Αμείλικτη η Ισπανία, χάρισε στη Γεωργία την μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας της

Το πιο εύκολό της τρίποντο των προκριματικών του EURO 2024 πήρε η “φούρια ρόχα” με τους Γεωργιανούς, καθώς επιβλήθηκε με 7-1 , στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου. 

Τους έξι βαθμούς έφτασε στον όμιλό της η Ισπανία σε τρία ματς, πετυχαίνοντας τη δεύτερη νίκη της στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ανήμπορη η Γεωργία, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να αμυνθεί και αυτό… όχι επαρκώς. Για την τιμή τους έπαιξαν οι “σταυροφόροι” στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά ο δείκτης του σκορ μόνο ανέβαινε, με αποτέλεσμα να βιώσουν την μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

“Φορτσάτοι” μπήκαν στο γήπεδο οι Ισπανοί, με τον Ασένσιο να χάνει μοναδική ευκαιρία στην μικρή περιοχή στο 2ο λεπτό, καθώς ο Μαμαρντασβίλι απέκρουσε. Η δεύτερη μεγάλη στιγμή για τη “φούρια ρόχα” ήρθε στο 9′ με τον Όλμο να αστοχεί από πλεονεκτική θέση, στέλνοντας τη μπάλα ψηλά. Η Ισπανία συνέχισε να πολιορκεί την εστία των Γεωργιανών και στο 22′ ήρθε τελικά το γκολ που άξιζε και έψαχνε. Ο Ασένσιο βρήκε με όμορφη σέντρα τον Μοράτα στην μεγάλη περιοχή και ο αρχηγός τελείωσε με μία κεφαλιά ακριβείας.

Η “φούρια ρόχα” διπλασίασε πέντε λεπτά μετά τα τέρματά της, με τον Φαμπιάν Ρουίθ να κάνει το γύρισμα και τον Κβιρκβέλια να κάνει λάθος υπολογισμό, βάζοντας αυτογκόλ. O μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν σκόραρε δικό του γκολ στο 30′, αλλά ακυρώθηκε από τον VAR λόγω οφσάιντ. Ο Μαμαρντασβίλι κλήθηκε να αποκρούσει δις στιγμές αργότερα, σε μία φάση διαρκείας για τους Ισπανούς.

Στο 38′, το 3-0 ήταν γεγονός, με τον Ντάνι Όλμο να κερδίζει μία μικρή κόντρα στην περιοχή και να εκτελεί στην κλειστή γωνία του Γεωργιανού γκολκίπερ. Το “πάρτι” συνεχίστηκε δύο λεπτά αργότερα, καθώς ο Μοράτα διπλασίασε εύκολα τα προσωπικά του τέρματα, έπειτα από γύρισμα του Ρουίθ. Η φάση ξεκίνησε από ένα κρίσιμο λάθος της άμυνας της Γεωργίας. Η κυριαρχία ήταν σταθερή μέχρι και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, χωρίς όμως να προστίθενται άλλα γκολ στον πίνακα.

Η Γεωργία βγήκε στο δεύτερο μέρος να παίξει για την τιμή της και για το κοινό της. Οι “σταυροφόροι”, μην έχοντας παραδώσει εντελώς τα “όπλα”, μείωσαν στο 49′ σε 4-1 με τον Τσαχβετάτζε, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την αναμπουμπούλα στην περιοχή και το λάθος μπλοκάρισμα του Σιμόν και σκόραρε.

Οι Ισπανοί δεν άφησαν όμως τους γηπεδούχους να πάρουν… αέρα, με τον Άλβαρο Μοράτα να κάνει το προσωπικό του χατ-τρικ στο 66′, εκμεταλλευόμενος την εκπληκτική κάθετη πάσα του Μερίνο. Το έκτο γκολ για την αμείλικτη “φούρια ρόχα”, ήρθε τρία λεπτά μετά, από την προσωπική προσπάθεια του Νίκο Γουίλιαμς, ο οποίος “χόρεψε” την άμυνα της Γεωργίας και τελείωσε όμορφα για το 6-1. Το… “lucky number seven” για την ομάδα του Ντε Λα Φουέντε ήρθε από τον 16χρονο Γιαμάλ στο 74′ ο οποίος βρέθηκε αμαρκάριστος στην περιοχή και όπως του στρώθηκε η μπάλα από την προσπάθεια του Γουίλιαμς, πλάσαρε όμορφα στην απέναντι γωνία.

Οι τελικές και οι ευκαιρίες έρχονταν σαν… “χαλάζι” για την άμυνα της ομάδας του Γουίλι Σανιόλ η οποία έκανε ό,τι μπορούσε, για να μην φτάσει ο δείκτης του σκορ σε… ασύλληπτα επίπεδα. Οι “σταυροφόροι” έκαναν μερικές τίμιες προσπάθειες τα τελευταία δέκα λεπτά του κανονικού χρόνια, για να μειώσουν το σκορ, αλλά δίχως αποτέλεσμα.

Με τη… σεμνή τελετή να λαμβάνει τέλος, η Ισπανία αποδείχθηκε κυριαρχική και… υπερβολικά ποιοτική για τους Γεωργιανούς, με αποτέλεσμα να σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες σε σκορ νίκες στην ιστορία της και τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία των γηπεδούχων.//ΓΑ

ΓΚΟΛ: 22′, 40′, 66′ Μοράτα, 28′ Κβιρκβέλια (αυτογκόλ), 38′ Όλμο, 49′ Τσαχβετάτζε,
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 45+1 Γκάβι, 45+2 Αμπουργάνια, 50′ Κάσια, 60′ Κιτεϊσβίλι, 63′ Τσαχβετάτζε
ΡΕΚΟΡ: Ο Λαμίν Γιαμάλ έγινε ο νεότερος Ισπανός ποδοσφαιριστής στην ιστορία που αγωνίζεται με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, όντας 16 ετών και 57 ημερών. Το καλύτερο από όλα, είναι ότι σκόραρε κιόλας στο 74′, για το τελικό 7-1.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ: Η προηγούμενη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της Γεωργίας ήταν ένα 6-1 με αντίπαλο τη Δανία το 2005. 
Γεωργία (Γουίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Αζαρόβι, Κάσια, Κβιρκβέλια, Γκοχολεϊσβίλι (77′ Σαζόνοφ), Γκαγνίτζε (46′ Μεχβαμπισβίλι), Λομπγανίτζε (46′ Νταβιτασβίλι), Αμπουργάνια (46′ Τσαχβετάτζε), Κιτεϊσβίλι, Μικαουτάτζε, Κβαραχτσέλια.
Ισπανία (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Λαπόρτ, Γκαγιά, Γκάβι, Ρόντρι (72′ Ζουμπιμέντι), Ρουίθ, Ασένσιο (45′ Γουίλιαμς), Όλμο (44′ Γιαμάλ), Μοράτα (72′ Χοσέλου).
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ