Βρούτσης: «Οι παραβατικοί θύλακες που εκκολάπτονται στους αθλητικούς χώρους, πρέπει να ξεριζωθούν»

Ολοκληρώθηκαν η 2η και 3η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την ακρόαση των φορέων και την επί των άρθρων επεξεργασία του σχεδίου νόμου “Κύρωση της από 11.12.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε «δρακόντεια» τα μέτρα που νομοθετούνται και τόνισε την ανάγκη συνεργειών και την καλή συνεργασία με τις ΠΑΕ για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων. Μεταξύ άλλων, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει, με μέτρα δρακόντεια, φαινόμενα που πληγώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό μας. Οι παραβατικοί θύλακες που βρίσκουν χώρο και εκκολάπτονται στους αθλητικούς χώρους, πρέπει να ξεριζωθούν.

Σαφώς αναγνωρίζουμε ότι η βία είναι ένα πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο και η αντιμετώπισή της δεν είναι απλή. Εμείς επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε την λειτουργία των καμερών και, μάλιστα, σε διευρυμένες περιοχές της αθλητικής εγκατάστασης, όπως και να θωρακίσουμε το μέχρι τώρα δυσεπίλυτο θέμα της ταυτοπροσωπίας του κατόχου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Συνδέουμε το κυρίαρχο θέμα της ταυτοπροσωπίας με την τεχνολογία, μεριμνούμε για περιπτώσεις εξαιρέσεων, όπως τα παιδιά κάτω των 15 ετών, και εισάγουμε συνολικά μία καινοτόμα διάταξη, που θα αναγκάσει τους πάντες να αντιληφθούν πως πλέον όσοι βρίσκονται μέσα σε ένα γήπεδο ελέγχονται!

Σε μεσομακροπρόθεσμο διάστημα, το αίσθημα του θεατή ότι διαρκώς παρακολουθείται, θα προετοιμάσει και την σταδιακή απομάκρυνση της αστυνομίας από τα γήπεδα, καθώς θα δημιουργήσει ένα σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για παραβατικές συμπεριφορές.

Θέτουμε και τις ΠΑΕ προ των ευθυνών τους, να εκπαιδευτούν να προασπίζουν το “σπίτι” τους, αλλά και να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις δράσεις των Λεσχών Φιλάθλων που θα συνδέονται απευθείας με εκείνες.

Η ΔΕΑΒ, την επόμενη ημέρα της έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ από την ψήφιση του Νόμου, θα πρέπει να επιλαμβάνεται ταχέως για τυχόν θέματα που προκύπτουν, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές με δέσμια αρμοδιότητα.

Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Αθλητισμού, πρέπει να πούμε ότι ήδη έχουμε αναπτύξει μία εξαιρετική συνεργασία με την ηγεσία της Σούπερ Λίγκας. Μαζί έχουμε συγκροτήσει κλιμάκια ελέγχου, που ήδη έχουν ολοκληρώσει ελέγχους στα 14 γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες του πρωταθλήματος και θεωρούμε πως σε αυτό το κλίμα θα συνεχίσουμε για να είμαστε εγκαίρως απόλυτα έτοιμοι».

Κατά την ακρόαση των φορέων, επιβεβαιώθηκε η σύμπλευση της πλειονότητας όσων τοποθετήθηκαν με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον, ορισμένες καίριες παρατηρήσεις και προσθήκες που ήδη καταθέτουν οι άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, εξετάζονται για να προστεθούν ως ρυθμίσεις, όπως υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Η 4η και τελευταία συνεδρίαση επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με τη β΄ ανάγνωση, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 15:00 και η συζήτηση και ψήφισή του στην Ολομέλεια, είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου.//Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ