Η ποδοσφαιρική συζήτηση για τον αγώνα που έκρινε την 2η θέση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Το “τριφύλλι” έκανε το αυτονόητο στα playoffs της Super League, με το 2Χ2 σε βάρος της ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα και την εντός έδρας νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ, ώστε να εξασφαλίσει “το μη χείρον βέλτιστον”. Ήταν ξεκάθαρο πως οι “πράσινοι” όφειλαν να καταλάβουν αυτή τη θέση στην κατάταξη, κάτι που είναι ενδεικτικό και της φετινής κατάστασης των “δικέφαλων”. Παράλληλα, είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να “κυνηγήσουν” τον Ολυμπιακού του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, όμως το τραγικό ξεκίνημα επί τεχνικής ηγεσίας Ντιέγκο Αλόνσο δεν επέτρεψε τέτοιες σκέψεις.
Κάπως έτσι ανοίγουμε το “κεφάλαιο Ρουί Βιτόρια”. Ο Πορτογάλος ήρθε το φθινόπωρο παραλαμβάνοντας “καμένη γη” από τους δύο προκατόχους του. Βέβαια αυτό δεν αποτέλεσε ελαφρυντικό, καθώς άμεσα τέθηκαν υψηλοί στόχοι: Διεκδίκηση πρωταθλήματος, πορεία στην Ευρώπη και κύπελλο. Ο 55χρονος ανέλαβε τον Παναθηναϊκό σε θέση που οδηγούσε στα πλέι άουτ και τον έφτασε στο -2 από την κορυφή, ενώ στο Conference League τον έφτασε ένα γκολ μακριά από τα προημιτελικά, έχοντας βρεθεί στην 31η θέση της League Phase. Το Κύπελλο χάθηκε χάρη στη ρουκέτα του Μουζακίτη στις καθυστερήσεις της προημιτελικής ρεβάνς στο Φάληρο, παρά τη συνολικά καλή αγωνιστική εικόνα.
Το φινάλε της σεζόν βρίσκει τον Βιτόρια πιο “ισχυρό” απ’ ότι ήταν στο τέλος της κανονικής περιόδου. Το νικηφόρο σερί στο πρώτο δίμηνό του στον πάγκο έδωσε άλλη πνοή, όμως εν τέλει το “τριφύλλι” κατέληξε για ακόμα μία σεζόν στον “περιορισμό των ζημιών”. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να “πιστωθούν” στον έμπειρο προπονητή, προεξάρχουσας της 2ης θέσης, αλλά και αρκετά αρνητικά στοιχεία. Η τελική κατάταξη δεν πρέπει να “ξεγελάσει” κανέναν, καθώς οι Αθηναίοι δεν έδειξαν να αποκτούν κάποια αγωνιστική ταυτότητα, ενώ κατά διαστήματα έπαιξαν ποδόσφαιρο χαμηλού επιπέδου, δεδομένης της ποιότητας του ρόστερ τους. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί και μία φοβική παρουσία των “πρασίνων” στα περισσότερα ντέρμπι, η οποία σίγουρα προβληματίζει.
Στο τέλος της ημέρας, όμως, ο Βιτόρια πέτυχε τον μίνιμουμ στόχο του. Συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν έχει και στη συνέντευξη Τύπου προανήγγειλε συναντήσεις με τη διοίκηση για να συζητηθεί το πλάνο της επόμενης ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τις περιπτώσεις Τερίμ και Αλόνσο, ο Παναθηναϊκός μπορεί να απεμπλακεί από το συμβόλαιο του Πορτογάλου (έχει ισχύ έως το 2027) χωρίς τεράστιο οικονομικό τίμημα. Καλό είναι να σημειωθεί το συγκεκριμένο “στοιχείο”, καθώς μεσολαβεί διάστημα 35 ημερών έως την έναρξη της καλοκαιρινής προετοιμασίας.
Ανεξαρτήτως του προσώπου που θα οδηγήσει τον σύλλογο στην επόμενη μέρα, υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Ο σύλλογος μοιάζει να μην λειτουργεί με επιθυμητό τρόπο για το επίπεδό του εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που μοιάζει αναγκαίο να αλλάξει. «Όλη η δομή της ομάδας θα πρέπει να βελτιωθεί, να υπάρξει καλύτερη σύνδεση για να πάει η ομάδα εκεί που θέλουμε» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Βιτόρια, ο οποίος έχει εντοπίσει και αυτό το ζήτημα, μεταξύ άλλων. Παράλληλα, μία ευρύτερη ανανέωση του ρόστερ επίσης φαντάζει απαραίτητη, καθώς παρά το μέγεθος του ρόστερ, οι επιλογές είναι περιορισμένες, με – κυριολεκτικά – δεκάδες συμβόλαια να “κάθονται” χωρίς κάποια αγωνιστική προσφορά.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν υπό ευνοϊκότερες συνθήκες, λόγω της 2ης θέσης, για πολλούς λόγους. Αφενός, η ηρεμία που φέρνει ο “μίνιμουμ” στόχος της συμμετοχής στα προκριματικά του Champions League θα παίξει τον ρόλο της. Αφετέρου, η οικονομική εξασφάλιση που μπορεί να φέρει μία παρουσία στη League Phase του Europa League, ίσως αποδειχθεί καθοριστική στις κινήσεις του καλοκαιριού. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας, όμως θα αποκτήσει “πρόβλημα” με το financial sustainabilty της UEFA αν δεν “στρώσει” τα οικονομικά του. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με δύο γενναίες πωλήσεις, ή μονάχα μία σε περίπτωση που αποκομίσει ένα ποσό κοντά στα 15 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση (όπως έκανε φέτος ο ΠΑΟΚ).
Τα παραπάνω θα επηρεάσουν τόσο την προσπάθεια για ενίσχυση, όσο και την κίνηση για απόκτηση του Αζεντίν Ουναΐ από την Μαρσέιγ. Ο Μαροκινός δεν υπάρχει πιθανότητα να αποκτηθεί με το ποσό της προαιρετικής ρήτρας του δανεισμού του (περίπου 12 εκάτ. ευρώ), όμως αν οι απαιτήσεις των Μασσαλών “πέσουν” στο 50-60%, τότε η συζήτηση θα αλλάξει. Ακόμα κι έτσι, οι πιθανότητες πώλησης/πωλήσεων είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτές. Άλλωστε, οι Βαγιαννίδης, Ιωαννίδης, Τετέ και Τσέριν βρίσκονται στα “μπλοκάκια” αρκετών ευρωπαϊκών κλαμπ.
Το “ντόμινο εξελίξεων” θα λάβει χώρα μετά το τέλος του πρωταθλήματος, καθώς αναμένονται οι συζητήσεις με τον Βιτόρια και η εύρεση του νέου επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Επομένως, για ακόμα μία σεζόν η υπομονή θα πρέπει να γίνει βασικός “σύμμαχος”, όσων περιμένουν τα νεότερα.
ΥΓ. Ο Έρικ Πάλμερ-Μπράουν απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι έχει θέση στο ρόστερ – και στην ενδεκάδα – του Παναθηναϊκού. Στα 28 του, θα έχει τη δυνατότητα για μία κανονική προετοιμασία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
@Photo credits: INTIME
//Α.