Αλλάζουν τα… σχέδια για την ανακαίνιση του “Καμπ Νόου”

 

Η Μπαρτσελόνα επαναδιαπραγματεύεται τους όρους ενός οικονομικού σχεδίου ύψους 1,5 δις ευρώ με την Goldman Sachs για την ανακαίνιση του γηπέδου της κι ενδέχεται να χρειαστεί να αποπληρώσει το χρέος πέντε χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι “μπλαουγκράνα” ενέκριναν ένα 35ετές σχέδιο διαχείρισης του χρέους της σε δημοψήφισμα των μελών του συλλόγου το 2021, το οποίο θα τους επιτρέψει να ανακαινίσουν το εμβληματικό, αλλά “ταλαιπωρημένο” από το χρόνο “Καμπ Νόου” και τους γύρω χώρους του.

Η προκαταρκτική διάρθρωση του χρέους έχει αναθεωρηθεί, όπως ανέφερε η Kroll Bond Rating Agency (KBRA) σε αναφορές που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της, με την “Μπάρτσα” να προχωράει στην τελική αποπληρωμή το 2047, αντί για το 2052 όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.

Το αρχικό σχέδιο αντιπροσώπευε τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης για το έργο στο εμβληματικό γήπεδο της Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, σύμφωνα με το plan B, θα εκδοθούν ομόλογα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, με το υπόλοιπο της συμφωνίας να αποτελείται από τραπεζικό δάνειο 200 εκατ. ευρώ που θα λήξει το 2028, όπως ανέφερε η έκθεση της KBRA.

Πηγή του συλλόγου επιβεβαίωσε την αναθεωρημένη δομή του χρέους του συλλόγου, αλλά ανέφερε ότι οι όροι της συμφωνίας βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση με την Goldman Sachs και ότι η οριστική συμφωνία θα ανακοινωθεί έως τις 31 Μαρτίου. Η Goldman Sachs δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες και τους νέους όρους.

Το “Καμπ Νου” είναι το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο σε χωρητικότητα, με 99.354 θέσεις, αλλά ο σύλλογος θεωρεί ότι «δεν προσφέρει πλέον μια πλήρη εμπειρία αγώνα για τους φιλάθλους».

Ο σύλλογος εκτιμά ότι το νέο γήπεδο θα του επιτρέψει να κερδίσει 200 εκατομμύρια ευρώ ως επιπλέον έσοδα ετησίως μέσω χορηγιών και δικαιωμάτων ονομασίας, έκδοσης εισιτηρίων, τροφοδοσίας, VIP boxes, φιλοξενίας, συναντήσεων και εκδηλώσεων. Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε επίσης ότι η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Limak θα πραγματοποιήσει την ανακαίνιση και οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο.//


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ