Να προκριθεί κανείς ή… να μην προκριθεί;

Τις τελευταίες ημέρες έχει… ανοίξει διακριτικά μία συζήτηση, αναφορικά με το τι συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα να κάνουν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός στα πλέι οφ του Champions League, ώστε να βοηθηθεί περισσότερο στη βαθμολογία της UEFA. Βάσει των δεδομένων, η αλήθεια απέχει αρκετά από την άποψη που έχει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.

Οι δύο διεκδικητές του περσινού τίτλου της Super League εκπροσωπούν τη χώρα μας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Αμφότεροι βρίσκονται στα πλέι οφ και απέχουν μία νίκη… και κάτι ψιλά, από τους “χρυσοφόρους” ομίλους. Εδώ και περίπου δύο βδομάδες υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα που φέρνει ως ιδανικότερο σενάριο τη συμμετοχή στο Europa League.

Η λογική πίσω από αυτή τη σκέψη είναι πως σε μία υποδεέστερη διοργάνωση θα υπάρχει η ευκαιρία για καλύτερα αποτελέσματα, άρα και περισσότερους πόντους για την Ελλάδα στο τέλος της ημέρας (ή μάλλον της χρονιάς). Άλλωστε, η τελευταία φορά που μία ομάδα μας προκρίθηκε από τους ομίλους του Champions League ήταν το 2014. Για να βρούμε συμμετοχή στους “8” δε, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο μακρινό 2002. Άρα, μήπως τελικά… συμφέρει περισσότερο η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA;

Τα δεδομένα της τελευταίας διετίας, παρουσιάζουν μια ξεκάθαρη εικόνα, πολύ διαφορετική από εκείνη που έχουν αρκετοί στο μυαλό τους. Για να γίνουμε πιο ακριβείς, όχι μόνο το Champions League συμφέρει περισσότερο (και βαθμολογικά, πέρα από οικονομικά) αλλά… η διαφορά είναι και τεράστια.

Το δείγμα που θα παρουσιαστεί παρακάτω αφορά μονάχα την τελευταία διετία. Ο λόγος είναι προφανής. Το σύστημα κατανομής πόντων της UEFA έχει αλλάξει μετά τη σύσταση του Europa Conference League, επομένως στην κουβέντα για τη φετινή σεζόν δεν μπορούν να βοηθήσουν δεδομένα από τη σεζόν 2020/2021 και νωρίτερα.

Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, οι ομάδες που προκρίνονται από τα πλέι οφ στους ομίλους του Champions League χαρίζουν στις χώρες τους περισσότερους βαθμούς κατά 46%, σε σύγκριση με αυτές που αποκλείονται στον συγκεκριμένο γύρο και “υποβιβάζονται” στο Europa League.

Υπάρχει ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη διαφορά στα “μπόνους” πρόκρισης στους ομίλους των δύο διοργανώσεων. Βλέπετε, με το τρέχον σύστημα, μία ομάδα που προκρίνεται στους ομίλους του Champions League παίρνει ένα μπόνους τεσσάρων πόντων για το “club coefficient” (βαθμολογία συλλόγων), αλλά και ένα μπόνους τεσσάρων πόντων για το “country coefficient” (βαθμολογία χωρών). Στο Europa League από την άλλη, η ομάδα παίρνει μπόνους τριών πόντων για πρόκριση στους ομίλους, αλλά η χώρα δεν παίρνει… κανένα μπόνους.

Για να καταφέρει μία ομάδα να πάρει περισσότερους πόντους στο Europa League απ’ ότι στο Champions League πρέπει να έχει κάτι παραπάνω από μία αξιοπρεπή πορεία στους ομίλους. Αν για παράδειγμα η ΑΕΚ μπει στο Champions League, κάνει μία νίκη και αποκλειστεί ως 4η, ενώ ο Παναθηναϊκός μπει στο Europa, κάνει δύο νίκες και δύο ισοπαλίες θα έχουν πάρει τους ίδιους βαθμούς.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως κάθε πόντους που κερδίζει μία χώρα στο “country coefficient” διαιρείται με τον αριθμό των ομάδων της που έπαιξαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τρέχουσα σεζόν. Αρά για την Ελλάδα φέτος, ο αριθμός διαίρεσης είναι το “5”.

Επομένως, πρόκριση της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League θα χαρίσει στη χώρα μας 4.000/5=0.800 πόντους. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται μικρός, αλλά 0.800 πόντοι ισοδυναμούν με τέσσερις ευρωπαϊκές νίκες προκριματικών. Αν συνυπολογίσουμε το ότι αμφότεροι πρέπει να κερδίσουν για να προκριθούν, μιλάμε για βαθμούς πέντε νικών έκαστος.

Το σημαντικότερο στοιχείο σύγκρισης είναι πως μία είσοδος (ή και δύο) στους ομίλους του Europa League, δεν δίνει/ουν κανένα απολύτως βαθμολογικό κέρδος. Άρα, το βράδυ της Τετάρτης (30/08) η διαφορά για την Ελλάδα από 0/2 έως το 2/2 στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μπορεί να είναι έως και 2.000 πόντοι (δηλαδή βαθμοί ισάξιοι με 10 νίκες).

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η διαφορά αυτή, αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως σε ολόκληρη την περσινή σεζόν η χώρα μας κατέκτησε 2.125 βαθμούς. Το να πετύχει σχεδόν το ίδιο μέσα σε 48 ώρες (μαζί με τους 2.600 που έχει ήδη… καπαρώσει) θα είναι ευχής έργον.

Η συνέχεια θα μπορούσε να βάλει την Ελλάδα ακόμα και στο παιχνίδι της 15ης θέσης της βαθμολογίας των χωρών. Ωστόσο, ας μην περιπλέξουμε ακόμα τα πράγματα τόσο πολύ, πριν ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα. Άλλωστε, προέχουν οι αγώνες ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ έως την Πέμπτη (31/08) το βράδυ, ώστε να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Κρατήστε πάντως ότι η πρόκριση στους ομίλους του Champions League συμφέρει κατά… 46% περισσότερο βαθμολογικά τη χώρα μας.//

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ