Καραγκούνης: «Ανεκμετάλλευτο το ταλέντο στη χώρα μας, μεγάλη ομάδα η Καλαμάτα»

Ο 28χρονος αμυντικός μέσος της “Μαύρης Θύελλας” μίλησε αποκλειστικά στο ertsports.gr και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πορεία της καριέρας του, αλλά και στις διαφορές του ελληνικού ποδοσφαίρου με το εξωτερικό, εκφράζοντας τη βιωματική του εμπειρία. 

Ο Βασίλης Καραγκούνης μετακόμισε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Καλαμάτα για λογαριασμό της ομώνυμης ομάδας, επιστρέφοντας παράλληλα στα πάτρια εδάφη μετά την παρουσία του στη Γεωργία με την Τορπέντο Κουτάισι. Ο Έλληνας αμυντικός μέσος ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής του Ατρομήτου και μεταπήδησε σε αντίστοιχες κατηγορίΕς της Ουντινέζε. Ο ίδιος έζησε την εμπειρία του εξωτερικού από μικρή ηλικία, προτού επιστρέψει στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Με αφορμή την έναρξη της Super League 2, ο Καραγκούνης μίλησε αποκλειστικά στο ertsports.gr, παραχωρώντας μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, γύρω από την καριέρα του. Κλήθηκε να μιλήσει για την εμπειρία του από το εξωτερικό, συγκρίνοντας τα βιώματά του με όσα έχει ζήσει στην Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Στις δηλώσεις του, μίλησε μεταξύ άλλων για την παρουσία του στον Ολυμπιακό, τη φετινή του πρόκληση με την Καλαμάτα στη Super League 2, αλλά και για όσα… απουσιάζουν από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αρχικά, ο Βασίλης Καραγκούνης κλήθηκε να μιλήσει για την εμπειρία του στις υποδομές της Ουντινέζε συγκριτικά με αυτές του Ατρομήτου: «Κάθε εμπειρία είναι διαφορετική. Όσο μεγάλη και ξεχωριστή ήταν το να αλλάξω πόλη στα 14, άλλο τόσο ήταν το να αλλάξω χώρα στα 16. Η αλήθεια είναι πως υστερούμε πολύ σε υποδομές και ποδοσφαιρική προσέγγιση. Παρ’ ότι έχουμε τόσο ταλέντο σαν χώρα, μένει ανεκμετάλλευτο. Είναι σαν να περιμένουμε να βγει ο επόμενος Μέσι, αντί να δώσουμε βάση στο “υλικό” που υπάρχει. Αν δοθεί στα νέα παιδιά η κατάλληλη καθοδήγηση, θα υπήρχαν πολλοί ποδοσφαιριστές που θα πήγαιναν σε πρωταθλήματα του εξωτερικού και αντίστοιχα θα υπήρχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους Έλληνες ποδοσφαιριστές στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Εν συνεχεία, πρόσθεσε: «Εύχομαι σε όλα τα παιδιά που θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές, να ζήσουν την εμπειρία του εξωτερικού, ειδικά σε μία ηλικία που κάποιος μεγαλώνει και αναπτύσσεται ποδοσφαιρικά».

Με την παρουσία του στα τμήματα υποδομής της Ουντινέζε, τράβηξε τα βλέμματα του Ολυμπιακού, όπου μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 2012. Δεν πήρε τις ευκαιρίες που αναζητούσε, ωστόσο κλήθηκε να σχολιάσει τους δανεισμούς του σε άλλες ομάδες: «Το φαινόμενο με τους δανεικούς ποδοσφαιριστές, όταν αφορά τη βοήθεια στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή για να πάρει παιχνίδια, είναι κάτι θετικό. Όμως, όταν δεν υπάρχει κάποιο κριτήριο δανεισμού και απλά μία ομάδα δεν χρειάζεται έναν ποδοσφαιριστή, δεν καταλαβαίνω γιατί να δανείζεται. Είναι λες και προσπαθούμε να βρούμε ένα… διαμάντι, ενώ οι πολύτιμοι λίθοι είναι αμέτρητοι», τόνισε χαρακτηριστικά, προτού αναρωτηθεί: «Είναι κακό δηλαδή εάν ένας ποδοσφαιριστής πάρει μεταγραφή σε μία ομάδα του εξωτερικού έναντι 2 εκατ. ευρώ, αντί για 20 εκατομμύρια;».

Στο ίδιο σκέλος, ο Καραγκούνης θυμήθηκε τις σκέψεις σου από τις εμπειρίες του ως δανεικός. Σχετικά με σκέψεις περί καθιέρωσης στον Ολυμπιακό, τόνισε: «Δεν σκέφτηκα ποτέ την καθιέρωση. Σίγουρα ήθελα την ευκαιρία μου και θεωρώ πως την άξιζα. Το τι θα συνέβαινε μετά, κανένας δεν το ξέρει. Το να πηγαίνεις συνέχεια δανεικός δεν είναι και ότι καλύτερο, διότι στο περιβάλλον που θα πας, δεν μπορείς να γνωρίζεις πως θα είναι» και συνέχισε: «Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως είναι το ψυχολογικό κομμάτια, στο οποίο ειδικά στην Ελλάδα δεν δίνουν την παραμικρή σημασία. Στο εξωτερικό είναι αλλιώς. Οι ψυχολόγοι είναι κοντά στους ποδοσφαιριστές, ανά πάσα ώρα και στιγμή, καλύπτοντας τη σημαντικότερη πλευρά που είναι η ψυχολογία. Το ποδοσφαιρικό ταλέντο είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ στον ποδοσφαιριστή. Όσο καλός κι αν είναι, αν δεν είναι καλά ψυχολογικά, δεν θα δείξει ποτέ αυτό που πραγματικά αξίζει».

Με το ταξίδι του στην ομάδα της Ρετζίνα, τον Αύγουστο του 2014, κλήθηκε να σχολιάσει σήμερα, εν έτει 2022, τη σύγκριση του ποδοσφαίρου της χώρας μας με εκείνο του εξωτερικού σε επαγγελματικό επίπεδο: «Οι διαφορές αφορούν κυρίως την ένταση της προπόνησης και του αγώνα, αλλά και το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν δίνουν καθόλου βάση στο εκπαιδευτικό επίπεδο του αθλητή. Δηλαδή, με ποιον τρόπο η ομάδα θα διευρύνει τους ορίζοντες του ποδοσφαιριστή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παικτών δεν το κάνουν μόνο του, επομένως πώς η ομάδα συμβάλει σε αυτό; Ο ποδοσφαιριστής πέρα από αθλητής είναι και άνθρωπος». 

Εν συνεχεία, εξέφρασε περαιτέρω πως: «Δεν γίνεται να δίνουμε βάση μόνο στην αθλητική εξέλιξη και την απόδοση του ποδοσφαιριστή και να παραμελούμε το ανθρώπινο κομμάτι και το μορφωτικό. Βελτιώνοντας το μορφωτικό επίπεδο, βελτιώνεται και το αγωνιστικό».

Παράλληλα, ο Καραγκούνης κλήθηκε να σχολιάσει την καλύτερη περίοδο της ποδοσφαιρικής του καριέρας, λέγοντας πως: «Κάθε περίοδος είχε τη δική της ομορφιά, με πολύ ωραίες και έντονες εμπειρίες. Όμορφες και δύσκολες στιγμές, με χαρές και πανηγυρισμούς. Με μπόλικα μαθήματα. Δεν ξέρω αν θα διάλεγα κάποια συγκεκριμένα, γιατί όταν τις θυμάμαι, κάθε μία μού δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα και όμορφες αναμνήσεις».

Για ανθρώπους που τον βοήθησαν στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία, θέλησε να σχολιάσει: «Είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολύ μεγάλα ονόματα από τους οποίους έμαθα άπειρα πράγματα και είμαι ευγνώμων για όλα αυτά τα μαθήματα. Νιώθω αιώνια ευγνωμοσύνη για τους ελάχιστους ανθρώπους εκτός ποδοσφαίρου, που στις πιο… μαύρες και δύσκολες στιγμές της ζωής μου, ήταν εκεί».

Τέλος, για τη φετινή του παρουσία στην Καλαμάτα, επισήμανε: «Η Καλαμάτα είναι μεγάλη ομάδα με ιστορία και κόσμο. Είναι μαθημένη από μεγάλα σαλόνια και εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να τη φέρουμε εκεί που πρέπει και της αξίζει. Στόχος μου είναι να είμαι υγιής και να βοηθήσω την ομάδα να πραγματοποίησε τους στόχους που έχουμε θέσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ