2022: Η “OPAP Arena”, ο Μαρσέλο και ο… χαμός του Άλκη

Σε λίγες ώρες από τώρα ο πλανήτης θα αλλάξει έτος και το ακροτελεύτιο σημείο του τρέχοντος είναι ιδανικό για να κάνουμε μία ανασκόπηση, κοιτώντας τις στιγμές που σημάδεψαν τον ελληνικό αθλητισμό και θα μείνουν στην ιστορία.

Μπορεί στις περισσότερες από αυτές να μας εξέπληξε η πανέμορφη φύση του αθλητισμού, υπήρχε όμως μία που ήταν… η πολυαναμενόμενη. Ο λόγος φυσικά για την έναρξη της λειτουργία της “OPAP Arena“. Το απόλυτο ποδοσφαιρικό “στολίδι” της χώρας, άνοιξε τις πόρτες του για τους φίλους της ΑΕΚ, οι οποίοι έκαναν υπομονή δύο δεκαετιών. “Το καλό πράγμα αργεί να γίνει” λέει ο λαός, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της “ένωσης”, η οποία πλέον βρίσκεται σε μία νέα εποχή, κοιτώντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, ολοκληρώθηκε η κορυφαία μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο σπουδαίος Μαρσέλο, έχοντας αποχωρήσει από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αφότου σήκωσε ως αρχηγός το 14o Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της στο Παρίσι. Το “Γεώργιος Καραϊσκάκης” έβαλε τα… καλά του και του χάρισε μία ανεπανάληπτη υποδοχή, αντάξια της σπουδαίας αθλητικής του αξίας.

Παράλληλα, το 2022 είδε τον “βασιλιά των σπορ” στη χώρα μας να αποκτά νέο ενδιαφέρον. Η αγωνιστική άνοδος του Παναθηναϊκού τον έφερε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από μία πενταετία. Ταυτόχρονα, του χάρισε τον πρώτο του τίτλο μετά το 2014, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ. Η πορεία του “τριφυλλιού” άλλαξε άρδην εντός του έτους, μιας και πλέον ηγείται της κούρσας της Super League. Πρόσωπο-κλειδί για να συμβούν όλα τα παραπάνω είναι φυσικά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Οι… επιστροφές όμως δεν περιορίστηκαν στο ποδόσφαιρο, μιας και ο μπασκετικός Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το δικό του μεγάλο “comeback”. Από τα αλώνια της Α2 και την ευρωπαϊκή απαξίωση, στο εγχώριο νταμπλ και το Final-4 της Euroleague. Όλα αυτά στην τελευταία σεζόν του Γιώργου Πρίντεζη. Οι “ερυθρόλευκοι” έφτασαν… ένα σουτ μακριά από τη συμμετοχή τους στον τελικό της διοργάνωσης, όμως στο δεύτερο μισό του 2022 έδειξαν πως έχουν… αφήσει μία δουλειά στη μέση.

Αθλητισμός ωστόσο δεν είναι μονάχα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Υπάρχουν εκατοντάδες σπορ στα οποία αθλητές/ριες αλλά και ομάδες από την Ελλάδα ολοκλήρωσαν μεγάλες επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων. Υπάρχουν και άλλα στα οποία έγιναν σπουδαίες προσπάθειες, χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα. Άλλωστε στη ζωή δεν υπάρχει μόνο η “νίκη”, αλλά και η “ήττα”.

Παράλληλα, υπήρξαν και σημαντικά αθλητικά γεγονότα που διεξήχθησαν στη χώρα μας. Από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο και το LEN Super Cup στο πόλο γυναικών, έως φυσικά το Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο επανέρχεται για τα καλά ως… θεσμός στο πρόγραμμα του WRC.

Όπως σε ότι αφορά τη ζωή, έτσι και στον αθλητισμό, υπάρχουν και… δυσάρεστες στιγμές. Αυτές που κάνουν “γιατί;” να τριγυρίζει στο μυαλό σου. Μία τέτοια ήταν η δολοφονία του Άλκη Καμπανού την 1η του Φλεβάρη. Ο ελληνικός αθλητισμός, αλλά και η κοινωνία συνολικά, θρήνισε ακόμα ένα θύμα οπαδικής βίας. Η επιθυμία να μην ξαναζήσει κανείς τέτοιες στιγμές είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί. Ωστόσο υπάρχουν πάντοτε κάποια φωτεινά παραδείγματα, κάποιοι άνθρωποι που δείχνουν τον σωστό δρόμο. Εν προκειμένω, ήταν ο Σέρχιο Αραούχο αυτός που άνοιξε το υγειές μονοπάτι που άπαντες πρέπει να ακολουθούν.//

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ