Επίθεση στην UEFA από την Α22

 

Νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση της Α22, εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το σχέδιο της ευρωπαϊκής Super League (ESL) με την UEFA για το σχετικό θέμα.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μίλησε δημόσια για μια επιστολή στην οποία η Α22 ζητούσε από την Eυρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διακόπτοντας οι συνεχιζόμενες δράσεις με στόχο την παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων της Α22.

Έτσι-όπως αναφέρει η εξειδικευμένη ιταλική ιστοσελίδα calcio e finanza-, η ίδια η Α22 αποφάσισε να δημοσιεύσει την «επιστολή με την οποία καλούμε την UEFA να σταματήσει αμέσως την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά με στόχο τον αποκλεισμό της Α22 από την ευρωπαϊκή αγορά αγώνων».

Αυτό είναι το πλήρες κείμενο της επιστολής που εστάλη στην UEFA:

«Αξιότιμοι Κύριοι, Γράφουμε για να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με τη συμπεριφορά της UEFA απέναντι στις εμπορικές πρωτοβουλίες της A22 Sports Management, S.L. (“A22”). Αυτή η συμπεριφορά έχει ήδη προκαλέσει υλικές ζημιές στον Α22 (και σε άλλα μέρη), ζημιές που συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η δραστηριότητα της Α22 αφορά τον σχεδιασμό, την προώθηση και την οργάνωση, μεταξύ άλλων, αγώνων μεταξύ ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων. Η A22 έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε αυτές τις δραστηριότητες χωρίς άλλους περιορισμούς εκτός από την ισχύουσα νομοθεσία. Ειδικότερα (όπως πολύ καλά γνωρίζετε), οι εμπορικές δραστηριότητες της A22 περιλαμβάνουν παροχή συμβουλών στην European Super League Company, S.L. και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος κρίνει σκόπιμο από καιρό σε καιρό, σε έργα που ενδέχεται να ανταγωνιστούν στην αγορά διοργανώσεις που προωθούνται από την UEFA.

Από τον Απρίλιο του 2021, η αντιανταγωνιστική συμπεριφορά και οι ενέργειες της UEFA προς την Α22 (υποστηριζόμενες από πολλές εθνικές ομοσπονδίες και πρωταθλήματα που ενεργούν συντονισμένα με την UEFA) έχουν ως στόχο να ματαιώσουν τις εμπορικές πρωτοβουλίες της Α22.

Τέτοιες ενέργειες ήταν ποικίλες και ευρέως διαδεδομένες. Κατανοούν τη συνεχή και απαράδεκτη υποβάθμιση της φήμης της Α22 στα μέσα ενημέρωσης και αλλού, καθώς και την πίεση και τις απειλές που γίνονται στα παρασκήνια στους ευρωπαϊκούς συλλόγους για να τους εμποδίσουν να εξετάσουν πιθανά έργα που αφορούν την Α22 και να τους ωθήσουν να ανακοινώσουν δημόσια την υποστήριξή τους στην διοργανώσεις της UEFA.

Αυτές οι ενέργειες έχουν μόνο έναν στόχο, τον αποκλεισμό της Α22 από την ευρωπαϊκή αγορά διασυνοριακών αγώνων στις οποίες η UEFA έχει το μονοπώλιο. Αυτές οι ενέργειες λαμβάνονται από την UEFA κατά ξεκάθαρη παραβίαση της ασφαλιστικής εντολής που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2021 υπέρ της Super League Company και των συμμετεχόντων της, μια διαταγή που εκδόθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το Εφετείο της Μαδρίτης (Audiencia Provincial de Madrid) τον Ιανουάριο του 2023. Εκτός από την αγνόηση έγκυρης δικαστικής απόφασης, η συμπεριφορά της UEFA και η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της οδήγησαν επίσης διάφορους αντισυμβαλλομένους στην παραβίαση ιδιωτικών συμβάσεων, αποτελώντας ένα σαφές και κλασικό παράδειγμα παράνομης παρέμβασης καθώς και παραβίασης του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού νόμος.

Όπως αναφέρεται στη σαφή απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 21 Δεκεμβρίου 2023, στην υπόθεση Super League Company/A22 vs. UEFA/FIFA, η A22 έχει το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να λειτουργεί ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ισότιμη βάση με την UEFA όσον αφορά τη διοργάνωση ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.

Δεδομένης της προαναφερθείσας διαταγής προστασίας και της απόφασης του ΔΕΕ, είμαστε απογοητευμένοι που βλέπουμε ότι η UEFA να συνεχίζει, ακόμη και να ενισχύει, την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της απέναντι στην Α22 σε όλα τα μέτωπα και έχουμε επαρκή στοιχεία για τη συμπεριφορά της UEFA και τις απειλές κυρώσεων απευθύνεται σε αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Ως εκ τούτου, ζητάμε επισήμως από την UEFA και τους αξιωματούχους της, με άμεση ισχύ:
διακοπή οποιαδήποτε μορφής αντιανταγωνιστικής δράσης κατά της A22, των εμπορικών πρωτοβουλιών της, των εταίρων και διευθυντών της και να δώσει οδηγίες σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος που συνδέεται με την UEFA ή ενεργεί υπό την επιρροή ή την καθοδήγησή της (συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των εθνικών πρωταθλημάτων και των εθνικών ομοσπονδιών) να κάνει το ίδιο. Οι συνεχιζόμενες αντιανταγωνιστικές ενέργειες που λαμβάνει η UEFA με απώτερο σκοπό τον αποκλεισμό ανταγωνιστών όπως η Α22 από την ευρωπαϊκή αγορά συλλόγων είναι παράνομες και θα επιδεινώσουν την ήδη σημαντική ζημία που προκάλεσε η UEFA ως αποτέλεσμα των προηγούμενων ενεργειών της.

Διατηρούμε πλήρως όλα τα δικαιώματα να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα σε όλες τις σχετικές δικαιοδοσίες κατά της UEFA και, όπου ενδείκνυται, της διοίκησης της UEFA, αναζητώντας και τα σχετικά ένδικα μέσα και την αντίστοιχη αποζημίωση για τις υλικές ζημιές που έχει ήδη προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί αυτή η αντιανταγωνιστική συμπεριφορά στην Α22 και τους εταίρους της».//Λ.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ