World Athletics: Η μελέτη για την διαδικτυακή κακοποίηση αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 - www.ertsports.gr

World Athletics: Η μελέτη για την διαδικτυακή κακοποίηση αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Η διεθνής ομοσπονδία στίβου (World Athletics), καθώς ο «παγκόσμιος μήνας ψυχικής υγείας» έφτασε στο τέλος του, δημοσίευσε σήμερα (31/10) ευρήματα μελέτης σχετικά με την διαδικτυακή κακοποίηση αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Στόχος ο εντοπισμός και η προστασία των αθλητών από υβριστικά μηνύματα που αποστέλλονται μέσω πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρεται «ο ρατσισμός και η σεξουαλική κακοποίηση συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν αθλητές, αποτελώντας περισσότερο από το 48% των αποτελεσμάτων.

Επίσης 809 συνολικά δημοσιεύσεις επαληθεύτηκαν ως καταχρηστικές, με 128 αναρτήσεις και σχόλια (16%) να κλιμακώνονται στη σχετική πλατφόρμα για πρόσθετες ενέργειες.

Επιπλέον 1.917 αθλητές του στίβου με τουλάχιστον έναν ενεργό λογαριασμό παρακολουθήθηκαν για διαδικτυακή κακοποίηση κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού σε τέσσερις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, X (πρώην Twitter), Instagram, Facebook και TikTok».

Συνολικά 355.873 αναρτήσεις και σχόλια καταγράφηκαν και αναλύθηκαν για υβριστικό περιεχόμενο σε 36 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους, με 34.040 αναρτήσεις να έχουν επισημανθεί από τον αλγόριθμο Threat Matrix AI για έλεγχο από ανθρώπινη ανάλυση.

Ο ρατσισμός (18%) και η σεξουαλική κακοποίηση (30%) εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αποτελώντας περισσότερο από το 48% της συνολικής κακοποίησης που εντοπίστηκε.

Δύο αθλητές στοχοποιήθηκαν ιδιαίτερα, αντιπροσωπεύοντας το 82% όλων των κακοποιήσεων που εντοπίστηκαν μεταξύ τους.

Συνολικά, η επαληθεύσιμη κακοποίηση απευθύνθηκε σε αθλητές που αντιπροσώπευαν 20 διαφορετικά έθνη με το 49% της κακοποίησης να απευθύνεται σε αθλητές των ΗΠΑ, παρόλο που αντιπροσωπεύουν μόνο το 7,8% του συνόλου των αθλητών της μελέτης.

Ο ρατσισμός ήταν η μεγαλύτερη κατηγορία ανιχνευμένης κακοποίησης που στόχευε άντρες αθλητές, αποτελώντας το 26% της συνολικής κακοποίησης που απευθύνεται σε άνδρες αθλητές, ενώ οι αθλήτριες στοχοποιήθηκαν με συνδυασμό σεξουαλικής και σεξιστικής κακοποίησης και σχεδόν το ήμισυ του περιεχομένου που ανιχνεύτηκε εμπίπτει στην κατηγορία γενικής κακοποίησης (49%).

«Δεν είναι μυστικό ότι η κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προς τους αθλητές μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία καθώς και στην απόδοσή τους», δήλωσε ο πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόε, για τα ευρήματα της μελέτης και συνέχισε:

«Η παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντική για πολλούς αθλητές, επειδή τους επιτρέπει να συνδέονται με τους θαυμαστές τους, καθώς και να τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Αλλά πρέπει να μπορούν να το κάνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Είμαστε περήφανοι για πολλούς από τους αθλητές μας που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους για να ευαισθητοποιήσουν σε σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του λόγου για την διαδικτυακή κακοποίηση και τον αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία.

Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας σε αυτόν τον χώρο και θα χρησιμοποιήσουμε την έρευνά μας για να συμβάλουμε στην προώθηση θετικών αλλαγών, τόσο με πλατφόρμες όσο και με την ανάπτυξη πόρων για τους αθλητές γύρω από την ψυχική τους υγεία», πρόσθεσε.//A.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ