Έρευνα της FIFA για καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στην εθνική γυναικών της Ζάμπια

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου άρχισε έρευνα μετά από καταγγελία για «ακατάλληλη χειρονομία» που αφορούσε την εθνική ομάδα γυναικών της Ζάμπια, κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, που διεξάγεται στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με αρκετά ΜΜΕ, αυτές οι έρευνες αφορούν στον προπονητή της Ζάμπια, Μπρους Μουάπε, ο οποίος φέρεται να άγγιξε το στήθος μίας παίκτριας, αλλά η FIFA δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχει ληφθεί μια καταγγελία σχετικά με την εθνική ομάδα γυναικών της Ζάμπια και αυτό διερευνάται επί του παρόντος», δήλωσε εκπρόσωπος της FIFA και πρόσθεσε:

«Η FIFA λαμβάνει κάθε κατηγορία για ανάρμοστη συμπεριφορά πολύ σοβαρά και έχει μια ξεκάθαρη διαδικασία ώστε όλοι στο ποδόσφαιρο να την αναφέρουν».

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, όπου βρισκόταν η αποστολή, ανέφερε ότι δεν είχε λάβει καμία καταγγελία. «Ωστόσο, ενημερωθήκαμε για ένα υποτιθέμενο περιστατικό και, μετά από μια αρχική έρευνα, δεν ελήφθησαν περαιτέρω μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας την Παρασκευή (4/8).

Ο Μουάπε έχει ήδη αναφερθεί τους τελευταίους μήνες σε σχέση με αποκαλύψεις σχετικά με καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στο γυναικείο ποδόσφαιρο της Ζάμπια. Εκείνη την εποχή, η ομοσπονδία της αφρικανικής χώρας άρχισε έρευνα, λέγοντας ότι δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία, αλλά ότι θεωρούσε «αυτές τις κατηγορίες πολύ σοβαρές».

Διορισμένος το 2018 στην εθνική ομάδα, ο Μουάπε ρωτήθηκε επανειλημμένα σχετικά κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «ψευδείς».

Η FIFA έχει τονίσει ότι οποιαδήποτε κατηγορία για επίθεση αντιμετωπίζεται με την αυστηρότερη εμπιστευτικότητα.

Μάλιστα, νωρίτερα εφέτος, αυστηροποίησε τις πειθαρχικές διαδικασίες σε περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης ή παρενόχλησης με νέο κανονισμό. Αφαίρεσε την 10ετή παραγραφή για τις διώξεις σε περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης και υποχρεώνει τις ενώσεις-μέλη και τις συνομοσπονδίες να κοινοποιούν στην FIFA όλες τις αποφάσεις που εκδίδονται σε θέματα σεξουαλικής επίθεσης.

Υπενθυμίζεται, ότι τα τελευταία χρόνια, το ποδόσφαιρο γυναικών γνώρισε μια σειρά από σκάνδαλα σεξουαλικής επίθεσης, όπως στην Γκαμπόν, στην Αϊτή, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Αφγανιστάν.//Λ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ