Αλαφούζος: «Η έλλειψη τιμωρίας είναι μια από τις μεγάλες αιτίες βίας στην Ελλάδα»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός παραχώρησε συνέντευξη στο Ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων «EFE» σχολιάζοντας τον τραυματισμό του Χουανκάρ και την διακοπή του ντέρμπι. 

Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Μarca για την κατάσταση της υγείας του 33χρονου αμυντικού, ενώ τόνισε πως ο Ολυμπιακός θα τιμωρηθεί με μείον ένα βαθμό και το ”τρίποντο” θα το πάρει ο Παναθηναϊκός με 3-0 σκορ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

«Είναι η πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου, μια ιστορία βίας, διαφθοράς και θανάτου στην οποία ο Γιάννης Αλαφούζος, πρόεδρος του Παναθηναϊκού βλέπει ένα νήμα ελπίδας: ότι η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρότερες ποινές»

«Ο Χουάνκαρ δεν είναι ακόμα καλά, έχασε τις αισθήσεις του, έχασε την ισορροπία του, δεν άκουγε. Ίσως έχασε ένα μικρό μέρος της ακουστικής του ικανότητας. Ο Ολυμπιακός διερευνάται. Ο κανόνας είναι πολύ ξεκάθαρος, αν κάποιο μέλος της ομάδας, είτε είναι παίκτης είτε μέλος του προπονητικού επιτελείου δεχτεί επίθεση, η ομάδα χάνει τον αγώνα με 3-0 και της αφαιρούν έναν βαθμό. Δεν γίνεται να παίξει το ματς χωρίς φιλάθλους, δεν υπάρχει τέτοιος κανόνας».

Ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού ρωτήθηκε για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσούρη και σε ερώτηση για τα φαινόμενα βίας, απάντησε:

«Η έλλειψη τιμωρίας είναι μια από τις μεγάλες αιτίες βίας στην Ελλάδα. Οι αρχές είναι πολύ χαλαρές με τους επιτιθέμενους και γι’ αυτό, όταν παίζουμε στην Ευρώπη, σπάνια υπάρχει βία, γιατί η UEFA είναι πολύ πιο αυστηρή.

Πριν από 40 χρόνια, όταν ήμουν φοιτητής στην Αγγλία, έφτασε η αστυνομία την πρώτη μέρα του πανεπιστημίου και μας είπε: “Είμαστε έξω από τις παμπ, αν δημιουργήσετε προβλήματα θα σας πιάσουμε”. Ήταν ο τρόπος του να μας προειδοποιήσει ότι θα μπούμε σε μπελάδες. Είναι μια πολύ απλή λύση, να εφαρμόσουν οι αρχές οι νόμοι».

«Ένα από τα επόμενα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση είναι ότι εάν κάποιος έχει στην κατοχή του φωτοβολίδες ή κροτίδες στην περιοχή του γηπέδου, η ομάδα θα είναι υπεύθυνη για αυτό και θα τιμωρείται με αγώνα κεκλεισμένων των θυρών. Αν ξανασυμβεί, η ποινή θα πολλαπλασιαστεί. Αν συμβεί αυτό, θα τερματίσουμε τα επεισόδια. Η βία στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ αποδεκτή, αλλά θεωρήθηκε ως ένας τρόπος διαδήλωσης, διαμαρτυρίας. Γι’ αυτό στις πολιτικές διαδηλώσεις έβλεπες ανθρώπους να πετάνε μολότοφ και αυτό τιμωρήθηκε ως ασήμαντο παράπτωμα. Δεν σε βάζουν στη φυλακή, αλλά αυτή η κουλτούρα αλλάζει και βελτιώνεται»

Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε εκ νέου και στη διαφθορά: «Δεν υπάρχει ξένη επένδυση. Ποιος θα ήθελε να επενδύσει; Έχουμε ένα διεφθαρμένο σύστημα στο οποίο κερδίζει μόνο μία ομάδα, αυτή που ελέγχει την ομοσπονδία, τους διαιτητές, τις κυρώσεις σε άλλες ομάδες. Δεν έχουμε καμία επένδυση από το εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα έχουμε πολλή διαφθορά στην ομοσπονδία και τους διαιτητές, αυτό έχει βελτιωθεί, δεν είναι τέλειο, αλλά έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτό που συνέβη πριν από χρόνια είναι ότι από τη στιγμή που μια ομάδα έλεγχε την ομοσπονδία και η ομοσπονδία ήταν αυτή που ανέθεσε τους διαιτητές, οι διαιτητές θα συμπεριφέρονταν καλά με αυτήν την ομάδα. Και δεν έχω κανένα παράπονο από τους διαιτητές, γιατί αν έχεις αυτή την κατάσταση στη χώρα σου και είναι κοινή πρακτική, είτε προσαρμόζεσαι σε αυτήν την πραγματικότητα είτε δεν δουλεύεις. Αυτό ευτυχώς έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια».

Ο Γιάννης Αλαφούζος πρόσθεσε επίσης ότι η διοίκηση της ΕΠΟ θα πρέπει να εκλέγεται από τις ομάδες της Λίγκας και όχι από τους εκπροσώπους 55 ελληνικών περιφερειών. «Αυτές μπορεί να υποστούν πίεση ή απειλές από μια ομάδα που επιδιώκει να ελέγξει την ομοσπονδία, είναι εύκολο να υπάρχει διαφθορά. Αυτό είναι το ιστορικό πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να είναι τέλεια, αλλά υπάρχουν βαθμοί προβλημάτων. Αν η τελειότητα είναι 100%, οι πιο προηγμένες χώρες είναι γύρω στο 80 ή 90%, στην Ελλάδα είμαστε στο 50% ή 60%». //ΜΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ