Αντσελότι: «Το να ταξιδεύω στον κόσμο με έμαθε πώς να ζω και η Μαδρίτη είναι η ιδανική πόλη»

Στο τέλος της σεζόν, ο Ιταλός τεχνικός μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του, ενώ αναφέρθηκε και στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, η τεχνολογία και ο ρατσισμός.

Αφού ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κάρλο Αντσελότι, μίλησε στην ‘Il Giornale’ και αναφέρθηκε στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του, στα προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε: 

Το VAR και η χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο

«Η τεχνολογία θα έπρεπε να είχε κάνει το παιχνίδι πιο εύκολο χρησιμοποιώντας μόνο για οφσάιντ και για το γκολ που, παρεμπιπτόντως, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στην Ισπανία. Στην πραγματικότητα, δημιούργησε ένα σοβαρό προηγούμενο στο Εσπανιόλ-Ατλέτικο Μαδρίτης, με ένα γκολ φάντασμα που οδήγησε σε υποβιβασμό. Το VAR αφαίρεσε την αποκλειστική εξουσία του διαιτητή, παίρνοντας αποφάσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα και την πραγματικότητα του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα, μόνο προσωπικές αποφάσεις. Το VAR είναι όντως κακή χρήση, χρησιμοποιείται πάρα πολύ. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές που ξέρουν καλύτερα το παιχνίδι. Σε ένα οφσάιντ, για παράδειγμα, ένα γόνατο, ένα πόδι δεν μπορεί να ακυρώσει το τέρμα»

Για τα πολλά παιχνίδια:

«Η ομάδα μου, μεταξύ Πρωταθλήματος, Κυπέλλου και Παγκοσμίου Κυπέλλου, τελειώνει τη σεζόν με 73 παιχνίδια. Από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 12 Μαρτίου παίξαμε ασταμάτητα, εκτός από μία εβδομάδα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Η UEFA λανσάρε το νέο Champions League με περισσότερες ομάδες, η FIFA ξεκινά ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με περισσότερα έθνη, τα πρωταθλήματα προωθούν τον τελικό του εθνικού Σούπερ Καπ με τέσσερις ομάδες. H υγεία των παικτών δεν έχει πλέον σημασία».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στο ποδόσφαιρο

«Ρατσισμός. Σίγουρα. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το γήπεδο έχει γίνει εχθρικός χώρος, δεν μπορώ να δεχτώ αυτό το κλίμα μίσους, λόγω του δέρματος, λόγω θρησκείας, λόγω της εθνικότητας ενός παίκτη ή ενός προπονητή. Και τα τέσσερα χρόνια που έζησα στην Αγγλία δεν έχω αναμνήσεις από προσβολές προς το άτομο. Ναι, αποδοκιμασίες, αλλά ποτέ μια προσωπική επίθεση. Το μίσος πρέπει να καταπολεμηθεί, θα είναι μια μακρά διαδικασία».

Διακοπή ενός παιχνιδιού με την πρώτη ρατσιστική προσβολή;
«Θα μπορούσε να είναι μια λύση αλλά εφόσον δεν υπάρχουν κυρώσεις… Υπάρχει ένας διαιτητής στο γήπεδο που μπορεί και πρέπει να παρέμβει. Εδώ στην Ισπανία κάτι κινείται μετά την «υπόθεση Βινίσιους», αλλά με κατήγγειλε η Βαλένθια ότι κατηγόρησα όλο το κοινού του Μεστάγια. Ζήτησα συγγνώμη αλλά η υπόθεση είναι ανοιχτή»

Για την αποβολή Μαλντίνι στη Μίλαν:
«Στη Μαδρίτη έμαθα ότι πρέπει πάντα να σέβεσαι την ιστορία ενός συλλόγου. Εδώ ο Ντι Στέφανο, ο Αμάντσιο, ο Τζέντο, ο Πούσκας συνεχίζουν να είναι αξίες προς τις οποίες τρέφουμε ευλάβεια. Για να διατηρήσεις την ιστορία στο υψηλότερο επίπεδο, πρέπει να προστατεύσεις τη μνήμη του παρελθόντος. Αυτό που συνέβη με τον Μαλντίνι δείχνει έλλειψη ιστορικής κουλτούρας, σεβασμού για την παράδοση της Μίλαν. Αν είναι αλήθεια ότι η ιστορία δεν κερδίζει, είναι επίσης αλήθεια ότι η ιστορία μας διδάσκει να κερδίζουμε».

«Ταξιδεύοντας στον κόσμο με έμαθε πώς να ζω. Η Ιταλία είναι το καλύτερο μέρος, αν και η Μαδρίτη είναι η ιδανική πόλη, το Λονδίνο και το Παρίσι είναι φανταστικά αλλά πολύ απαιτητικά, το Μονακό έχει το όμορφο πρόσωπό του, ο Καναδάς είναι φύση και ελευθερία κινήσεων. Μου αρέσει να ζω και να μην επιβιώνω».

Και η Βραζιλία;
«Νιώθω καλά στη Μαδρίτη, έχω μια υπέροχη σχέση με τον Πέρεζ, η ζωή εδώ είναι μαγική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ