Αλόνσο: «Πίεση ψηλά, ένταση στην ομάδα και κάθετη κίνηση, οι παίκτες πρέπει να έχουν ταχύτητα»

Ο Ουρουγουανός τεχνικός του Παναθηναϊκού, μίλησε για τις βλέψεις του, τον τρόπο παιχνιδιού του συλλόγου αλλά και τους ανθρώπους που τον εμπνέουν.

Οι δηλώσεις του Ντιέγκο Αλόνσο:

«Ευχαριστώ τον ΠΑΟ που μου δίνει την ευκαιρία να είμαι ο προπονητής του. Τον Αλαφούζο και τον Παπαδημητρίου που μου έδειξαν εμπιστοσύνη. Έχω δύσκολο καθήκον, είμαι όμως πεπεισμένος ότι αν όλοι αισθανθούμε σαν μια οικογένεια θα τα καταφέρουμε. Είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση».

Έρχεστε σε μια ομάδα που έχει τεράστια πίεση, έχει 14 χρόνια να πάρει Πρωτάθλημα. Το πρώτο πράγμα που θα ζητήσουν όλοι είναι το Πρωτάθλημα. Πώς αντιλαμβάνεστε αυτή την πίεση και την στόχευση για τον τίτλο; «Γνωρίζω την κατάσταση του συλλόγου. Ακριβώς ένα από τα θέματα που αποτέλεσαν για μένα κίνητρο να είμαι εδώ είναι το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη ομάδα έχει 14 χρόνια χωρίς Πρωτάθλημα. Αυτό για μένα δεν είναι πρόβλημα, αλλά στόχος! Είμαι πάντοτε θετικός εκ φύσεως και οπουδήποτε ο κόσμος βλέπει ένα πρόβλημα, εγώ βλέπω μια λύση. Αυτή η στιγμή αποτελεί ένα κίνητρο μετά από 14 χρόνια να απαντήσουμε».

Σε λίγες ημέρες η ομάδα έχει ένα κρίσιμο ευρωπαϊκό ραντεβού. Είναι αρκετός ο χρόνος για να περάσει το στίγμα σας στην ομάδα και πιστεύετε ότι προλαβαίνει η ομάδα να πάρει τα στοιχεία που θέλετε να της δώσετε; «Νομίζω ότι πρέπει να διαιρέσουμε σε 2 θέματα την ερώτηση. Το πρώτο είναι πώς θα φτάσουμε για να παίξουμε το πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα, που είναι ο πρώτος στόχος. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε καλή κατάσταση, σε καλές συνθήκες. Ξέρουμε από τα χαρακτηριστικά της αγοράς, ότι το φώτο φίνις της ομάδας θα είναι στις 31 Αυγούστου. Όσον αφορά την τακτική, αναμφισβήτητα σε 5 εβδομάδες θα είμαστε μια ομάδα που ανταποκρίνεται, παίζει πολύ καλά. Με την πάροδο των παιχνιδιών και των μηνών θα γινόμαστε πολύ καλύτεροι».

Έχετε δει παιχνίδια της ομάδας από πέρσι και με τις αλλαγές στους προπονητές. Ποια στοιχεία θα κρατούσατε και ποια χρειάζονται διόρθωση; Κι ένα σχόλιο για το επίπεδο του Πρωταθλήματος. «Υπήρχαν πολλά πράγματα που μου άρεσαν στην ομάδα και για αυτό είμαι εδώ, γιατί αισθάνομαι ότι η ομάδα είναι καλή. Αλλά υπάρχουν πράγματα που θέλω να κάνω όπως αρέσουν σ’ εμένα. Μου αρέσουν οι επιθετικές ομάδες που πιέζουν και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε, ως μια ομάδα που ανακτά γρήγορα την μπάλα. Και βεβαίως πάνω απ’ όλα να είμαστε μια ομάδα που την στιγμή της επίθεσης θα είμαστε επιθετικοί. Περισσότερο σας μιλώ για το μέλλον. Πίεση ψηλά, ένταση στην ομάδα και κάθετη ομάδα. Έχω δει όλους τους αγώνες του Παναθηναϊκού, προφανώς βλέπω ότι το Πρωτάθλημα χωρίζεται σε 2 μέρη. Όταν αρχίζει το Πρωτάθλημα κι όταν αρχίζουν τα Play-Offs το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Σε αυτή την φάση γίνονται αγώνες συχνοί απέναντι σε σημαντικούς αντιπάλους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ομάδες που συμμετείχαν στην Ευρώπη να μπορέσουν να πάνε μπροστά. Διότι το τελευταίο κομμάτι του ελληνικού Πρωταθλήματος είναι απαιτητικό».

Σας γεμίζει με πίεση και άγχος το γεγονός ότι μπαίνετε στην ίδια ζυγαριά με τον Σάρι που ήταν ο πρώτος στόχος και το ότι δεν έχετε χρόνο, αφού τα αποτελέσματα χρειάζονται άμεσα; Είναι ένα εμπόδιο στα πρώτα βήματα; «Για το πρώτο σκέλος, οι μεγάλες ομάδες έχουν επιλογές μεγάλων προπονητών. Οπότε είναι λογικό να μιλάμε για τέτοιους προπονητές σε μεγάλες ομάδες. Ο χρόνος δεν είναι μεγάλος, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει όμως να δουλέψουμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας. Εύχομαι να έχουμε περισσότερο χρόνο, αλλά αυτοί είναι. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο. Δεν θα αποτελέσει όμως δικαιολογία αυτό».

Έχετε δει όλα τα παιχνίδι του Παναθηναϊκού κι έχετε καθαρή άποψη για την ομάδα. Εκτιμάτε ότι χρειάζονται πολλές προσθαφαιρέσεις; Τι βελτιώσεις χρειάζονται σε επίπεδο ρόστερ. Δεύτερη ερώτηση: Υπάρχει μεγάλη πίεση από ομάδες του εξωτερικού για τον Ιωαννίδη, μπορεί η ομάδα να πορευτεί χωρίς αυτόν ή θα τον κρατήσει; «Για το ρόστερ, θεωρώ ότι η ομάδα έχει μια πολύ γερή βάση και θα δουλέψουμε για να την βελτιώσουμε. Συνεργαζόμαστε με την διοίκηση ώστε να βρούμε παίκτες με τα χαρακτηριστικά που χρειάζομαι. Αν θέλετε μια ομάδα με ένταση, γρήγορη και κάθετη χρειαζόμαστε παίκτες με αυτά τα χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τον Ιωαννίδη, είναι ένας βασικός παίκτης για εμάς. Το τι μπορεί να συμβεί στην αγορά δεν μπορώ να το απαντήσω τώρα. Αλλά ναι, θέλω να τον έχω μαζί μου. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε πρωταθλητές, χρειαζόμαστε τους καλύτερους».

Έχετε στο μυαλό σας κάποιους ποδοσφαιριστές που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του Παναθηναϊκού; Που μπορείτε να εισηγηθείτε να έρθουν. «Όπως είπα και πριν, συνεργαζόμαστε, δουλεύουμε με την διοίκηση για το θέμα αυτό. Συγγνώμη αλλά δνε μπορώ να σας παραθέσω ονόματα εδώ. Σίγουρα όμως, σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να σας πούμε».

Υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό ή αγωνιστικό στοιχείο των ομάδων που έχετε δουλέψει και θέλετε να το δείτε να δουλεύει καλύτερα στον Παναθηναϊκό; Και ποιοι προπονητές ήταν αυτοί που σας βοήθησαν να διαμορφώσετε την φιλοσοφία σας; «Καταρχήν το πρώτο να σας πω ότι σαν προπονητής έχω ένα μοντέλο παιχνιδιού. Αυτό το έχω μαζί μου και το μεταφέρω σε όλες τις ομάδες. Χωρίς βεβαίως να αγνοώ το γεγονός ότι το πιο σημαντικό κομμάτι είναι οι παίκτες και προσαρμόζομαι με το υλικό που έχω. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν βάζω σε αμφισβήτηση. Η φιλοδοξία, η όρεξη για νίκη και η προπόνηση με σκοπό τη νίκη. Όταν κάποιος έχει αυτά τα πράγματα, τότε οι ομάδες έχουν ταυτότητα. 

Από τα 21 μου για 15 χρόνια προετοιμαζόμουν ώστε να μπορέσω να προπονώ. Άρα ουσιαστικά το βασικό ήταν να έχω έναν προπονητή που να έχει περάσει σαν παίκτης. Εγώ πολύ χάρηκα που έπαιξα σαν παίκτης, αλλά ήξερα ότι τελικά το επάγγελμά μου θα ήταν του προπονητή. Έτσι λοιπόν, για μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσα τους προπονητές κι έπαιρνα πράγματα από τον καθένα κι έμαθα. Αν τώρα πρέπει να αναφέρω μερικά ονόματα, αδιαμφισβήτητα υπάρχουν προπονητές που αξίζουν τον κόπο. Λουίς Αραγονές, που τον είχα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ήταν ο πιο πλήρης από όσους είχα. Μεθοδολογικά ήταν αυτός που είδα καλύτερα στην καριέρα μου. Ο Ράφα Μπενίτεθ. Και βεβαίως πήρα πολλά από κάθε προπονητή. Στον συναισθηματικό τομέα και τον τρόπο που ζούσαν το ποδόσφαιρο, είναι ο Χούλιο Ρίβας, που τον είχα στην Ουρουγουάη».

Η Ευρώπη είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Θα πάτε εκεί με ένα άλλο μοντέλο και μετά θα δούμε διαφορετικό Παναθηναϊκό με τις προσθήκες που θα έρθουν; Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνετε ομάδα στην Ευρώπη από την αρχή. Τι σας κάνει πιο σκεπτικό από τις διαφορές σε σχέση με την Λατινική Αμερική; «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα να ξεκινήσω από το 0. Στην Σεβίλλη δεν είχα καλά αποτελέσματα και ένας από τους λόγους που δεν μπόρεσα να έχω είναι ότι δεν μπορέσαμε ούτε να προπονηθούμε, ούτε να δουλέψουμε. Ο προπονητής που ήρθε μετά από μένα κέρδισε τον πρώτο αγώνα κι έχασε 4 συνεχόμενους, γιατί αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα. Δεν μπορούσε να προπονήσει. Είμαι χαρούμενος που έχω ένα πρότζεκτ σαν του Παναθηναϊκού και θα δουλέψω από την πρώτη μέρα μέχρι τις 31 Αυγούστου για να μπορέσω να έχω τους καλύτερους παίκτες και να δημιουργήσω τον χαρακτήρα που χρειαζόμαστε για να είμαστε πρωταγωνιστές».

Η Ουρουγουάη παραδοσιακά αγαπά την Ελλάδα. Μιλήσατε με κάποιους παίκτες που έχουν περάσει από εδώ (Ρεκόμπα, Εστογιανόφ) για το τι θα συναντήσετε; «Πληροφορήθηκα από πολλά άτομα και από τον Πάμπλο Γκαρσία που ήμασταν συμπαίκτες στην Εθνική. Όλες οι πληροφορίες που μου έδωσαν ήταν καταπληκτικές. Τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και σε προσωπικό».

Έχετε τα πρώτα σας παιχνίδια στην Ευρώπη, που δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία. Έχετε ρωτήσει για αυτά; Θα τα προσεγγίσετε διαφορετικά; «Δουλεύουμε σαν ομάδα. Είμαι πάντοτε ανοιχτός στο να ακούω. Όντως είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχω σε ευρωπαϊκή διοργάνωση τέτοιου τύπου. Είχα την δυνατότητα να παίξω στο Champions League. Επίσης έχω και μεγάλη εμπειρία από τα Play-Offs και τους διεθνείς αγώνες στο Μεξικό. Ξέρω ότι είναι διαφορετικές διοργανώσεις από τις εθνικές. Διότι εκεί απλά δεν έχεις την δυνατότητα να παίξεις ξανά. Και γι’ αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά. Και για να μπορέσεις να δουλέψεις σκληρά, όλοι χρειάζονται. Και γι’ αυτό είπα ότι είμαι ανοιχτός στο να ακούω. Αν υπάρχει όμως κάτι για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι ότι οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το Πρωτάθλημα δεν μπορούμε να τα κερδίσουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τους πάντες!

Όλους τους παίκτες, όλο το staff, την διοίκηση και πάνω απ’ όλα τους φιλάθλους μας. Που ξέρω ότι τελευταία ήταν απογοητευμένοι, ποτέ όμως δεν έχασαν την αγάπη τους για τον σύλλογο κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να καταφέρουμε τον στόχο μας. Εγώ ποτέ δεν θα ζητήσω κάτι από τους φιλάθλους. Γιατί εμείς είμαστε εκεί που πρέπει να δώσουμε σε αυτούς και εκείνοι θα σταθούν υπερήφανοι για εμάς. Τόσο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όσο και στο Πρωτάθλημα. Όλοι μαζί σαν οικογένεια! Γιατί δεν μπορεί να είμαστε εχθροί ανάμεσά μας. Ο εχθρός είναι έξω και εκείνον πρέπει να κερδίσουμε».

Ο κ. Παπαδημητρίου μας ανέλυσε τα κριτήρια που είχε βάλει ο ΠΑΟ για τον προπονητή. Εσείς στις συζητήσεις που κάνατε, τι ήταν αυτό που σας έπεισε να αποδεχτείτε την πρόταση; «Το πρώτο είναι το πρότζεκτ. Ξέρω ότι η ομάδα τα 3 τελευταία χρόνια δουλεύει πολύ καλά. Δεν μπόρεσε να κερδίσει το Πρωτάθλημα, αλλά πήρε 2 Κύπελλα. Μπορώ να δώσω στον Παναθηναϊκό το επόμενο επίπεδο! Κι αυτό πραγματικά ήταν για μένα η μεγαλύτερη όρεξη. Τα 14 χρόνια χωρίς Πρωτάθλημα και επίσης η πολύ μεγάλη πρόκληση που έχουμε. Και το πρότζεκτ που υπάρχει από πίσω μου και θα με στηρίξει ώστε να μπορέσω να το καταφέρω. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι παίκτες που είδα και οι φίλαθλοι. αν είμαστε όλοι μαζί, κάθε φορά θα γινόμαστε και πιο επικίνδυνοι, πιο δυνατοί! Θα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να καταφέρουμε τους στόχους μας. Είναι σαφές αυτό που θέλω. Δεν μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές τον Αύγουστο, ούτε τον Δεκέμβριο. Τα Πρωταθλήματα τελειώνουν τον Μάιο και εκεί ακριβώς θα φτάσουμε με τις δυνατότητές μας. Κι όλο αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να δουλέψουμε δυνατά και ενωμένοι σαν μια οικογένεια. Αυτό υπόσχομαι στον σύλλογο, τους φιλάθλους και τους παίκτες».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που αναζητείτε στους παίκτες για να έρθουν στον Παναθηναϊκό; Κι ένα μήνυμα προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού. «Τα συστήματα δεν είναι σημαντικά, το λέω γιατί θέλω να υπάρξει κάτι πιο σημαντικό από αυτά. Δηλαδή τι κάνεις με το σύστημα. Μπορείς να παίξεις 4-3-3 αλλά μπορείς να παίξεις και πολύ στα μετόπισθεν, ή να χρησιμοποιείς το ίδιο 4-3-3 και να παίξεις πιο μπροστά. Το πιο σημαντικό είναι το τι κάνεις, πώς θέλεις να παίξεις. Πίεση ψηλά, ένταση στην ομάδα και κάθετη κίνηση. Οι παίκτες θα πρέπει να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Να έχουν διάθεση να πιέσουν ψηλά και παράλληλα να έχουν ταχύτητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ