε ο Τούρκος αμυντικός.

Η έρευνα της UEFA, ωστόσο, δεν αποκλείεται να επηρεάσει τελικά την συμμετοχή του 26χρονου ποδοσφαιριστή στον αγώνα του Σαββάτου εναντίον της Ολλανδίας (6/7, 22:00, ΕΡΤ1), για τα προημιτελικά του EURO 2024.

Υπενθυμίζεται, ότι στον παίκτη της Αλβανίας Μιρλίντ Ντάκου επιβλήθηκε αποκλεισμός δύο αγωνιστικών, επειδή στον αγώνα εναντίον της Κροατίας φώναζε μαζί με οπαδούς συνθήματα εναντίον της Βόρειας Μακεδονίας.

Τη χειρονομία του Μερίχ Ντεμιράλ επέκρινε και η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ: «Τα σύμβολα των Τούρκων δεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας. Η χρήση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ως πλατφόρμας ρατσισμού είναι εντελώς απαράδεκτη. δήλωσε ο πολιτικός του SPD. Οι αρχές ασφαλείας μας παρακολουθούν στενά τους Τούρκους δεξιούς εξτρεμιστές στη Γερμανία».//Λ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ