Ζιάγκος: «Να βγάζουν τα παιδιά Εθνική υπερηφάνεια» (audio)

 

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Παίδων και προπονητής της ουγγρικής Βάσας, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “24 δευτερόλεπτα” της ΕΡΑΣΠΟΡ, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του Ευρωμπάσκετ U16 (12-20/8, Σκόπια).

Με την… αύρα της διεθνούς περιπέτειάς του στην Ουγγαρία και ντυμένος με τη “γαλανόλευκη” φόρμα, ο Βαγγέλης Ζιάγκος μίλησε στον Κώστα Σωτηρίου για τις μικρές Εθνικές Ομάδες, την ελληνική οικογένεια που έχει απομακρυνθεί από τον αθλητισμό, αλλά και για ποιους λόγους αποφάσισε να… ξενιτευτεί, απολαμβάνοντας τη δουλειά του, πλέον.

Αρχικά, απάντησε στο ερώτημα “Ποιος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προπονεί τις μικρές Εθνικές“, εκτιμώντας ότι απαιτείται ένα κράμα προπονητή με παραστάσεις από τις ακαδημίες και το επαγγελματικό επίπεδο, όπως εκείνος που εργάστηκε στην ΑΕΚ για 20 χρόνια, σχεδόν, με ρόλο στις υποδομές και έπειτα ως head coach στους “κιτρινόμαυρους”.

Στη συνέχεια ανέλυσε το στυλ μπάσκετ που πρέπει να ακολουθεί η κάθε Ομοσπονδία ανάλογα με τα… υλικά της σε όλα τα κλιμάκια. Έπειτα τόνισε ότι δεν χρειάζεται ισοπέδωση σε κάθε αποτυχία από MME και κόσμο, αλλά ανάλυση γύρω από τις αιτίες και συγκρίσεις με τα αναπτυξιακά πλάνα που έφεραν σημαντικές επιτυχίες στο παρελθόν.

Σχετικά με την Εθνική Παίδων και την παρουσία της στα Σκόπια λόγω του Ευρωμπάσκετ U16 12-20/8), ανέφερε ότι υπάρχουν 2-3 ταλέντα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον ως χώρα και ότι πρέπει να βγάλουν οι παίκτες του “Εθνική υπερηφάνεια” μέσα από τον τρόπο παιχνιδιού, το πάθος, την ένταση και ενθυμούμενοι την βαριά κληρονομιά που κουβαλούν. Θεωρεί πολύ σημαντικό κομμάτι την ψυχολογία και νιώθει χρέος τους να την φτιάξουν.

Φυσικά, προτού τελειώσει η επικοινωνία ανέλυσε το… τρίπτυχο που τον ώθησε στο εξωτερικό και στην ουγγρική Βάσας, όπου έδειξε να απολαμβάνει τις συνθήκες εργασίας, αλλά κυρίως τη νοοτροπία που υπάρχει σε άλλες χώρες. Κάπως έτσι, ομολόγησε αυθόρμητα πως “δεν μου λείπουν καθόλου οι ελληνικές παθογένειες“.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα με τον Βαγγέλη Ζιάγκο από την εκπομπή “24 δευτερόλεπτα” (σ.σ. Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-18:00) με τον Κώστα Σωτηρίου:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ