Καπράλος: «Η απόφαση της World Athletics για χρηματικά έπαθλα δημιουργεί διακρίσεις και αντίκειται στις Ολυμπιακές αξίες»

Η απόφαση της World Athletics (παγκόσμια ομοσπονδία Στίβου) να προσφέρει χρηματικά έπαθλα στους «χρυσούς» Ολυμπιονίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού τον επόμενο μήνα δημιουργεί διακρίσεις και αντίκειται στις Ολυμπιακές αξίες, δήλωσε ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών (ΕOC) Σπύρος Καπράλος.

Η World Athletics (WA) και η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας (IBA) ανακοίνωσαν χρηματικά έπαθλα για τους κατόχους μεταλλίων, με την WA να προσφέρει χρηματικό έπαθλο 50.000  δολάρια  στους 48 Ολυμπιονίκες της στο Παρίσι.

Η WA, με επικεφαλής τον πρώην Ολυμπιονίκη και νυν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Σεμπάστιαν Κόε, δεν θα προσφέρει μετρητά για το ασημένιο ή χάλκινο  μετάλλιο σε αυτούς τους Αγώνες, αλλά θα το κάνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028.

 Η IBA έχει πει ότι θα προσφέρει χρήματα σε όλους τους κατόχους μεταλλίων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, 100.000 δολάρια  για τους νικητές των χρυσών μεταλλίων, 50.000 δολάρια για τα ασημένια μετάλλια και 25.000 για τα χάλκινο.

 Αυτές οι αποφάσεις έχουν εξοργίσει άλλες διεθνείς ομοσπονδίες καθώς και τη ΔΟΕ, η οποία θεωρεί την κίνηση ως άμεση παρέμβαση στη διοργάνωση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.

 «Πιστεύουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές πηγαίνουν εκεί για να διαγωνιστούν για τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων και η τελευταία τους ενασχόληση είναι να πάρουν χρήματα και μπόνους», είπε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος  Καπράλος, ο οποίος είναι επίσης μέλος της ΔΟΕ.

Συνολικά 10.500 αθλητές αναμένεται να αγωνιστούν σε 32 αθλήματα στο Παρίσι.

«Νομίζω ότι κάθε χώρα μέσω των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και των κυβερνήσεων της έχει ορίσει μπόνους για τους αθλητές που κερδίζουν μετάλλια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρουμανία.

«Πιστεύω ότι το να δώσουμε μόνο κάποια χρήματα στον νικητή του χρυσού μεταλλίου είναι μεροληπτική και δεν ακολουθεί τις αρχές της αλληλεγγύης».

Ο Καπράλος είπε ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις με καμία από τις δύο διεθνείς ομοσπονδίες από τις πρόσφατες ανακοινώσεις τους.

Ανέφερε ότι θα παρευρεθεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στη Ρώμη που ξεκίνησε  σήμερα (7/6), αφήνοντας να εννοηθεί πιθανές συζητήσεις για το θέμα. Αλλά είπε ότι δεν υπήρξε καμία επαφή με την IBA.

«Σχετικά με την πυγμαχία δεν υπάρχει διεθνής ομοσπονδία πυγμαχίας. Με την IBA δεν έχουν γίνει συζητήσεις», είπε ο Σπύρος Καπράλος.

 Η IBA δεν διοργανώνει το τουρνουά πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αφού αφαιρέθηκε η αναγνώρισή της από τη ΔΟΕ πέρυσι για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης και των οικονομικών.

Η ΔΟΕ προέτρεψε τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου φορέα για το άθλημα, προειδοποιώντας ότι οι αθλητές των οποίων οι εθνικές ομοσπονδίες προσχώρησαν στο IBA αντί του εγκεκριμένου από τη ΔΟΕ διαδόχου της δεν θα επιτρέπεται να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες 2028. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ